Anayasa Uzlaşması Var Mı, Yok Mu?

02.12.2016 09:23
  •  A 

Dün uzlaştıkları haberi ile yapılan liderler açıklamalarını dinleyince, Ak Parti ile MHP arasında yeni anayasa konusunda tam bir uzlaşmanın olup-olmadığı konusunda şüphelerim var! Çünkü, uzun zamandır Türkiye'yi en çok meşgul eden yeni anayasa ve başkanlık gündemi görüşmeleri sonrası açıklanan tek madde oldu. O da partili cumhurbaşkanlığı ifadesi. Bir kişi cumhurbaşkanı seçilince varsa partisi ile ilişkisinin kesilmesine gerek yok konusunda mutabıkız dediler. Aynı şekilde yürütmenin başı cumhurbaşkanıdır değişikliğinde uzlaşma olduğunu görüyoruz. 

Kısacası sadece Fransa misali bir cumhurbaşkanlığı konusunda uzlaşma var. Ancak, cumhurbaşkanının yetki sınırı, yargılanması için gerekli miletvekili sayısı, parlamentonun yetkileri vs. gibi bir çok konuda sanki hala bir uzlaşma yok gibi duruyor. Çünkü bu konularda hiç bir açıklama duymadık. Bence uzlaşmazlık sürdüğü için, liderler zirvesi sonrası piyasa tepkisi olumsuz oldu. Kurlar ilk andaki açıklamalarla birlikte daha da hızlandı.Borsanın kaybı da arttı. 

Benim kendimce en başından beri iddiam belli. Ak Partinin, ya da cumhurbaşkanımızın istediği özellikle cumhurbaşkanının yetki ve yargılanması ile ilgili konularda uzlaşmanın zor olacağı görüşündeyim. Bu nedenle görüşmelerde heran uzlaşmazlık var diyerek referandum yerine seçim sandığı karşımıza gelebilir beklentisindeyim. İşte bence bu riski bilenler nedeniyle piyasalardaki olumsuz baskı daha yüksek diye düşünüyorum. 

EKK Yine Toplanıyor!
           Dövizdeki yükselişin sürmesi nedeniyle, Ekonomi Koordinasyon Kurulu yeniden toplanıyor. Olası kararlar önemli olacaktır. Lakin piyasanın yapmak istediği bellidir. Piyasa TCMB'nı faiz artışına zorluyor. Ne yazık ki, kendi kendimizi içine attığımız siyasi uzlaşmaz ve her alandaki gergin ortam nedeniyle bu beklenti her an gerçekleşebilir. Neyse, EKK 17:00'de toplanacağı için, muhtemelen etkilerini Pazartesi göreceğiz. 

ABD Tarım Dışı İstihdam Verisi Gelecek!
           Bugün ilgili verileri göreceğiz. ABD son çeyrekte % 3.6 büyüme gerçekleştirdi. Bunun yansımasının verilerde de görülmesi güçlü bir ihtimal. Yani FED faiz artışının ayak sesleri her geçen gün artacaktır. Önemli olan bunun ABD ve dünya ekonomileri büyüdüğü için gerçekleşeceğinin anlatılmasıdır. Yani dünya ekonomileri düze çıkmaya başladığı için faiz artışları dönemine gireceğiz. Bu ilk anda ABD'ye yönelen paralar nedeniyle bizim gibi ekonomilerde özellikle kur ve faiz dalgalanmaları yaratır ama sonrasında büyümeden her ülke olumlu etkilenmeye başlayacaktır. 

Fon Çıkışları Sürüyor!
           Not indirimi sonrası neredeyse iki ay beklediğim ama yeterince gerçekleşmemiş olan fon çıkışları, son dönem artan her türlü riskimiz nedeniyle 3 Milyar Dolar'ın üstüne çıkmış durumda. Bu not indirimi sonrası zaten olmasını beklediğimiz bir gelişme idi. Ama son dönem gerçekleşme nedeni bence iç siyasi risklerden kaynaklanıyor. O nedenle yansımaları bir süre daha olumsuz etkiler yaratabilir.

Döviz Yükselişi Nerede Duracak?
           Dediğim gibi bu konu siyasi gelişmelerin etkisi ile tetikleniyor. Bu belirsizlikler kalkmadan tam bir rahatlık görmemiz zor gibi duruyor. Benim bu seviyeleri bile beklemediğimi biliyorsunuz. Kısacası bu konuda artık benim söz söylemeyip, sadece izlemede durmam daha doğru olur. Lakin tekrar ediyorum, döviz zirve olarak nereyi görürse, sonrasında bu zirveden % 10 - üzerinde geri dönüş yaşamasını bekliyorum. Ama önemli olan bu zirve neresi olacaktır sorusunda yatıyor. 

BİST'de DİP Neresi?
           İlk not indirimi günlerinde beklediğim 72.500 ve 70.000 desteklerine o zaman gelemedik ama şu an bu sınırlardayız. Yani 72.500 önemli bir seviye olmakla birlikte altındaki 70.000 çok daha önemli bir destek olacaktır. Eğer bu destek görülür ve kırılacak olursa, o zaman yaratacağı panik bir anda artar. Böyle bir gelişme halinde endeks çok daha alt seviyelere düşme riski taşır. Ancak, bu kadar olumsuzluğa rağmen bile 72.500 seviyesinde olduğumuz için, olası ekstra düşüş halinde 70.000 seviyesi oldukça güçlü bir destek olabilir. 

Hepinize stresten uzak, güzel bir hafta sonu dilerim. Unutmayınız her şeyin başı sağlıktır!

 

    Saygılarımla

    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 01.12.2016
    09:40

    15 Temmuz'da ülkemizi iç savaşa sokarak bölmek ve rejimi değiştirmek maksadı ile yaşatılan hain darbe girişimi sonrasında KHK ile ülkenin yönetiliyor olması, Suriye ve Irak'ta direk savaşa dahil olmamız, AB ile kavgaya tutuşup, müzakerelerin askıya alınması görüşlerinin dile getirilmesi, ABD ile Sur... Devamı »

  • 30.11.2016
    09:23

    Umarım bunu derken, gelecek olan 2017 bize bu yılı aratmaz. Ancak neredeyse başımıza gelmeyenin kalmadığı, bir çok acıyı yaşadığımız çok zor bir 2016 yılı yaşıyoruz. Dün akşam Adana'da yaşanan kız öğrenci yurdundaki yangın eminim hepimizin yüreğini yaktı. Nur İçinde Yatın Masum Yavrularımız! ... Devamı »

  • 29.11.2016
    09:35

    Maliye Bakanı N.Ağbal, yeniden yapılandırma kapsamında 77.6 Milyar Liralık alacağın yeniden yapılandırıldığını açıkladı. Bu tutar bu kapsamda şimdiye kadar yapılan çalışmaların en yüksek rakamıdır. Sevinelim mi, üzülelim mi bilemedim. Demek ki, benim gibi bir çok kişi devlete karşı her türlü borcunu... Devamı »

  • 28.11.2016
    09:12

    Öncelikle hemen söyleyeyim; bu haftaya kısmen iyi başlanmasını bekliyorum. Brent petrol fiyatlarındaki düşüş bizim için iyi bir gelişmedir. Ama çok daha önemlisi dövizdeki baskıyı azaltmak için alınan kararlardır diye düşünüyorum! Hükümet kamu ihalelerindeki alacaklarında TL'ye dönme kararı aldı. ... Devamı »

  • 25.11.2016
    09:10

    Öncelikle tüm üyelerimize siteyi daha aktif kullanmaları için bilgilendirmek istiyorum. Siteden gün sonunda çıkınız. Sonra yeniden giriş yaptığınız zaman, arada yeni bir veri paylaşımı varsa, ilk giriş sayfasında bu detaylar karşınıza çıkar. Ayrıca HUP(Hızlı Uyarı Penceresi) açık olsun. Eğer site... Devamı »