Gözler ABD Seçiminde Olacak!

08.11.2016 07:49
  •  A 

Bu gece ABD'nin yeni başkanının kim olacağını öğrenmiş olacağız. Anketlere bakınca Clinton önde gözüküyor. Ama katılım oranı düşük kalırsa, oy kullanmaya gidenlerin eğilimine göre sürprizlere de açık olmak lazım. 

Clinton seçilirse; paritede kısmi bir düşüş, DOW ve DAX gibi endekslerde de öncesinde kısmi bir yükseliş, sonrasında ise FED faiz artışı beklentisi ile yeniden gevşeme olmasını, Ons altında 1.262$ - 1.254 $ ve altına doğru düşüş yaşanmasını, bizim gibi diğer gelişmekte olan ülke endesklerinde de kısmi yükseliş olmasını bekliyorum, sonrasında ise yine FED faiz artışı gündeme geleceği için satış baskılarının artmasını bekliyorum.

Trump Seçilirse; Dolar endeksinde, genel dünya borsalarında düşüşler olmasını, parite ve ons altında yükseliş yaşanmasını bekliyorum. Ama bizim gibi ülkelerdeki düşüşlerin geçici olmasını beklerim. Çünkü Trump faiz artışına karşı olduğu için, bir süre FED faiz artışlarını askıya almak zorunda kalabilir. Irak ve Suriye'deki gelişmeler lehimize yön bulabilir. 

Ancak ABD seçimi bittiği gibi, bizim yine kendi özelimizdeki başkanlık, olası referandum ya da erken seçim sandığı, kurdaki hareketin yönündeki gelişmeler, FED faiz artışı baskısı, anayasa görüşmeleri, iç siyasetteki HDP, idam vs gündemleri, Irak ve Suriye'deki gelişmeler, AB ile ilerleme raporu gerginliği, olası not baskıları, bankalardaki artan Dolar ve mevduat faizleri, NATO konusundaki tartışmalar, AB ile vize serbestisindeki gerilimler, düşen büyüme, artan işsizlik, dünyanın 7 numarası olan Çin'li bankanın gelişi, üç İran'lı bankanın Türkiye'ye girme isteği vs vs. vs.............gibi gündemlere yoğunlaşacağız. O nedenle net tek bir yön rahatlığına bir süre sahip olamayabiliriz. Tüm bu saydığım ve saymayı unuttuğum gelişmelere göre piyasa şartları yaşayacağız. Ne diyelim, hepimize kolay gelsin. 
 

    Saygılarımla

    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 07.11.2016
    08:15

    Dünya genelinde ABD seçimlerinde Trump öne geçti haberleri ile piyasalar olumsuz tepki vermişti. Dolar endeksi 96.894 seviyesine kadar düşerken, bir çok dünya borsa endeksinde de düşüş yaşandı. Clinton'ın maillerinde FBI soruşturması başladı denince, Trump geliyor korkusu ile ons altın fiyatlarında ... Devamı »

  • 04.11.2016
    08:06

    Tam bir krize kendimizi alıştırırken, hop yeni bir tanesi daha gündemimize geliyor. Bugün de normalde ABD tarım dışı istihdamı ve dün kısmen iyi gelen enflasyon verilerini konuşacak iken, HDP'li millet vekillerinin göz altı haberlerine uyandık. Şu an diğer gündemlerin hepsi ikinci planda kalmıştır. ... Devamı »

  • 03.11.2016
    08:09

    FED Seçimi Bekliyor! Faiz kararını açıklayan ABD merkez bankası FED, faizleri değiştirmeyerek 0.25-0.50 faiz aralığını korudu. Zaten beklenti de bu yönde idi. FED 8 Kasım'daki başkanlık seçimlerinin sonucunu görmek isteyecektir. Eğer Clinton kazanacak olursa, Aralık ayında beklendiği gib... Devamı »

  • 02.11.2016
    08:04

    Şii Haşdi Şabi militanlarının Musul'a bağlı Türkmen kenti olan Telafer'e yöneldiği haberi üzerine, TSK Irak sınırına tank ve asker sevkiyatı yapmaya başladı. Ayrıca Irak başbakanı'nın ''gerekirse Türkiye ile savaşa hazırız'' demesi de BİST ve Dolar için ayrı bir gerilim nedeni oldu. Dünya piyasala... Devamı »

  • 01.11.2016
    08:10

    Bankalar da faiz indirimi politikasını izlemeye başladılar. Dün bu konuda yolu açan İş Bankası bir çok kalemde faiz indirimi kararı aldı. Bu karar diğer bankalarda da başlayacaktır. Tabi bu işin yansıması olarak, bir süre sonra mevduat faizlerinin de düştüğünü görmemiz gerekir. Yoksa mevduat faizler... Devamı »