Hafta İçin İyimserim ama Aralık Riskli!

28.11.2016 09:12
  •  A 

Öncelikle hemen söyleyeyim; bu haftaya kısmen iyi başlanmasını bekliyorum. Brent petrol fiyatlarındaki düşüş bizim için iyi bir gelişmedir. Ama çok daha önemlisi dövizdeki baskıyı azaltmak için alınan kararlardır diye düşünüyorum!

Hükümet kamu ihalelerindeki alacaklarında TL'ye dönme kararı aldı. Aynı şekilde eximbank kredilerinden kaynaklı devlet alacaklarının da TL cinsi ödenmesine karar verdi. Böylece Eximbank'tan ihracat kredisi kullanmış olanlar da, vadesi gelen kredi geri ödemelerinde belirlenen kur üzerinden TL ile geri ödeme yapabilecekler. Bu şekildeki tüm Dolar-TL dönüşümleri sayesinde yaklaşık 10 Milyar Dolar'lık bir döviz ihtiyacının ortadan kalkacağı düşünülüyor. Bu gelişmeye bir de dövizini sat kampanyası ile Dolar Endeksindeki düşüşü eklersek, Dolar kurunda bir salınım olmasını bekliyorum. Teknik olası alt salınım seviyelerini destek-direnç tablosunda paylaştım.

BIST'in bu nedenle pozitif bir hava ile haftaya başlamasını bekliyorum. Ancak 75.822 bollinger ve hemen üstünde 76.173 seviyesinde yakın iki direnç bulunduğunu da belirtmek istiyorum. Yani iyimser başlangıcın yakın dirençleri bulunduğunu bilmenizde yarar var.

Aralık Gündemi Yine Riskler İçeriyor!
           Aralık gündemine girmeden bir gün evvel 30 Kasım'da OPEC toplantısı var. Petrol üretimi üzerinde etkili olacak bu toplantı bizim için önemli olacaktır. Üretim kısıtlaması çıkmaz ise, brent fiyatlarındaki düşüş devam edebilir. 

4 Aralık İtalya Referandumu!
           İtalya'da anayasa referandumu yapılarak, Cumhuriyet Senatosunun alt kanadının yetkilerinin kısıtlanması oylanacak. Eğer hayır çıkarsa başbakan Renzi istifa edip, hükümet krizine neden olabilir.

Aralık ayının ortasında AB liderleri toplanacak. Aynı tarihlerde FED faiz kararını da duyacağız. AB liderlerinden Türkiye ile müzakerelerin dondurulmasını onaylayacak bir karar çıkarsa ilişkilerimiz için sıkıntılı bir sürece girebiliriz. Gerilim daha da artabilir. 

Aynı şekilde FED'in Aralık toplantısında faiz kararını duymuş olacağız. Ben FED'in faiz artışı yapmasını ama düşük oranlı olacak bu artışın zaten fazlası ile satın alındığını düşünüyorum. 

Yani Aralık ayı gündeminde riskli konular var. Ama şimdilik iyi bir hafta başlangıcı yapacağımız beklentisindeyim. Diğer konuları yaklaştıkça, o anki ortama göre değerlendirmek daha doğru olacaktır.

Hepinize iyi bir hafta dilerim.
 

    Saygılarımla

    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 25.11.2016
    09:10

    Öncelikle tüm üyelerimize siteyi daha aktif kullanmaları için bilgilendirmek istiyorum. Siteden gün sonunda çıkınız. Sonra yeniden giriş yaptığınız zaman, arada yeni bir veri paylaşımı varsa, ilk giriş sayfasında bu detaylar karşınıza çıkar. Ayrıca HUP(Hızlı Uyarı Penceresi) açık olsun. Eğer site... Devamı »

  • 22.11.2016
    11:51

    Eminim son günlerde hızlanan ve rekorlar tazeleyen Dolar kuru hareketlerine bakınca, bir çok yatırımcı ''Ne işim var borsada, hissede keşke zamanında Dolar alsaydım da hiç dokunmasaydım'' diye düşünüyor olabilir. Gerçekten de acaba uzun vadeli yatırımcılar için hangisi daha doğru bir yatırım aracı... Devamı »

  • 22.11.2016
    09:26

    Bugün yapılacağı açıklanan EKK(Ekonomi Koordinasyon Kurulu) toplantısının, sabah saatlerinde yapılan açıklama ile, başbakanın program yoğunluğu nedeniyle iptal edildiği açıklandı. Açıklama üzerine dolar kurunda kısmi bir yukarı hareket görülüyor. Kurlarda yeni rekorlar yaşanacak olursa, Merkez Banka... Devamı »

  • 21.11.2016
    09:40

    Saymak ile bitmeyecek risk ve belirsizliklerimizin en yakın ve sıcak olanı olanı sanırım 24 Kasım'da AB'nin yapacağı müzakereleri dondurma oylaması olacaktır! AB içinde Avusturya hariç hemen hemen hepsi, Türkiye ile müzakerelerin sonlandırılmasına karşı. Ancak, İlişkilerin yeniden normal çizgisine d... Devamı »

  • 18.11.2016
    09:22

    Günaydın. Arkadaşlar gördüğünüz gibi tüm dünya için FED faiz artışları başlayacak diye ulusal para değerlerinde ciddi bir kayıp yaşanıyor. TL açısından bu kayıp daha çok olarak Dolar kurunda gözüküyor ama, Dolar'a paralel Euro'nun da yükselişe ayak uydurduğunu görüyoruz. Benim ülkeler... Devamı »