Stresli Bir Haftaya Başlıyoruz!

17.10.2016 09:10
  •  A 

Musul Operasyonu Başladı!
           Irak'ın Musul kentinden DAEŞ'i çıkartmak için koalisyon güçlerinin operasyonu başladı. TSK'nın operasyona dahil olmaması şehit riskimizi azaltmış olacaktır. Buna karşılık, TSK'nin Başika'da eğittiği 2.000 kişilik milis güçler Peşmerge'nin içinde Musul operasyonuna dahil olduğu bilgisi var.

Ancak, PKK'lı teröristlerin ABD kuvvetleri içinde oprasyona dahil olacağı yönünde spekülatif haberler de var. PKK unsurlarının Musul'a sokulması Türkiye-ABD-Irak ilişkilerinin iyice gerilmesine neden olur. Bu nedenle Irak konusunda merkezi Irak hükümeti ve ABD ile ilişkilerin gidişatı bizim için çok önemli olacaktır. 

Dabık DAEŞ'ten Geri Alındı!
           Hafta sonu aynı zamanda Suriye'de de yeni gelişmeler yaşandı. TSK desteğindeki ÖSO birlikleri Dabık'ı DAEŞ'den geri aldı. Anlayacağınız bölgede savaş kızışmaya başladı yeniden. Umarım en az can kaybı ile her şey yoluna girip, savaşın kötü yüzü en az hasarla atlatılır. 

Ekonomik Veriler Haftası!
           Bu hafta ABD'den sanayi büyümesi ve TÜFE verileri gelecek. Aynı zamanda FED başkanlarının konuşmaları sürüyor. Çin'den de verilerin geleceği bir haftaya başlıyoruz. Gelecek verilere göre FED faiz artışı haberleri gündemi ısıtmaya başlayabilir. 

Perşembe günü TCMB faiz kararı açıklanacak. Dolar kurunun artışı faiz indirimlerine ara mı verdirecek, yoksa faiz indirimleri yine de sürecek mi göreceğiz. Ben faiz indirimlerinin sürmesini doğru buluyorum. Tepki olarak yükselen kurlardan çekinmeden faiz indirimlerini sürdürmeyi doğru buluyorum.

Başkanlık Gündemi Hızlanacak!
           Başbakanın Başkanık gündemli görüşmeleri hızlanacak. Gelişmelere göre başkanlık maddesinin eklendiği anayasa teklifi meclise gelebilir. Gelişmeler referandum ya da erken seçim sandığının meydanlara inmesine neden olabilir.

Anlayacağınız gelişmelere göre stresi yüksek bir haftaya başlıyoruz. Ben borsanın satış baskısı içinde olmasını bekliyorum.

NOT: 18 Ekim tarihinde 17:40'da Bloomberght tv.'de Aslı Şafak'ın ''Günden Kalanlar'' programına konuk olacağım. Bu nedenle yarın günün çoğunda ekran başında olmayacağım.

Piyasalar hakkındaki sorularınızı twitter üzerinden sorabilirsiniz. Beni ekranda yalnız bırakmayın.

Hepinize iyi bir hafta dilerim.

    Saygılarımla

    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 14.10.2016
    09:04

    Bugün fazla uzun yazmak istemiyorum. O yüzden kısa keseceğim. Başkanlık gündemi farklı alt gündemler de yaratabilir! Yani referandum risk olarak görülecek olursa, erken seçime gidilerek meclis çoğunluğu ile başkanlık rejimine geçilmesi hedeflenebilir. Bu görüşümü çok daha önceden yazmıştım; ban... Devamı »

  • 13.10.2016
    09:08

    Acaba demokratik ve hukuksal gelişimini tamamlamış gelişmiş bir batı ülkesinde bizim yaşadığımız bu gündemler yaşansa halkının ve ekonomisinin durumu ne olurdu? Bilemiyorum ama sanırım en gelişmiş ülkelerde bile halk ve piyasalar darmadağın olurdu. Hiç bitmeyen gündemleri o kadar hızlı ve geçişken... Devamı »

  • 12.10.2016
    09:10

    Petrol Zirvesi! Bugün İstanbul'da gerçekleşen Dünya Enerji Kongresi'nde OPEC üyesi ve üye olmayan enerji bakanlarının da olduğu bir toplantı var. Malumunuz üzere, toplantı petrol üretiminin kısılması gündemi ile olacak. Putin yönetiminden OPEC'in kararına uyarız açıklaması yapılmış iken,... Devamı »

  • 11.10.2016
    09:11

    Türk Lirası'nda değer kayıpları yaşanıyor. Son günlerde bunun nedeni için cevap aranıyor. Aslında çok zor bir cevap değil. Moody's not indirimi sonrası yaşanan gelişmelerin yansımaları olarak bunun olması çok doğal. 26 Eylül tarihinde ''Moody's de Yıkamayacak ama Sallayacak!'' başlıklı yazımda bu uy... Devamı »

  • 10.10.2016
    08:49

    Haftaya yine 18 şehit haberi ile başlıyoruz. Şemdinli'de hain bir PKK eylemi nedeniyle asker-sivil 18 kaybımız, çok sayıda da yaralımız var. Tüm şehitlerimize Allah'tan rahmet, ülkemize baş sağlığı ve yaralılara da acil şifalar dilerim. Böyle üzücü haberler insanın piyasa yorumu yapması için şevki... Devamı »