Faiz Artışı da Dolar'ın Ateşini Söndürmedi!

25.11.2016 09:10
  •  A 

Öncelikle tüm üyelerimize siteyi daha aktif kullanmaları için bilgilendirmek istiyorum. Siteden gün sonunda çıkınız. Sonra yeniden giriş yaptığınız zaman, arada yeni bir veri paylaşımı varsa, ilk giriş sayfasında bu detaylar karşınıza çıkar. 

Ayrıca HUP(Hızlı Uyarı Penceresi) açık olsun. Eğer sitede bir paylaşım yapıldı ise, HUP'ta kısa mesajını görürsünüz. 

Lütfen tüm üyeler Siteyi Tanıyalım kısmını dikkatlice okuyunuz. Çünkü bazı arkadaşlarımız iki gündür sitede veri gelmediğini söylemişler. Nedenini sormuşlar. Duyuru panelinde yer alan açıklama ile 22 Kasım Salı günü iki gn aranızda olmayacağımı duyurmuştum. Site sizlerin çok daha rahat kullanımınız için bir çok özellik barındırıyor. Lütfen bu özellikleri tam kullanınız.

Faiz Artışı da Dolar'ın Ateşini Söndürmedi!
           Dün TCMB PPK(Para Piyasası Kurulu) genelde yapması beklenmeyen bir karar aldı. Faiz üst bandını 25 baz puan, politika faizini de 50 baz puan arttırdı. Böylece üst band % 8.25'den % 8.50'ye, politika faizi de, % 7.50'den % 8'e çıkmış oldu. Ama gördüğünüz gibi, düşük oranlı bir faiz artışının çok faydalı olmayacağını ve yine yükseliş tepkisi vereceği görüşüm doğru çıktı. Dolar ilk anda 36,90 seviyesine inmiş olsa da, günü yine 3,4449 ile kapatmış.

Benim faiz artışını doğru bulmadığım görüşümü biliyorsunuz. Ancak bu kararın yine de şöyle bir faydası oldu! TCMB faiz artışı yapamaz, o nedenle eli-kolu bağlı diyenlere TCMB'nın bağımsız olduğu mesajı verilmiş oldu. Böylece, gerektiğinde bundan sonra da faiz yükseltilebilir uyarısı verildi. Hem de bir gün evvel cumhurbaşkanının faizler konusundaki uyarısına rağmen bu karar alınınca, TCMB'nın faiz artışı yapamaz görüşü çürütülmüş oldu. Bundan sonraki kur ataklarında piyasa her an yeni bir faiz artışı daha olabileceğini görmüş oldu.

Gerçi bu iyi mi oldu, kötü mü emin değilim! Çünkü, şimdi döviz oyuncuları ''demek ki kurları daha da arttıracak olursak faizlerin yine artmasına neden olabiliriz'' diye de düşünebilirler. Yani ellerine bir koz vermiş de olabiliriz. Zaten istedikleri de faiz artışı yaptırmak olduğu için, kurları yine yukarı çekecek olurlarsa, bu takdirde TCMB yeni bir faiz artışı daha yapmak zorunda kalırsa tam da istediklerini elde etmiş olurlar. Umarım buna gerek kalmadan bir süre sonra dövizde sakinleşme başlar. Ancak 3,4535 üzerinde kalması halinde yeni rekor riskleri halen devam ediyor diyebilirim.Bu nedenle en kısa sürede bu seviyenin altına inip-inmeyeceğini takip etmemiz gerekiyor.

TCMB faiz kararı haricinde ROM(Rezerv Opsiyon Mekanizması) için de ek kararlar açıkladı. Yabancı para zorunlu karşılıklarda tüm vadelerde 50 puan indirim yapılarak bankaların 1.5 Milyar Dolar'ını kullanımlarına açmış oldu.

Ayrıca, benim yazılarımda yapmasını önerdiğim bir kararı daha uygulamaya aldı! Bu da 31/12/2016 tarihine kadar olan ihracat ve döviz kazandırıcı hizmetlerin kredi geri ödemelerindeki vadeyi 31/Mart 2017 tarihine kadar uzattı. Aynı zamanda eğer vade uzatımını kullanmayıp, krediyi geri ödeyecek olanların da, isterlerse bu ödemeyi TL olarak da yapabileceklerini ilan etti. Yani döviz borçları ilan edeceği kur üzerinden TL'ye çevirmiş oldu. 

Bunlar olumlu adımlardır.

AB Parlamentosu Müzakereleri Dondurma Kararı Aldı!
           TCMB kararı ile kurlarda düşüş yaşanırken AB Parlamentosunun aldığı karar üzerine kurlar yeniden atağa kalkmış durumda. Gördüğünüz gibi, aslında yaşanan tamamen güven sorunundan kaynaklanıyor. AB'nin aldığı kararın bağlayıcılığı yok ama ilişkilerin gerilmesine neden olacağı kesindir. Bizim taraf hemen ben tanımıyorum dedi. Ama tanımıyorum demek çözüm değil. Adamlar sonuçta bu kararı uygulamaya alırlarsa, biz istediğimiz kadar tanımayalım. 

En kıza zamanda Geri Kabul Anlaşmasının geçersiz olduğunu ilan edip, buyrun misafirlerimize biraz da siz bakın diye, sınırlarına mülteci akınının önünü açmak en doğru hamle olur. AB her zamanki gibi vermeden alma poltikasını sürdürüyor. Yağmadan gürleyerek verilen tepkilerin hiç bir faydası olamaz. O nedenle artık gürlemeyi bırakıp yağmasını bilmeliyiz. 

Suriye'de Şehitlerimiz Var!
           Biz bu gerginlikleri yaşarken bir de, Suriye'de devlet güçlerinin askerlerimize hava saldırısı yaptığı, şehit verdiğimiz haberleri de gelince, kurun yükselişi desteklenmiş oldu. Tabii bu durum faiz artışı sonrası artıya çıkan BİST'in yeniden sert düşmesine neden oldu.

BİST Ne Yapar?
           BİST için teknik destek uyarılarımda 74.142 seviyesinin çok önemli olduğunu yazıyordum. Maalesef dünkü gelişmeler ile bu destek sınırındayız. Bu destek güçlü olduğu için alım tepkisi görebiliriz ama, eğer Dolar atağı bugün görüldüğü gibi sürecek olursa, 74.142'nin altında ekstra bir düşüş yaşanması riski yükselir. Olası alt düşüş seviyelerini Destek-Direnç Tablomuzda paylaştım. Oradan takip edebilirsiniz.  

74.142 seviyesi alım yapılabilir ancak, eğer bu destek kırılacak olursa geri verip, altındaki seviyelerde alımlar için aceleci olmamak teknik olarak alt destekleri beklemek tedbirli bir davranış olabilir. 

Hepinize iyi bir hafta sonu dilerim.            
 

    Saygılarımla

    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 22.11.2016
    11:51

    Eminim son günlerde hızlanan ve rekorlar tazeleyen Dolar kuru hareketlerine bakınca, bir çok yatırımcı ''Ne işim var borsada, hissede keşke zamanında Dolar alsaydım da hiç dokunmasaydım'' diye düşünüyor olabilir. Gerçekten de acaba uzun vadeli yatırımcılar için hangisi daha doğru bir yatırım aracı... Devamı »

  • 22.11.2016
    09:26

    Bugün yapılacağı açıklanan EKK(Ekonomi Koordinasyon Kurulu) toplantısının, sabah saatlerinde yapılan açıklama ile, başbakanın program yoğunluğu nedeniyle iptal edildiği açıklandı. Açıklama üzerine dolar kurunda kısmi bir yukarı hareket görülüyor. Kurlarda yeni rekorlar yaşanacak olursa, Merkez Banka... Devamı »

  • 21.11.2016
    09:40

    Saymak ile bitmeyecek risk ve belirsizliklerimizin en yakın ve sıcak olanı olanı sanırım 24 Kasım'da AB'nin yapacağı müzakereleri dondurma oylaması olacaktır! AB içinde Avusturya hariç hemen hemen hepsi, Türkiye ile müzakerelerin sonlandırılmasına karşı. Ancak, İlişkilerin yeniden normal çizgisine d... Devamı »

  • 18.11.2016
    09:22

    Günaydın. Arkadaşlar gördüğünüz gibi tüm dünya için FED faiz artışları başlayacak diye ulusal para değerlerinde ciddi bir kayıp yaşanıyor. TL açısından bu kayıp daha çok olarak Dolar kurunda gözüküyor ama, Dolar'a paralel Euro'nun da yükselişe ayak uydurduğunu görüyoruz. Benim ülkeler... Devamı »

  • 17.11.2016
    08:34

    Dolar ve faizdeki yükseliş baskısı durmadığı için BIST de yükselişe geçemiyor. Maalesef dünkü gelişmeler beklenti yazım (Dolar ve Faiz Ateşi Ürkütüyor!) gibi olmadı. Yani Dolar 3,30 üzerine atak yapınca, borsa dün beklentimdeki gibi yükseliş göstermeyip, teknik olarak uyardığım düşüş paralelinde g... Devamı »