PPK Faizleri Artıracak Mı?

25.04.2018 09:17
  •  A 

Bir süredir akıllarda olan bu soru bugün cevap bulacak. Öncesinde mevcut faizleri hatırlayalım diyorum.

TCMB Faiz Oranları;
              Marjinal fonlama faizi; % 9,25
              TCMB borçlanma faiz oranı % 7,25
              Bir hafta vadeli repo ihale faizi oranı % 8
              TCMB Geç Likidite Borç Verme Faiz Oranı % 12,75.

 Kısacası çorba olmuş olan bir faiz uygulamamız var. Politika faizimiz % 8 ama yıllardır gecelik geç likidite faizi ile fonlama yapıyoruz. Bu nedenle bugün de politika faizine dokunmayıp, geç likidite penceresi faizi yukarı çekilebilir. Bu kandırmacalara ne gerek var bilemiyorum. Bir an önce şu faiz işini basitleştirsek aslında çok iyi olacak ama, TCMB özerk davranamadığı için bu görüntüler oluşuyor. Böyle olunca da, güven zedeleniyor. Aslında bu durumun bu baskıyı yapanlara da zararı var ama göremiyorlar. 

Herneyse, bu sabah yorumlara ve haberlere bakınca, faiz konusunda kafalar çok karışık. Her sonucu bekleyenlerin olduğunu görüyoruz. İçinde bulunduğumuz ortamda da faizleri yukarı çekmek bir dert, hiç dokunmamak ayrı bir dert. Ama ABD FED'in on yıllıklarında % 3'lere dayanan faizlerin görülmesi nedeniyle dışarıdan da faiz baskısı olacaktır. 

Eğer faizlere dokunulmazsa, kurlarda yeni bir zirve denemesi görülebilir. Sonra durulur. 

Gecelik geç likiditede 0,50 ile sınırlı yükseliş kurlarda mevcut durumu ya da kısmi gevşemeyi yaşatabilir.

Gecelik geç likidite penceresinde 0,50 ile 1,00 puan arası bir yükseliş kurlarda düşüş yaratır.

Faiz koridoru uygulamasından vaz geçip politika faizlerini gecelik geç likidite penceresi faizine çekmeye kalkarlarsa, bu faizleri sadeleştirmek olur. Ama faiz artışı olmaz.

Ben faizlerde yükseliş beklemiyorum. Ama olursa geç likidite penceresinde % 13,25'e yükseltme olursa olur görüşündeyim.

İşin özüne gelecek olursak, aslında önemli olan piyasa üzerindeki mevcut diğer belirsizliklerdir. Seçimler, iç-dış ilişkiler, Suriye, ABD'deki Halkbank davası kararı gibi sorunlarımızı aşmadan faizlere odaklanmak anlamsız. Çünkü sadece faiz kararı hiç bir yaraya merhem olmayacaktır. 

Bu ortamda BİST ortada bir görüntü veriyor. Dün FED on yıllıkları % 3'e dayanınca ABD borsalarında satışlar yaşandı. BİST de bundan olumsuz etkilendi. Aynı baskı sürecektir. Maalesef sıkıntılı bir sürece girdik. Umarım en kısa zamanda bu ortamdan pozitif bir ortama döneriz. Bu dönemi endeks olarak değil, hisse bazlı değerlendirmeye çalışacağız.

Hepinize bol kazançlar.


    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 24.04.2018
    08:58

    25 Nisan Çarşamba günü TCMB faiz kararı açıklanacak. Piyasada kısmi bir faiz artışı yapılacağı yönünde beklentilerin de olduğunu duyuyorum. Ama ben TCMB Para Piyasası Kurulunun siyasi baskı nedeniyle faiz artış kararı almasını beklemiyorum. Eğer PPK 25 Nisan tarihin... Devamı »

  • 20.04.2018
    08:42

    Bugün iş, ekonomi, siyaset, borsa yazmayacağım. Ama yine gündem olan bir rezilliğe değineceğim! Dün FB-BJK arasında Kupa yarı final maçı vardı. Ben FB.li bir taraftarım. Oturdum İzmir'den maçı izliyorum. Büyük kızım da İstanbul'da maçta. Futb... Devamı »

  • 19.04.2018
    09:24

    Sonuçta seçim kararını, bu kararı verme çoğunluğu olanlar alırlar. Öyleyse, eğer İYİ Parti seçime giremez denirse, bu sonucu bilerek seçimin ekstra erkene alınması bir baskın seçim olur. Ama seçimlerin bu kadar erkene alınıp da, İYİ Partinin de s... Devamı »

  • 18.04.2018
    09:44

    Zaten farklı bir durum mu bekliyorduk? Avrupa Parlamentosu beklenene paralel bir karar açıklamış oldu. Sadece karar öncesi FETÖ terör örgütü olarak görülecek diye yapılan spekülasyonlar gerçek çıkmadı diyebilirim. Maalesef AB'li s... Devamı »

  • 17.04.2018
    18:08

    Cumhurbaşkanımız ve Ak Parti hükümeti erken seçim yok diye ısrar ederken, Devlet Bahçeli erken seçimi gündem yaptı! Cumhurbaşkanı bu konuda son kararı veren olacaktır. Yarın iki liderin görüşmesi var. Muhtemelen bu konudaki kararı yarın duyabiliriz. ... Devamı »