Hedef Türk Rus İlişkileri!

20.12.2016 09:28
  •  A 

Dün Ankara'daki Rusya temalı bir sergiye katılmış olan Rusya'nın Ankara büyük elçisi Andrey Karlov bir terör saldırısı sonucu hayatını kaybetti. Saldırganın hem de çevik kuvvetin içine sızmış bir polis olması saldırının amacını hemen belli ediyor. Hedef Türk-Rus ilişkilerini bozmaktır. 

Aynı düşürülen Rus uçağı gibi, bu cinayet de Türkiye ve Rusya arasında son yıllarda gelişen ilişkileri bozmak amacıyla yapılmış olduğu çok açıktır. Ancak iki ülke de bu tuzağa düşmeyecektir. Rusya'dan ve ülkemizden en üst mercilerden gelen açıklamalar bu tuzağın görüldüğüne işaret ediyor. 

Cinayetin bugün Moskova'da Türk, Rus ve İran dışişleri bakanlarının Suriye gündemli toplantısı öncesine denk gelmesi de amacı belli ediyor. Ancak toplantı tarafları bugün yapılacak Moskova toplantısının iptal edilmeyeceğini açıkladılar. Yani yaşanan elim vaka, ilişkileri bozmanın ötesinde daha da geliştirecektir. Geliştirmelidir de. Çünkü batının yıllardır bölgedeki amacı bellidir. Demokrasi getireceğiz diyerek Irak, Mısır, Libya ve Suriye iç savaş haline sokuldular. Mısır'da askeri darbe yapan kişi devlet başkanı seçilerek şimdilik durumu sakinleştirdiler. Ama diğer ülkelerde tam bir iç savaş hali ve parçalanmış ülkeler var. 

Amaç Belli, Kürt Devleti Kurmaktır!
           Ortadoğudaki batı emelleri bellidir. Ülkeleri iç savaş haline sokarak, kendi destekledikleri Kürtlerle bir Kürt devleti kurdurmaktır. Böylece, bölgede ömür boyu kullanabilecekleri ve askeri üslerini rahatlıkla kurabilecekleri yeni bir turuva atı ülke yaratmaktır. Türkiye'nin Suriye sınırlarındaki PYD yapılanmaları da bu nedenledir. Bu amaç bölgenin en güçlü ülkeleri olan Türkiye, Rusya ve İran tarafından görüldüğü için, Moskova'daki toplantıya hiç bir batı ülkesi davet edilmemişti.

Tekrar edersek, bölgedeki ateşi kontrol etmek istiyorsak, özellikle İran, Rusya ve Türkiye olarak ilişkilerimizi en üst düzeyde geliştirmemiz menfaatimize olacaktır. Suriye'de sözde, Esad'ı yıkmak isteyen batının yalanlarına uyarak, buna destek vermenin nasıl bir hata olduğunu sanırım daha iyi görmüş olmalıyız. Sınırlarımızı korumak istiyorsak, cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ün ''Yurtta Sulh, cihanda sulh'' ilkesine iki ele sarılmalıyız. Özellikle civar ülkelerimizin zayıflatılmasının, kürt devleti kurmak amacında olan batıya hizmet edeceğinin bilinmesi lazım. 

Tabii bu oyunu sadece biz değil, bu oyunun piyonu yapılmak istenen Kürt vatandaşlarımız da görmeli ve bu oyuna alet olmamalıdır. Bu ülke hepimizindir. 

TCMB Faiz Toplantısı Var!
            Ben PPK(Para Piyasası Kurulu)'nın faiz artışı yapmasını beklemiyorum. Ama İçinde bulunduğumuz ortamın gerginlikleri nedeniyle bir türlü sakinleşmeyen Dolar'ı sakinleştirmek için 25 baz puanlık bir artış kararı çok sürpriz de olmaz. Yine de PPK'nın faiz artışı yapmamasını dilerim. Çünkü her koldan Türkiye'nin üzerine oynanan oyunlar nedeniyle zaten döviz bir süre daha dinamik kalacaktır. Buna bir de faiz ateşi ile destek olmanın anlamı yoktur. 

BİST Düşüş İle Açılır!
           Bu gelişmelerin etkisi ile BİST'in kısmen düşmesi normal olur. Bu nedenle 76.255 seviyesine doğru bir gevşeme yaşanabilir. Belki altına da sarkabiliriz. Olası teknik seviyeleri Destek-Direnç Tablomuzda paylaşacağım. Oradan takip edebilirsiniz.

    Saygılarımla

    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 15.12.2016
    09:01

    FED 0,25 Baz Puan Faiz Artışı Yaptı! FED beklentilere uygun şekilde 0,25 baz puan faiz artışı yaparak gösterge faizleri % 0,50 - % 0,75 aralığına yükseltti. Zaten bu kararı piyasanın genel beklentisi idi. Peki o zaman piyasanın beklemediği ne karar aldı da, dolar yeniden piyasalarda yüks... Devamı »

  • 14.12.2016
    09:36

    BIST şu an Dolar bazında dünkü kapanış seviyesi 22.069 ile 2005 yılı seviyelerinde bulunuyor. Bu akşam FED ve yarın da AB liderlerinin Türkiye hakkındaki kararlarını öğrenmiş olacağız. Belki bizi üzecek bir karar çıkarsa, geçici olarak BİST'in bu seviyenin altına kayma riski mevcut. Ancak ben her ik... Devamı »

  • 13.12.2016
    09:55

    Yeni Büyüme Hesabından Sonra Ratingçiler Ne Yapacak? Öncelikle hemen söyleyeyim ki, TÜİK tarafından uzun süredir revize edilerek gelişmiş ülke standartlarında hesaplanacağı söylenen büyüme hesaplaması değişikliği dün yapıldı. Yeni metodoloji değişikliği sonrasında 2009'dan bu yana ilk ke... Devamı »

  • 12.12.2016
    01:45

    Ülkemde terör yaratan, terörden medet uman, bu ülkeyi terör ile bölmeye çalışan herkese lanet olsun! Bunu yapan ve yaptıranlar ülkeyi asla ve asla bölemeyeceksiniz. Alçak ve hain emellerinize ulaşamayacaksınız. Maalesef yine içimizi yakan hain bir terör eylemi daha yaşadık. Bir çok vatandaşımız, ... Devamı »

  • 09.12.2016
    09:45

    Bu soruyu neden soruyorum? Çünkü dün dünya para piyasaları için oldukça önemli olan ECB açıklamalarının başladığı saatte, bizim de Ekonomik Koordinasyon Kurulu kararlarımız açıklanmaya başlandı. İki taraftan arka arkaya gelen açıklamalar birbirine girdi. Hangisini tahlil edelim anlayamadık. Doğal ol... Devamı »