Yükseliş Haftası Olabilir!

07.11.2016 08:15
  •  A 

Dünya genelinde ABD seçimlerinde Trump öne geçti haberleri ile piyasalar olumsuz tepki vermişti. Dolar endeksi 96.894 seviyesine kadar düşerken, bir çok dünya borsa endeksinde de düşüş yaşandı. Clinton'ın maillerinde FBI soruşturması başladı denince, Trump geliyor korkusu ile ons altın fiyatlarında 1.307$ yeniden görülmüştü. Ama FBI'dan gelen son açıklama, Clinton'ın maillerinde suç unsuru bulunmadığı yönünde. Bu yüzden dünya genelinde borsalarda kısmi bir alım görülmesini bekliyorum. Eğer yarın Clinton seçimlerden galip çıkarsa, bu yükseliş tepkisi biraz daha sürecektir. Ama daha sonra gayet iyi gelen ABD tarım dışı istihdam verisi nedeniyle, FED faiz artışı gündeme gelecektir. FED'in faiz artışı gelişmiş borsalar için satış baskıları yaratır görüşündeyim.

Ons altın için görüşümü biliyorsunuz. Tekrar edecek olursam, seçimlerden Clinton galip çıkar ve böylece Aralık toplantısında FED faiz artışı yapar diye düşündüğüm için, seçimin galibi Clinton çıkarsa, ons altında sert bir düşüş yaşanarak, 1.250 $ seviyelerine iniş olmasını bekliyorum. Zaten 1.302$ seviyesinden 1.260$ hedefli Dolar satış öngörümde de bu görüşümü ifade etmiştim. 

Peki BIST'de Ne Olur?
           BİST de Trump korkusundan kısmen etkilenmiş olabilir. Ama BİST için düşüş baskısının asıl nedeni, bence ilk olarak sınıra yoğun asker kaydırma operasyonu ve daha olumsuz etkileyen de, HDP millet vekillerinin göz altına alınarak arkasından da çoğunun tutuklanması oldu görüşündeyim. 

Şimdilik sınıra kaydırılan askeri güç sınır ötesine geçmedi. Bu nedenle o stres biraz azalabilir. HDP milletvekillerinin tutuklanması sonrasında da korkulan bir meydan tepkisi olmadığı için, bu nedenle yaşanan düşüşün de bir kısmı geri alınarak haftaya başlayabiliriz. Açıkçası ben Kürt halkının artık PKK'dan desteğini net bir şekilde çekeceği görüşündeyim. Barış süreci esnasında ve sonrasında PKK'nın niyeti açıkça görüldü. Bu niyetin Kürt vatandaşlarımız tarafından desteklenmek bir tarafa, tepki çektiği de kesin. Bu Türkiye adına çok olumlu bir gelişmedir. 

Ama tabii HDP tutuklamaları konusunda stres hemen bitti diyemeyiz. Çünkü konu ile ilgili batılı ülkelerden ve özellikle AB'den sert tepkiler gelecektir. Bu tepkiler nedeniyle AB müzakerelerinde bir süreliğine kopmalar yaşanabilir. Bu bizim piyasalarımız için olumsuz bir baskı unsurudur. Ancak yine de aşılamayacak bir sorun olarak görmüyorum.

Brent Fiyatı Dolar Riskini Hafifletiyor!
           Son günlerde hızlı artan özellikle Dolar kuru önemli bir baskı nedeni oldu. Ancak kamu borcu açısından ve girdi maliyetleri açısından bakınca eş zamanlı olarak brent petrolde yaşanan düşüş bu baskının azalmasına yarayan bir gelişmedir. Türkiye'nin en önemli ithalat kalemi enerjidir. Artan Dolar kuru enerji maliyetlerimizi arttıran bir gelişmedir. Ama aynı zamanda brent petrol de düştüğü için cari açık açısından korkulacak bir risk yok diyebilirim. 

Kısacası ben haftaya alımlarla başlanmasını bekliyorum. İlk olarak da 76.681 gap seviyesinin kapanmasını bekliyorum. Umarım öyle olur. Peki ya Trump kazanırsa, buna cevap vermeye gerek yok sanırım. Bir süre dalgalanma yaşanır. Ama Trump da olsa, BİST bir süre sonra yeniden toparlanır. Çünkü BİST iskontolu işlem görüyor. Bu durum bir süre sonra BİST için alımların yeniden güçlenmesine yarayacaktır. Yeter ki, biz iç siyasi belirsizliklerimizi kontrol altına alabilelim.

Hepinize iyi bir hafta dilerim.

    Saygılarımla

    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 04.11.2016
    08:06

    Tam bir krize kendimizi alıştırırken, hop yeni bir tanesi daha gündemimize geliyor. Bugün de normalde ABD tarım dışı istihdamı ve dün kısmen iyi gelen enflasyon verilerini konuşacak iken, HDP'li millet vekillerinin göz altı haberlerine uyandık. Şu an diğer gündemlerin hepsi ikinci planda kalmıştır. ... Devamı »

  • 03.11.2016
    08:09

    FED Seçimi Bekliyor! Faiz kararını açıklayan ABD merkez bankası FED, faizleri değiştirmeyerek 0.25-0.50 faiz aralığını korudu. Zaten beklenti de bu yönde idi. FED 8 Kasım'daki başkanlık seçimlerinin sonucunu görmek isteyecektir. Eğer Clinton kazanacak olursa, Aralık ayında beklendiği gib... Devamı »

  • 02.11.2016
    08:04

    Şii Haşdi Şabi militanlarının Musul'a bağlı Türkmen kenti olan Telafer'e yöneldiği haberi üzerine, TSK Irak sınırına tank ve asker sevkiyatı yapmaya başladı. Ayrıca Irak başbakanı'nın ''gerekirse Türkiye ile savaşa hazırız'' demesi de BİST ve Dolar için ayrı bir gerilim nedeni oldu. Dünya piyasala... Devamı »

  • 01.11.2016
    08:10

    Bankalar da faiz indirimi politikasını izlemeye başladılar. Dün bu konuda yolu açan İş Bankası bir çok kalemde faiz indirimi kararı aldı. Bu karar diğer bankalarda da başlayacaktır. Tabi bu işin yansıması olarak, bir süre sonra mevduat faizlerinin de düştüğünü görmemiz gerekir. Yoksa mevduat faizler... Devamı »

  • 31.10.2016
    08:07

    OPEC üyeleri Viyana toplantısı öncesinde yapılan teknik bir toplantıda üretim kotası konusunda uzlaşamadılar. Bu nedenle brent petrolde 49.29$ görüldü. Bu seviyenin altında brent düşüşü daha da artar. Şimdilik ben bunu beklemiyorum. Ama yakın direnç olarak da 51.21 $ seviyesini görüyorum.Bu direnç g... Devamı »