Vize Rekoru Kırdık!

07.11.2017 09:00
  •  A 

BIST 110.530 seviyelerine ilk geldiğinde, bu direnç kırılırsa 115.500 - 118.000 diye gördüğüm yeni rekorların kırılmasını bekliyordum. Ama o sıra bu düşüncem gerçekleşmedi. OVP'deki vergiler, kuzey Irak'taki referandum ve ABD ile aniden ortaya çıkan vize krizi nedeniyle yeni rekor kıracak mıyız diye beklediğimiz günlerde, tam tersi teknik bir düzeltme yaşamıştık. Dün ise ABD'nin sınırlı da olsa Türk vatandaşlarına yönelik vize işlemlerinin başladığı yönünde gelen haberler bir anda BİST'de alımların patlamasına neden oldu. BİST vize coşkusu ile yeni bir rekor kırarak, 115.093 seviyesini gördü. 

Genelde son dönem yaşanan tüm krizleri pozitif bir açıdan değerlendirip, yine de BİST için olumlu olduğum ve yeni rekorlar beklediğim görüşlerimi paylaşıyor da olsam, bu sert yükselişleri hiç bir şekilde beklemediğim için, gördüğünüz gibi ne oluyor diye ben de şaşkına dönüyorum :) Gerçekten çok zor bir süreçten geçiyoruz. O kadar çok gelişme aynı anda yaşanıyor ki, hangisinin etkisi daha ön planda olacak bunu analiz etmek için uğraşırken, kendimizi bir anda başka bir gelişmenin içinde buluyoruz. 

Ülkemiz için hayırlısı neyse o olsun diyorum. Umarım yaşanan bu yükselişin aynı şekilde devamı gelir. Başbakan Yıldırım ABD'ye gidiyor. Tam da bu ziyaret öncesinde vize konusundaki kısmi de olsa pozitif bir gelişme yaşanması gayet olumlu. 

Ben bu kadar çok denklem içinde yine de sağlıklı strateji yapmakta zorlanıyorum. Ama şunu tekrarlayabilirim; açıklanan neredeyse tüm banka karlarına bakacak olursak, bu karlara göre banka hisseleri çok düşük fiyatlanıyorlar diyebilirim. O yüzden ABD ile özellikle Zarrab ve halkbank konusundaki belirsizlikler lehimize sonuçlanacak olursa, o zaman bankalarda çok ciddi bir alım dalgası başlayacaktır. Tabii böyle bir durum yaşanırsa, BİST çok daha yüksek seviyeleri görüp, yeni rekorlar kıracaktır. 

Ancak, yine de kısmi vize gelişmelerine bakıp, tüm sorunlar bitti demek için erken olur. Fazla iyimserliğe kapılmadan gelişmeleri izlemek, daha tedbirli alım-satım kararları vermek doğru olur. Bu ne demektir? Yani elimizdeki hisseler teknik hedeflerine geldikçe realize etmek yanlış olmaz. Çünkü dün yaşanan pozitif şokun tersi negatif şok yaşatacak riskler halâ bitmiş değil. 

Böyle zamanlarda bilançosu sağlam hisselerde pozisyon taşımak çok önemlidir. Çünkü olumsuz bir gelişme halinde düşüşleri daha az olur. Aynı zamanda da ilk fırsatta yükselişe döneceğini bilirsiniz. Yok eğer işler daha da iyi gidecek olursa, zaten o zaman bu hisselere olan talep çok daha yüksek olacaktır. 

Aslında bana göre bilançolarına bakınca en ucuz sektör bankacılık sektörüdür. Ama ben mevcut riskler nedeniyle bu hisselerde yeni öngörü yapmayacağım. Eğer yükselişleri sürer ve açık öngörülerimdeki hedef fiyatlar görülecek olursa, gerçekleşme ile kapatmayı hedefleyeceğim. Cesaret edenleriniz olursa, bankalarda alım kararlarını sizlere bırakıyorum :)

Bugün ne olur inanın tam emin değilim. Dün 700 puan artı düzeyine inerken, bir anda vize haberi ile 3.500 puan civarı bir artıya çıkmış BİST'de seans sonu kısmen realize gelmişti. Bugün bu realize devam da edebilir, yükselişin devamı da gelebilir. Olası teknikleri sizlerle paylaşacağım. Kırılan seviyelere göre karar vermenizde faydası olabilir.

Hepinize bol kazançlar dilerim. 
 

    Saygılarımla

    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 06.11.2017
    09:32

    Banka ve sanayi hisselerimizin karlarına, fiyat kazanç oranlarına, gelişmiş ülke borsaları ile kıyaslamalarına, Dolar bazlı endekse bakarsak, BİST için halen ciddi bir iskonto var diyebiliriz. Ama enflasyon, faizler, kurlardaki hızlı yükseliş, sınırlarımızdaki jeopolitik riskler, FED faiz artışı ... Devamı »

  • 03.11.2017
    09:17

    Birçok önemli finansal konu var ama benim için en önemli ve üzücü başka bir konu ile yazıma başlamak istedim! Maalesef dün yine hain bir terör saldırısına maruz kaldık. İkisi korucu 6'sı asker 8 şehit verdik. Allah mekanlarını cennet kılsın. Başta aileleri olmak üzere, ülkemizin başı sağolsun. Öldür... Devamı »

  • 02.11.2017
    08:07

    Dün borsa için oldukça güzel bir seans yaşadık. Uzun süredir borsadaki yükselişe ayak uyduramayan, hatta tam tersi bir de negatif ayrışmış olan bankalarda yaşanan sert yükselişler sayesinde BİST yeni rekorlar kırdı. Aslında bu rekorları Ağustos ayından beri beklediğimi ''BİST'in Yükseliş Trendi Bitt... Devamı »

  • 01.11.2017
    08:37

    Enflasyon Raporu Açıklanacak! Dikkat ediyorum, halen çok yanlış gündem ve algılarla uğraşıyoruz! Enflasyon raporu açıklanması öncesi yapılan yorumlara bakınca, enflasyonun bir süre düşmeyeceği söyleniyor. Arkadaşlar, ben artık bu konudaki yazılarımın sayısını unuttum. Ama içeriklerinde e... Devamı »

  • 31.10.2017
    08:36

    Dokuz aylık bilançolar hızlandı. Bu hafta çoğu tamamlanacak. Özellikle bankalardaki karlar bana göre gayet iyi. Şöyle diyebilirim; eğer dış ilişkilerimizde mevcut risk ve gerilimler olmasaydı bu bilançoları bankaları hatırı sayılır şekilde yukarı taşır ve bu sayede de BİST yeni rekorlar kırabilirdi.... Devamı »