Bankalar İle Yükselen BİST, Bankalar İle Düştü!

24.10.2017 09:31
  •  A 

Biliyosunuz BİST'in bu son yükselişte 109.273'e ulaşan yükselişi yapmasını beklemiyordum. 105.426 seviyelerinde takılmasını bekliyordum. Bu görüşümün nedeni de, bankaların yükselişe katılmıyor olmalarıydı. Ama geçen haftanın son günlerinde bankalar da yükselişe katılınca, BİST geçen hafta için beklemediğim ekstra bir yükseliş yaşamıştı. Bu durumu ''Bankalar Dirençleri Kırdırdı!'' başlıklı yazımda dile getirmiştim.

Maalesef bu mutluluk kısa sürdü. BİST dün yine bankalarla geri geldi. Aslında cuma günü herşey çok güzel iken, bankalar gayet içi yükselerek açık öngörülerimdeki hedeflere doğru yükselirken son yarım saatte bir anda sert bir satış yaşanmaya başlamışlardı. O gün için bunun nedenini bulamamıştım. Hafta sonu bankalar ile ilgili internet ve medya organlarına düşen spekülasyonları görünce nedeni anlamış olduk. Bu spekülasyonları açmak istemiyorum. SPK bu spekülasyonu yayanların bile piyasayı manipüle ettikleri görüşü ile inceleneceklerini söylüyor. Hatta geçen cuma son yarım saatteki işlemleri de incelemeye almış. 

Aslında medyaya düşmüş haberlerin konu edilmesi sorun olmamalı. Çünkü herkes ilgili haberleri aynı hızla bulamayabilir. Her neyse, biz yine de SPK'ya uygun davranıp daha fazla içerik yazmayalım. Ama şunları söylemek, istiyorum! Bankalar dünya örneklerine göre mevcut karları ve olası gelecek karalrına göre iskontolu işlem gördükleri görüşündeyim. Lakin bu tamamen geçmiş bilançolarla ilgili göreceli bir görüştür. Çünkü eğer kurların sert yükselişi ve bunları frenlemek için de faizlerde yükselme yaşanacak olursa, o zaman bankalar mevcut sendikasyon kredilerindeki kur riskleri ve sahip oldukları devlet kağıtları nedeniyle negatif etkilenirler. O zaman da sonraki bilançolarda görüntülerinde bozulmalar yaşanır. 

İşte bu riski göz önünde tutmanızı ama  geçen sene ile kıyaslayınca yine de daha iyi gelecek karlar nedeniyle aslında halen iskontolu olduklarını bilmenizi istiyorum. Ama dediğim gibi, spekülasyonlarda geçen haberlerin akıbetleri önemli belirsizlikler yaratıyorlar.

Böyle bir risk söz konusu ise, bir süre sanayi sektörüne odaklanmak daha tedbirli bir davranış olacaktır. Hisse bazlı hareketler sürecektir. Lütfen bu günlerde nakitte kalmak sizlerde telaş yaratmasın. Çok önemli risklere ve belirsizliklere sahibiz. Havadaki belirsizlikler dağılana dek, % 50 nakit pozisyon korumak ve alım kararalrınızı bu orana göre vermek, ters bir gelişmede risklerden korunmasınıza ve olası beklenmeyen bir düşüş yaşanması halinde de yeni alım fırsatlarını değerlendirmenize imkan yaratacaktır.

Sitemize yeni üye olan arkadaşlarımız da, lütfen nakitte iseniz ne alayım telaşı yaşamayın. Bana soracak olduğunuz ne alayım, şu hisseyi alayım mı sorularınıza cevap veremeyeceğimi bilmenizi isterim. SPK kuralları gereği portföy yönetimi ve yatırım danışmanlığı kapsamına girebilecek davranışlarıda bulunamayacağımı bilmenizi isterim. Lütfen benden gelecek yeni öngörüleri bekleyiniz. Ya da Destek-Direnç Tablosunda paylaştığım hisselerin dirençlerini kırmaları halinde sonraki dirençleri için yeni alım kararlarınızı verebilirsiniz.

Fırsatları kaçırsanız da borsada fırsat bitmez. Önemli olan elinizdeki varlıklarınızı korumanızdır.
 

    Saygılarımla

    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 23.10.2017
    09:34

    Tekrar takrar söylediğim bir görüşümü yeniden tekrarlayarak konuya gireceğim! Ben BİST'in en az % 30 iskontolu olduğu ve şu an için de en ucuz sektörün bankalar olduğunu düşünüyorum. Genelde de dokuz aylıklar sonrası yaşanan kısmi düzeltmenin olmasını, ondan sonra yıl sonu yükselişi yaşanmasını bekl... Devamı »

  • 20.10.2017
    09:24

    Referandum, OVP vergileri ve ABD vize sorunları nedeniyle sert düşen BİST için yaşanan düşüşleri teknik olarak normal ama geçici düşüşler olarak görmüştüm. ''Gereksiz Panik BİST'i Düşürdü!'' başlıklı yazımda, bankaların beklenen bilançolarına göre hedef fiyatlarına dikkat çekmiş ve potansiyel getiri... Devamı »

  • 19.10.2017
    09:26

    Türkiye Cumhuriyeti Türklerin kurdukları, tarihte öne çıkan 17'nci devlettir diye bilinir ve cumhurbaşkanlığı forsunda da böyle görülür. Aslında gerçekte çok daha fazladır. 32 beyliğimiz, 38 devletimiz, 15 imparatorluğumuz, 34 hanlığımız, 4 atabeyliğimiz, 10 cumhuriyetimiz var. Her birinin özellikle... Devamı »

  • 18.10.2017
    09:30

    Başlıktaki gündemden önce bir iki farklı konuya değineyim! Irak'taki gelişmeler korkulduğu gibi olmuyor. Merkezi Irak güçleri Barzani'nin 2014'te genişlediği yerlerden çekilmesini sağladı. Kerkük ve petrol kuyularının önemli bir kısmı merkezi Irak hükümetinin kontrolüne geçti. Bu geli... Devamı »

  • 17.10.2017
    09:26

    Son günlerde ABD'de yeni FED başkanı spekülasyonları başlamış durumda. Şu an gündemde Taylor var ki, Taylor Modeli denen hesaplamalar göre FED faizlerinde mevcut seviyenin neredeyse iki katı bir faizin olması gerektiği ifade ediliyor. Anlayacağınız Taylor yeni FED başkanı olacak olursa FED faizlerin... Devamı »