Yükseliş Potansiyeli Çok Daha Yüksek Bir Dönemdeyiz!

14.12.2016 09:36
  •  A 

BIST şu an Dolar bazında dünkü kapanış seviyesi 22.069 ile 2005 yılı seviyelerinde bulunuyor. Bu akşam FED ve yarın da AB liderlerinin Türkiye hakkındaki kararlarını öğrenmiş olacağız. Belki bizi üzecek bir karar çıkarsa, geçici olarak BİST'in bu seviyenin altına kayma riski mevcut. Ancak ben her iki gelişmenin de Türkiye için çok olumsuz sonuç doğurmayacağı görüşündeyim. Bu nedenle BIST'in mevcut seviyeden aşağıya sarkma  riskini sınırlı, buna karşılık Dolar bazında 25.000 - 26.000 seviyelerine yükselme ihtimali ise çok daha güçlü buluyorum. 

Özellikle iç-dış siyasi gelişmelerin belirsizlikleri atlatıldığı zaman BİST'in dolar bazında ciddi bir toparlanma sürecine girmesini ve 30.000 dolar direncini yılın ilk çeyreğinin sonu gibi görmesini bekliyorum. Dolardaki yükseliş baskısı geri dönmeye başladığı zaman, ürünlerine dolar zamlarını yapan şirketlerin karlılıklarında ciddi artışlar görüleceği ve 2005 yılı seviyelerindeki şuanki seviyelerinin çok üstüne çıkacakları düşüncesindeyim.

Kur geri dönüşleri başladığı zaman, BİST için beklediğim bu yükselişi destekleyecek en önemli sektörün bankacılık olacağı görüşündeyim. Elde ettikleri karlılıkları ile kıyaslandığında bankacılık sektörünün oldukça iskontolu olduğu görüşündeyim. Ancak özellikle belirtmek istiyorum ki, bankalar ile ilgili bu görüşüm dolar kurunun 3,59 seviyesini bir daha geçmeyip, iki-üç ay içerisinde 3,20'lerin de altına düşmesi halinde güçlenecektir. Eğer beklentilerimde yanılırım ve Dolar kuru 3,59 seviyesinin de üstüne yelken açacak olursa, sektör üzerindeki satış baskıları bir süre daha devam eder.

Yıl Sonu Yükselişleri Yaşanabilir!
           Genelde yıl sonlarında fon yöneticilerinin fonlarını yukarı çekerek yılı karlı kapatmayı ve bu sayede de fon getirileri üzerinden yıl sonu primlerini daha yüksek almayı hedeflediklerini biliyoruz. Bu nedenle dünya genelindeki borsalarda yıl sonu rallileri yaşanır. Bir süredir gelişmiş borsalarda bu durumun yansıması olan yükselişleri görüyoruz. Türkiye'de patlayan bombalar, AB liderlerinin Türkiye ile ilgili perşembe günü alacağı kararların riski ve bu akşam FED'in olası faiz artışı kararının kur ve faizler üzerinde yaratacağı baskı nedeniyle BİST genel borsalarda yaşanan son yükselişlere tam ayak uyduramadı. 

Yıl Sonu Bilanço ve Yüksek Bedelsiz Beklentileri!
           Biliyorsunuz yıl sonu bilanço dönemi gelince, yeni yılın başında yüksek temettü açıklama potansiyeli yüksek olan hisselerde ve bedelsiz potansiyeli yüksek olan hisselerde önemli yükseliş hareketleri görülebiliyor. Bu durum Şubat-Mart, hatta Nisan ayına kadar gerçekleşecek genel kurulların sonuna kadar sürebiliyor. BİST olarak henüz bu sürecin yansımaları malum nedenler yüzünden yaşanmaya başlanmadı. 

İşte yukarıda izah ettiğim tüm bu nedenlerin desteği ile, önümüzdeki dönem için BİST'in yükseliş potansiyelinin, düşme potansiyelinden çok daha yüksek olacağı görüşündeyim. Eğer ekonomi dışı belirsizlikler azalmaya başlarsa, emin olun yeni büyüme metodolojisinin ortaya çıkarttığı yeni verilerin değerlendirmeleri bile bir çok kesim tarafından Türkiye lehine yapılmaya başlanacaktır.

Özellikle bir dip not düşmek ve devamlı dikkat çektiğim bir konuyu hatırlatmak istiyorum! ABD ve AB ülkelerinde 2009 ve sonrası yaşanan resesyon nedeniyle faizsiz ve bol likidite dönemi yüzünden, resesyonda olan ekonomilerine rağmen borsaları tarihi rekorlar kırdılar. Bu durum paranın faiz geliri olmadığı için, kendisine park yeri olarak borsaları seçmesi yüzünden yaşandı. Yani ABD ve AB borsalarının durumu bana göre gerçeği yansıtmayan kısmi balonlar içeriyor. 

Bu yüzden bir süre sonra FED faiz artışlarının devamı geleceği hissedilirse bu borsalardaki, normal alanı para piyasaları olan fonlar yeniden kendi alanlarına döneceklerdir. O zaman ekonomileri iyiye giderken bu satışlar neden yaşanıyor panikleri oluşabilir. Bu durumun izahını şimdiden sizlere yapıyorum. BİST, Türkiye'nin 2013 ve sonrası kendi özel nedenleri ile bu yükselişlere uymadığı için, benzer balonları sahip değil. O yüzden batı borsalarında bu sebeplerle düşüşler yaşanacak olursa, BİST onlardan fazla etkilenmeyecek ve hatta pozitif bir ayrışma sürecine girebilecektir. Yeter ki, biz şu içine düştüğümüz siyasi belirsizlik girdabından bir an önce çıkabilelim.
 

    Saygılarımla

    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 13.12.2016
    09:55

    Yeni Büyüme Hesabından Sonra Ratingçiler Ne Yapacak? Öncelikle hemen söyleyeyim ki, TÜİK tarafından uzun süredir revize edilerek gelişmiş ülke standartlarında hesaplanacağı söylenen büyüme hesaplaması değişikliği dün yapıldı. Yeni metodoloji değişikliği sonrasında 2009'dan bu yana ilk ke... Devamı »

  • 12.12.2016
    01:45

    Ülkemde terör yaratan, terörden medet uman, bu ülkeyi terör ile bölmeye çalışan herkese lanet olsun! Bunu yapan ve yaptıranlar ülkeyi asla ve asla bölemeyeceksiniz. Alçak ve hain emellerinize ulaşamayacaksınız. Maalesef yine içimizi yakan hain bir terör eylemi daha yaşadık. Bir çok vatandaşımız, ... Devamı »

  • 09.12.2016
    09:45

    Bu soruyu neden soruyorum? Çünkü dün dünya para piyasaları için oldukça önemli olan ECB açıklamalarının başladığı saatte, bizim de Ekonomik Koordinasyon Kurulu kararlarımız açıklanmaya başlandı. İki taraftan arka arkaya gelen açıklamalar birbirine girdi. Hangisini tahlil edelim anlayamadık. Doğal ol... Devamı »

  • 08.12.2016
    15:04

    Dikkat ettiğim bir kaç genel yatırımcı davranışı konusunda sizleri uyarmak istedim! Benim gibi olası riskler nedeniyle düşüşlere dikkat çekenler bu riskleri yazarken, genelde bazı yatırımcılardan itirazlar gelir. ''Yok o kadar da düşmesine gerek yok, bence borsa çok iyi düşmez'', ''fonların satışı... Devamı »

  • 08.12.2016
    09:30

    Hemen belirtmek istiyorum ki, 3,0963 Dolar kurunun üzerinde teknik olarak 3,30'a kadar kademeli bir kur artışı yaşansa da, daha sonra kurların 3,00 civarına inmesini beklediğimi yazmıştım. Bu görüşümü açıkladığım günlerden sonra, FED faiz artışı beklentisinin artması, anayasa ve AB konusunda yaşanan... Devamı »