Başımız Sağ Olsun!

03.11.2017 09:17
  •  A 

Birçok önemli finansal konu var ama benim için en önemli ve üzücü başka bir konu ile yazıma başlamak istedim! Maalesef dün yine hain bir terör saldırısına maruz kaldık. İkisi korucu 6'sı asker 8 şehit verdik. Allah mekanlarını cennet kılsın. Başta aileleri olmak üzere, ülkemizin başı sağolsun. Öldürülen teröristlerin üzerinden İsveç yapımı ABD tarafından PYD/YPG'ye verilmiş silahlar ile, son dönem yakın dostumuz Rus'ların silahları çıkmış. Artık bu durumun uluslar arası her ortamda ve her mahkemede gündeme getirilmesi, sözde dostların bu insanlık dışı davranışları devamlı gündemde tutularak, kendi kamuoylarında da bu durumun bilinmesi sağlanmalıdır. 

İşin ilginci Almanya'nın devlet televizyonlarında yayınlanan bir programda ABD'nin PYD adı altında PKK'ya yaptığı silah yardımı deşifre edilmiş. Bu tip yayınlar ve programlar dünya kamu oyu baskısı için çok önemli. Böyle müttefiklik de, dostluk da olmaz. 

Enflasyon Verisi Açıklanacak!
           Bugün Ekim ayı enflasyon verileri açıklanacak. Gelecek enflasyon rakamına bu denli önem vermek bence çok manasız. Bir çok gelişme ve büyümenin devlet tarafından desteklenmesi politikaları nedeniyle zaten enflasyon artışı olacağı bilinmesi lazım. Düşerse sürpriz olur ama o da şimdilik geçici olur. Ama yükselirse bunu kriz nedeni gibi göstermek ekonomistlerin yapmaması gereken bir davranış. Enflasyon konusundaki görüşümü uzatmayıp, 4 Ekim tarihli ''Bir Süre Enflasyonu Unutun!'' başlıklı yazımı tıklayarak okumanızı tavsiye ediyorum.

Yeni FED Başkan Adayı Powell!
           Trump yeni FED başkan adayı olarak Jerome Powell adını açıkladı. Senato onaylarsa yeni FED başkanı Powell olacak. Yellen'in süresi 2018 Şubat ayında dolacak. Ne diyelim hayırlı olsun.

S&P Türkiye Değerlendirmesi Günü!
           S&P bugün Türkiye değerlendirmesi yapar mı göreceğiz. Hiç bir değişiklik yapmama ihtimali güçlü. Ama not indirimi esnasında kullanılan büyüme beklentilerinin düşeceği tezi bırakın yanlış çıkmayı, tahminlerinin neredeyse üç katına yakın yanılgı içindeler. Darbe sonrası siyasi kriz beklentileri de çıkmadı. Kırılganlıklarından korktukları bankalarımız dünyaya nispet yapar gibi kâr rekorları kırıyorlar. 

           İşte aslında Tükiye'yi değil de kendilerini değerlendirmeleri lazım diye düşünüyorum. Ama eğer bu dediklerimi dikkate alırlarsa, Türkiye'nin notunu yükseltmeleri gerekir. Yaparlar mı sanmam. Çünkü bu işlerin çok net siyasi nedenlerle olduğu çok açık. Ama not artışı yönünde bir karar çıkarsa, bu piyasa için çok olumlu etki yaratacak bir gelişme olur. Devamında asıl ilk arttırmasını beklediğim Fitch tarafından ve diğer ratingçilerden de not artışları gelmeye başlar. Ama ben yine de S&P'nin bugün böyle bir artış yapmasını beklemiyorum. Hatta hiç açıklama bile yapmayabilir. 

           BİST Soluklandı Mı?
           Bankalar destekli hızlı çıkış sonrası dün bir soluklanma yapması teknik olarak çok normal. Ama eğer 110.530 üzerinde kalmaya devam ederse, Destek-Direnç Tablosunda dikkat çektiğim bollinger desteğinden aşağıya fazla sarkmadan yeniden toparlanıp 115.500 ve 118.000 hedeflerine doğru yükselmesi teknik beklentim olur.

Hepinize bol kazançlar ve iyi bir hafta sonu dilerim.            
 

    Saygılarımla

    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 02.11.2017
    08:07

    Dün borsa için oldukça güzel bir seans yaşadık. Uzun süredir borsadaki yükselişe ayak uyduramayan, hatta tam tersi bir de negatif ayrışmış olan bankalarda yaşanan sert yükselişler sayesinde BİST yeni rekorlar kırdı. Aslında bu rekorları Ağustos ayından beri beklediğimi ''BİST'in Yükseliş Trendi Bitt... Devamı »

  • 01.11.2017
    08:37

    Enflasyon Raporu Açıklanacak! Dikkat ediyorum, halen çok yanlış gündem ve algılarla uğraşıyoruz! Enflasyon raporu açıklanması öncesi yapılan yorumlara bakınca, enflasyonun bir süre düşmeyeceği söyleniyor. Arkadaşlar, ben artık bu konudaki yazılarımın sayısını unuttum. Ama içeriklerinde e... Devamı »

  • 31.10.2017
    08:36

    Dokuz aylık bilançolar hızlandı. Bu hafta çoğu tamamlanacak. Özellikle bankalardaki karlar bana göre gayet iyi. Şöyle diyebilirim; eğer dış ilişkilerimizde mevcut risk ve gerilimler olmasaydı bu bilançoları bankaları hatırı sayılır şekilde yukarı taşır ve bu sayede de BİST yeni rekorlar kırabilirdi.... Devamı »

  • 30.10.2017
    08:45

    Ulu önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarının kurduğu cumhuriyetimizin 94'ncü yılını kutladık. İnsanlar gelip-geçse de cumhuriyetimiz sonsuza dek sürecektir. Kurtuluş savaşında ama asker, ama vatandaş olarak ülkemizin zaferi için canı, malı ve kanı ile katkısı olan tüm gazi ve şehitle... Devamı »

  • 27.10.2017
    08:52

    Öncelikle kur ve faiz düzeylerindeki asıl sorunun, ne ekonomik ne de TCMB kararları ile ilgili olmadığı görüşümü söyleyerek başlamak istiyorum. Sorun bence tamamen politik hataların yansımalarıdır. 2013 yılından beri her geçen gün daha da sertleşen bir politika izliyoruz. Ama her alanda durum böyle.... Devamı »