BİST İlk Gap'ini Kapatmak Üzere!

20.10.2016 08:52
  •  A 

BİST bildiğiniz gibi yukarıda kapatmasını beklediğimiz iki gap bırakmıştı. Daha yüksekte kalan 15-18 Temmuz 2016 tarihleri arasında oluşan 82.825 seviyesindeki gap'tir. Daha düşükte olan seviye ise, not indirimi sonrasındaki 23-26 Eylül 2016 tarihleri arasında oluşan 79.756 seviyesinde bulunan gap'tir.

28 Eylül tarihinde ''Önemli Gap Seviyeleri'' başlıklı yazımda BİST dışında hisse bazlı gap'lere de dikkat çekmiştim. Bunların bir çoğu kapanmıştı. Şimdi de ilk sırada bekleyen 79.756 BİST gap'i kapanabilir. Tabii bu esnada gap kapatmakta geride kalan banka hisseleri de, dün Akbnk'nın yaptığı gibi mevcut gap'lerini kapatabilirler.

MB Faiz Kararı Ne Olur?
           Benim faizler konusundaki görüşlerimi biliyorsunuz. Ben düşük faiz değerinde kur politikasını savunan biriyim. Bana kalsa, MB 25 baz puan daha faiz indirimi yapsa gayet de iyi olur. Ama son dönem yaşanan kur atakları nedeniyle, MB bu toplantıda faize dokunmuyorum da diyebilir. Peki bu sözü derse ne olur? Kurlarda aşağı yönlü salınım devam eder. Dolar ilk etapta 3,0343 seviyesini, sonrasında da 3,01-2,9955 seviyelerini görebilir. MB faiz kararını açıklayana kadar BİST 79.756 gap'ini kapatabilir. Sonrasında da, MB faizleri aynı bıraktım dediğinde banka hisselerinde o anki fiyatlarına göre kısmi satışlar gelebilir. Böylece BİST gap kapatır ama, sonra kısmi gevşemeler de oluşabilir.

MB faiz indirimine devam ediyorum derse, bu takdirde BİST karar sonrasında banka hisselerinde kısmi bir atak daha görülerek ilk gap seviyesinin(79.756) de üstüne çıkar ama sonra yine satışlar ile karşılaşırız görüşündeyim. Yani bugün MB kararı sonrası, ya bulunduğumuz yerden, ya da 80.000 civarı bir seviyeden kar satışlarının gelmesini bekliyorum. Tabii faiz indirimi kararı halinde, Dolar kurunda yeniden 3,0963 çanak direncini kırmaya yönelik bir yükseliş görülebilir. 

Türk Jetleri PKK/PYD Teröristlerini Vurdu!
            Türk jetleri Fırat Kalkanı kapsamında gördükleri hareketlenme üzerine dün gece Suriye'deki PKK/PYD unsurlarına hava saldırısı düzenledi. Yapılan açıklamalara göre 160-200 arası bir teröristin öldürüldüğü açıklanıyor. Türkiye PYD konusunda ABD ve AB ülkelerine tavrını çok net koymuş durumda. Karşılıklı gelişmeler BİST üzerinde etkili olabilir.

ECB Kararı Piyasalar İçin Önemli!
           Bugün dünya piyasaları için daha önemli olan bir başka merkez bankasının daha açıklamalarını duyacağız. Avrupa Merkez Bankası(ECB) bugün toplantı kararlarını açıklayacak. Genel beklenti hiç bir değişiklik yapmayacağı yönünde. Ama başkan Draghi'nin varlık alımı yönünde yapacağı açıklamalar piyasalar için çok önemli olacaktır. Eğer varlık alımını azaltacağız misali sözler sarf edecek olursa paritenin Euro lehine tepki vermesini beklerim. 

Ons Altındaki Yükseliş Tepkisi Sürer Mi?
            Evet, ben ons altındaki yaşanan son yükselişin, sert düşüş sonrasındaki tepki olduğu görüşündeyim. 1.277$ ve 1.285$ dirençlerinin güçlü olduğunu ve belki de bu seviyeleri bile görmeden yeniden düşüş yönünde hareket yapmasını bekliyorum. Ons altından uzak durulması, her yükselişin satış fırsatı olarak kullanılması gerektiği görüşümü koruyorum.
 

    Saygılarımla

    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 19.10.2016
    09:00

    Normalde yaz sonrası Ekim ayı daha iyi bir borsa dönemi olurdu. BİST ise not indirimi dahil kendi özelimizdeki sorunlarımız nedeniyle negatif ayrışma yaşadı. Tekniklere bakınca, özellikle bankaların desteği ile pozitif bir ayrışma yaşanabilir gibi görüyorum! Aynı şekilde teknik olarak 3,088 seviy... Devamı »

  • 17.10.2016
    09:10

    Musul Operasyonu Başladı! Irak'ın Musul kentinden DAEŞ'i çıkartmak için koalisyon güçlerinin operasyonu başladı. TSK'nın operasyona dahil olmaması şehit riskimizi azaltmış olacaktır. Buna karşılık, TSK'nin Başika'da eğittiği 2.000 kişilik milis güçler Peşmerge'nin içinde Musul operasyonu... Devamı »

  • 14.10.2016
    09:04

    Bugün fazla uzun yazmak istemiyorum. O yüzden kısa keseceğim. Başkanlık gündemi farklı alt gündemler de yaratabilir! Yani referandum risk olarak görülecek olursa, erken seçime gidilerek meclis çoğunluğu ile başkanlık rejimine geçilmesi hedeflenebilir. Bu görüşümü çok daha önceden yazmıştım; ban... Devamı »

  • 13.10.2016
    09:08

    Acaba demokratik ve hukuksal gelişimini tamamlamış gelişmiş bir batı ülkesinde bizim yaşadığımız bu gündemler yaşansa halkının ve ekonomisinin durumu ne olurdu? Bilemiyorum ama sanırım en gelişmiş ülkelerde bile halk ve piyasalar darmadağın olurdu. Hiç bitmeyen gündemleri o kadar hızlı ve geçişken... Devamı »

  • 12.10.2016
    09:10

    Petrol Zirvesi! Bugün İstanbul'da gerçekleşen Dünya Enerji Kongresi'nde OPEC üyesi ve üye olmayan enerji bakanlarının da olduğu bir toplantı var. Malumunuz üzere, toplantı petrol üretiminin kısılması gündemi ile olacak. Putin yönetiminden OPEC'in kararına uyarız açıklaması yapılmış iken,... Devamı »