Asker Sevkiyatı BİST'i, Trump Anketi Piyasaları Gerdi!

02.11.2016 08:04
  •  A 

Şii Haşdi Şabi militanlarının Musul'a bağlı Türkmen kenti olan Telafer'e yöneldiği haberi üzerine, TSK Irak sınırına tank ve asker sevkiyatı yapmaya başladı. Ayrıca Irak başbakanı'nın ''gerekirse Türkiye ile savaşa hazırız'' demesi de BİST ve Dolar için ayrı bir gerilim nedeni oldu.

Dünya piyasaları için gerilim kaynağı ise, Trump'ın öne geçtiğini gösteren W.Post anketi oldu. Bir süredir Clinton açık ara önde diye Clinton'un kazanacağına oynayanlar, son W.post anketinde Trump'ın öne geçtiğini okuyunca bunu olumsuz tepkiler ile karşıladılar. Asya dahil gelişmiş ülke borsalarında düşüşler, ons altında ise yükseliş yaşandı. Kendi bilinmezlerimiz bize yetiyor iken, bizim de seçim risklerimiz varken, ABD'nin seçimini ABD'lilere bırakıyorum. Açık ara fark ile Clinton önde denirken, nasıl oluyor da bir anda Trump öne geçti haberi çıkıyor ilginç doğrusu. 

Neyse, kim kazanacak tahmini yapmıyorum ama eğer Trump kazanacak olursa, borsalarda kısmi bir düşüş ve ons altında ise aynı şekilde kısmi yükseliş bekleniyor. Aynı görüşü ben de taşıyorum. Ancak Trump'ın Türkiye için Clinton'dan daha büyük risk taşıyacağı görüşünde değilim. Ons altın için 1.302$ seviyesinin güçlü bir direnç olacağını, eğer bu seviye civarı fiyatlar görülecek olursa, bunun ons altında satış için kullanılmasının doğru olacağını düşünüyorum.

BİST'e Gelince;
           Dün yaşanan asker sevkiyatı BİST'i düşürdü ama şuan bir sınır operasyonundan ziyade olası riskler için hazırlık maksatlı bir kaydırma yapıldığı görülüyor. Bu nedenle BİST güne asker Irak'a geçmiyor diyerek alım ile başlayabilir. Dün yaşanan satışların bir kısmı geri alınabilir. Ancak olur da satış sürecek olursa, 76.700 - 76.500 civarı önceki destekler görülebilir. İçinde bulunduğumuz iç-dış şartların gelişmelerine göre BİST belirttiğim bu seviyeleri aşağıya kıracak olursa, ekstra satışlar artacaktır. Şimdilik bu riski, sınırımızdaki savaşa ekstra birlikler ile dahil olmamız halinde yaşarız. Eğer savaşa ekstra birlikler ile girmez isek, ek satışlar fazla sert olmayabilir.  

Banka Karları Beklentileden Yüksek!
           İş Bankasının karı da beklentilerin çok üstünde geldi. Maalesef diğer etkenler yüzünden yine bizim için önemli bir fırsatı yeterince kullanamadık. İç ve dış belirsizlikler olmasaydı, açıklanan bu banka karları ile BİST şu an 85.000 seviyelerini zorluyor olurdu. Oysa şu an 80.000 direncini bile geçemedik. Neyse, kar gelmesi değerlendirilmemiş olsa da, yine de zarar gelmesinden iyidir. En azından yükseliş potansiyeli için kaynak olduğunu gösterir. Belirsizlikler netleşip ortam düzelmeye başlarsa, bankalar yine ön plana çıkar ve BİST pozitif bi süreç yaşar. 

Dediğim gibi, kendi özelimizdeki finansal ve ekonomik şartara bakarsak BİST iskontolu fiyatlanıyor. Ancak gerek not indiriminin artçıları, gerekse savaş ve iç politika riskleri nedeniyle belki geçici bir düşüş yaşayanacak olursa da bunun iskontolu bir ülkede yaşandığının ya da yaşanacağının bilinmesini isterim. Bu riskler dağıldığı gibi BİST yine yoluna devam edecektir.

Yaşayıp, göreceğiz
 

    Saygılarımla

    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 01.11.2016
    08:10

    Bankalar da faiz indirimi politikasını izlemeye başladılar. Dün bu konuda yolu açan İş Bankası bir çok kalemde faiz indirimi kararı aldı. Bu karar diğer bankalarda da başlayacaktır. Tabi bu işin yansıması olarak, bir süre sonra mevduat faizlerinin de düştüğünü görmemiz gerekir. Yoksa mevduat faizler... Devamı »

  • 31.10.2016
    08:07

    OPEC üyeleri Viyana toplantısı öncesinde yapılan teknik bir toplantıda üretim kotası konusunda uzlaşamadılar. Bu nedenle brent petrolde 49.29$ görüldü. Bu seviyenin altında brent düşüşü daha da artar. Şimdilik ben bunu beklemiyorum. Ama yakın direnç olarak da 51.21 $ seviyesini görüyorum.Bu direnç g... Devamı »

  • 29.10.2016
    13:23

    Cumhuriyetimizin 93'uncu kuruluş yıl dönümü hepimiz için kutlu olsun. Cumhuriyetimizin kurucusu ulu önder Mustafa Kemal Atatürk ve tüm silah arkadaşlarının, cumhuriyetin kurulmasında canını vermiş, ka Devamı »

  • 28.10.2016
    09:12

    Dolar kuru yine 3,0963'de bulunan önemli direncinin üzerine çıktı. Ancak yakın zirve seviyesi 3,114 seviyesinde bulunuyor. Dolar için bu seviyeler çok önemli. Öncesinde de dediğim gibi, eğer üzerinde kalırsa 3,13-3,16-3,23 ve 3,27 gibi üst seviyelere ataklarını görme riskimiz artar. FED'in faiz artı... Devamı »

  • 27.10.2016
    08:56

    BİST 80.000 direncine yaklaştıkça kar realizasyonlarını yaşamaya devam ediyor. Gelen bilançolara bakınca sanayi şirketlerinin fiyatlarının makul olduğunu ama banka hisselerinin ise açıklanan ve beklenen karlarına göre iskontolu fiyatlandığını söyleyebilirim. Bu nedenle başkanlık-FED-Sınırlarımızdaki... Devamı »