Borsamız İçin Hangi Kriterlere Bakalım?

06.11.2017 09:32
  •  A 

Banka ve sanayi hisselerimizin karlarına, fiyat kazanç oranlarına, gelişmiş ülke borsaları ile kıyaslamalarına, Dolar bazlı endekse bakarsak, BİST için halen ciddi bir iskonto var diyebiliriz. 

Ama enflasyon, faizler, kurlardaki hızlı yükseliş, sınırlarımızdaki jeopolitik riskler, FED faiz artışı riski, Zarraf davası, ABD vize sorunu, iç siyasi gelişmelere bakarsak, bunlara bir de iki haftadır internet ortamında ve sosyal medyada yer alan, basında konu edilen spekülasyon mu manipülasyon mu olduğu halen netleşmemiş aleyhimizdeki haberlere bakarsak, o zaman da bir süre BİST'den uzak durmamız doğru olur deriz. 

Yine borsanın kendi gerçeklerinden hariç farklı konular ve risklerin etkisinde bulunuyoruz. Geçen cuma da benzer bir spekülasyon nedeniyle sert düşüşler yaşadık. Umarım en kısa zamanda bu ortamdan çıkarız.

S&P Değişiklik Yapmadı!
           Zaten öyle olmasını bekliyordum. Hiç bir değişiklik yapmadan Türkiye değerlendirmesini aynı şekilde korudu ve negatif izlemeyi sürdürüyorum dedi.

Başbakan ABD'ye Gidiyor!
           Başbakanımız ABD'ye gidiyor. Bakalım yaşanacak görüşmeler sonrası ortamı yumuşatacak gelişme ve açıklamalar olacak mı göreceğiz. Ama internette dolaşan 2018 yılında ABD Irak ve Suriye'de 7 bağımsız devlet kurmaya hazırlanıyor söylentilerindeki bakacak olursak, ABD ile çok daha ciddi gerilimlerin öncesindeyiz denebilir.   

Anlayacağınız Suudi Arabistan'daki son tutuklamalara ve bir prensin öldüğü düşen helikopter haberlerine bakılırsa, yine jeopolitik ve dış haberlerin yoğun olduğu bir haftaya başlıyoruz. Sert düşen cuma günü sonrası kısmi bir yükseliş ile başlanır ama sonrası ne olur bilemiyorum. Gelişme ve haberler her şeyi etkiliyor.

Ben özellikle hisse bazlı takip daha az riskli olur diye düşünüyorum. Hepinize iyi bir hafta dilerim.

Bol kazançlar.

    Saygılarımla

    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 03.11.2017
    09:17

    Birçok önemli finansal konu var ama benim için en önemli ve üzücü başka bir konu ile yazıma başlamak istedim! Maalesef dün yine hain bir terör saldırısına maruz kaldık. İkisi korucu 6'sı asker 8 şehit verdik. Allah mekanlarını cennet kılsın. Başta aileleri olmak üzere, ülkemizin başı sağolsun. Öldür... Devamı »

  • 02.11.2017
    08:07

    Dün borsa için oldukça güzel bir seans yaşadık. Uzun süredir borsadaki yükselişe ayak uyduramayan, hatta tam tersi bir de negatif ayrışmış olan bankalarda yaşanan sert yükselişler sayesinde BİST yeni rekorlar kırdı. Aslında bu rekorları Ağustos ayından beri beklediğimi ''BİST'in Yükseliş Trendi Bitt... Devamı »

  • 01.11.2017
    08:37

    Enflasyon Raporu Açıklanacak! Dikkat ediyorum, halen çok yanlış gündem ve algılarla uğraşıyoruz! Enflasyon raporu açıklanması öncesi yapılan yorumlara bakınca, enflasyonun bir süre düşmeyeceği söyleniyor. Arkadaşlar, ben artık bu konudaki yazılarımın sayısını unuttum. Ama içeriklerinde e... Devamı »

  • 31.10.2017
    08:36

    Dokuz aylık bilançolar hızlandı. Bu hafta çoğu tamamlanacak. Özellikle bankalardaki karlar bana göre gayet iyi. Şöyle diyebilirim; eğer dış ilişkilerimizde mevcut risk ve gerilimler olmasaydı bu bilançoları bankaları hatırı sayılır şekilde yukarı taşır ve bu sayede de BİST yeni rekorlar kırabilirdi.... Devamı »

  • 30.10.2017
    08:45

    Ulu önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarının kurduğu cumhuriyetimizin 94'ncü yılını kutladık. İnsanlar gelip-geçse de cumhuriyetimiz sonsuza dek sürecektir. Kurtuluş savaşında ama asker, ama vatandaş olarak ülkemizin zaferi için canı, malı ve kanı ile katkısı olan tüm gazi ve şehitle... Devamı »