EKK Kararları Perşembe Günü Açıklanacak!

05.12.2016 09:30
  •  A 

Cuma günü toplanan Ekonomik Koordinasyon Kurulu tarafından yeni tedbir kararları alındığı, ancak alınan yeni kararların Perşembe günü açıklanacağını öğrenmiş olduk. İlginç bir durum. Dövizde cuma günü yaşanan sert yükseliş sonrasında gerçekleşen EKK toplantısı sonrasında alınacak yeni tedbirlerin ilanı için neden perşembe günü bekleniyor çözebilmiş değilim. Umarım açıklamaları duyunca, bu geç açıklamanın sebebini de anlamış oluruz.

AB'de Sular Durulmuyor!
           Pazar günü yaşanan İtalya referandumundan hayır çıktı. Sonuç üzerine başbakan Renzi istifa ettiğini açıkladı. Bankalarında ciddi sorun olan İtalya'da, başbakan Renzi yetkilerinin arttırılmasını istemişti. Ancak İtalyan halkı, başbakanın ekstra yetkiler ile donatılmasını kabul etmedi. Başbakanın istifası sonrasında yeni bir hükümet krizi AB için yeni bir sorunlar yumağını getirebilir. 

Enflasyon Verisi Açıklanacak!
         
 Bugün iç piyasada 10:00'da enflasyon verilerimizi göreceğiz. Gelecek rakam ne olur bir şey diyemiyorum ama, yaşanan ve yaşanacak Dolar zamları ve brent petrol fiyat artışları nedeniyle sonraki aylarda enflasyonda artış olacağını söyleyebiliriz. Yani bugün açıklanacak enflasyon nasıl gelecek diye düşünebiliriz ama, sonraki aylarda enflasyon artışı konusunda sanırım kimsenin tereddütü olmaz. 

Benim enflasyon konusundaki görüşümü biliyorsunuz. Yapısal reformlar, katma değerli üretim ve doğrudan yatırımların Türkiye'de kalıcı olmasını istiyorsak, TCMB bir süre enflasyon hedefli para politikasından vazgeçtiğini açıklamalıdır. Çünkü düşük faiz uygulanınca bir süre tepkisel kur artışları ve artan kurlar nedeniyle de enflasyon artışı kaçınılmazdır. Aman enflasyon artıyor diye faiz artışına yönelecek olursak, bütün bu sıkıntılar boşuna yaşanmış olur. Yine yıllardır süren kısır döngü tekrarlanır. Yüksek kurlara yüksek faiz artışı ile karşılık verilir. Yabancının ekmeğine yağ sürülmüş olur. Umarım ne olursa olsun, düşük faiz politikasından dönüş olmaz. 

BİST Sert Yükselişler Yaşayabilir Mi?
           BİST bir süre sonra kur artışına rağmen düşmeyip, hisse bazlı sert yükseliş tepkileri verebilir. Hatta ihracat ağırlıklı, katma değeri yüksek ürün üreten bazı hisselerde, an gelecek çok sert yükselişlerin de yaşanacağını göreceğiz görüşündeyim.

Fakat, kur artışı bankaların eskiden gelen sendikasyon kredileri nedeniyle karlarının erimesine neden olduğu için, bankacılık sektörü kısmen ve bir süre ağır kalabilir. Bu nedenle bazı hisselerde olabilir dediğim olası sert yükselişleri aynı şekilde bankalarda göremeyeceğimiz için, BİST'in yükselişi sınırlı kalacaktır. 

Kimse yanlış anlamasın! Şu an için BİST ve hisselerde sert yükseliş bekliyorum demiyorum! Bir süre sonra kurların yükselişi sürüyor olsa bile, hisse bazlı sert yükselişlerin yine de olabileceğini göreceğiz diyorum. Ama şu an dövizdeki yükselişin henüz bittiğini söyleyemediğimiz için, haftaya yine sıkıntılı başlayabiliriz.

Ne diyelim, o kadar çok belirsizlik yaşıyoruz ki, tahmin yapmak çok güç oluyor. Yoksa yıl sonu rallisi bekliyor olurduk.

Hepinize iyi bir hafta dilerim.

 

    Saygılarımla

    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 02.12.2016
    09:23

    Dün uzlaştıkları haberi ile yapılan liderler açıklamalarını dinleyince, Ak Parti ile MHP arasında yeni anayasa konusunda tam bir uzlaşmanın olup-olmadığı konusunda şüphelerim var! Çünkü, uzun zamandır Türkiye'yi en çok meşgul eden yeni anayasa ve başkanlık gündemi görüşmeleri sonrası açıklanan tek m... Devamı »

  • 01.12.2016
    09:40

    15 Temmuz'da ülkemizi iç savaşa sokarak bölmek ve rejimi değiştirmek maksadı ile yaşatılan hain darbe girişimi sonrasında KHK ile ülkenin yönetiliyor olması, Suriye ve Irak'ta direk savaşa dahil olmamız, AB ile kavgaya tutuşup, müzakerelerin askıya alınması görüşlerinin dile getirilmesi, ABD ile Sur... Devamı »

  • 30.11.2016
    09:23

    Umarım bunu derken, gelecek olan 2017 bize bu yılı aratmaz. Ancak neredeyse başımıza gelmeyenin kalmadığı, bir çok acıyı yaşadığımız çok zor bir 2016 yılı yaşıyoruz. Dün akşam Adana'da yaşanan kız öğrenci yurdundaki yangın eminim hepimizin yüreğini yaktı. Nur İçinde Yatın Masum Yavrularımız! ... Devamı »

  • 29.11.2016
    09:35

    Maliye Bakanı N.Ağbal, yeniden yapılandırma kapsamında 77.6 Milyar Liralık alacağın yeniden yapılandırıldığını açıkladı. Bu tutar bu kapsamda şimdiye kadar yapılan çalışmaların en yüksek rakamıdır. Sevinelim mi, üzülelim mi bilemedim. Demek ki, benim gibi bir çok kişi devlete karşı her türlü borcunu... Devamı »

  • 28.11.2016
    09:12

    Öncelikle hemen söyleyeyim; bu haftaya kısmen iyi başlanmasını bekliyorum. Brent petrol fiyatlarındaki düşüş bizim için iyi bir gelişmedir. Ama çok daha önemlisi dövizdeki baskıyı azaltmak için alınan kararlardır diye düşünüyorum! Hükümet kamu ihalelerindeki alacaklarında TL'ye dönme kararı aldı. ... Devamı »