Gündem Hiç Boş Kalmıyor!

13.10.2016 09:08
  •  A 

Acaba demokratik ve hukuksal gelişimini tamamlamış gelişmiş bir batı ülkesinde bizim yaşadığımız bu gündemler yaşansa halkının ve ekonomisinin durumu ne olurdu? Bilemiyorum ama sanırım en gelişmiş ülkelerde bile halk ve piyasalar darmadağın olurdu.

Hiç bitmeyen gündemleri o kadar hızlı ve geçişken yaşıyoruz ki, yetişmesi bile zor oluyor. Ondan sonra da neden notumuz kırıldı, acaba diğer bir kurumda notumuzu indirir mi diye soruyoruz!

FED, AB ilişikleri, Suriye, Irak, ABD ile gerilim, mülteciler, okullarda öğrencilerin isyanları, yurtlarda öğrencilerin uygulamalara tepkileri, DEAŞ, PYD, içeride PKK, enflasyon, brent petrol, okulların imam hatipleştirilmesi, en köklü liselerin başına atanmış kişilerden öğrencilerin cemaatlerce korunması-gözetilmesinin gerektiği açıklamaları, ülkenin bir çok değerini yıkmak isteyen FETÖ yapılanması, darbe denemesi, dövizde yaşanan ataklar, iç siyaset kavgaları,... say say bitmiyor. İnsan gerçekten de yoruluyor.

Şimdi de, yukarıdaki saydıklarımdan hiç birisi henüz gündemden düşmeden yeniden başkanlık sistemini gündeme taşımış olduk. Ondan sonra da neden özel sektör yatırımlarını durdurdu diyoruz! Sizce neden olabilir? Yani bu soruya gerek bile yok diye düşünüyorum. 

Bir an önce Türkiye'de gündem ve iç huzur durulması sağlanmalıdır. Bu kadar çok belirsizliği arka arkaya daha da ateşlemek bir süre sonra benim gibi iyimserlerin bile motivasyonunun bozulmasına neden olur. O zaman siz dünyanın en iyi yatırım teşviklerini bile sağlasanız, bırakın dışarıdan doğrudan yatırımcı gelmesini, içerideki kendi yatırımcılarınızın bile usul usul yurt dışına yöneldiğini görürsünüz! 

Peki başkanlık sistemi benim için bir sürpriz mi oldu? Bu konudaki görüşlerimi çok kez yazmıştım. En son darbe kalkışmasından bir gün sonra 16 Temmuz tarihli ''Darbelerin Her Türüne Karşıyım. Yaşasın Demokrasi!'' başlıklı yazımda başkanlık hakkındaki görüşümü yazmıştım. Başlık linkine tıklayıp yeniden okuyabilirsiniz.

Tüm bu gündemlerin yarattığı belirsizlikler nedeniyle, BIST için riskli görüşüm sürüyor. Nakit ağırlıklı pozisyonlarınızı koruyarak, sakin bir şekilde olanları izleyiniz. Gündem içinde boğulmamak için de, kitap okuyun, film izleyin, balık tutun, bahçe ile uğraşın, arkadaşlarınızla okey oynayın, çocuklarınızla muhabbet edin. Kısacası kafanızı dağıtacak farklı işler ile uğraşın. Yoksa bizim gibi profesyoneller bile bu gündem geçişlerinden yoruluyor iken, sizler çok daha fazla etkilenebilirsiniz.
 

    Saygılarımla

    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 12.10.2016
    09:10

    Petrol Zirvesi! Bugün İstanbul'da gerçekleşen Dünya Enerji Kongresi'nde OPEC üyesi ve üye olmayan enerji bakanlarının da olduğu bir toplantı var. Malumunuz üzere, toplantı petrol üretiminin kısılması gündemi ile olacak. Putin yönetiminden OPEC'in kararına uyarız açıklaması yapılmış iken,... Devamı »

  • 11.10.2016
    09:11

    Türk Lirası'nda değer kayıpları yaşanıyor. Son günlerde bunun nedeni için cevap aranıyor. Aslında çok zor bir cevap değil. Moody's not indirimi sonrası yaşanan gelişmelerin yansımaları olarak bunun olması çok doğal. 26 Eylül tarihinde ''Moody's de Yıkamayacak ama Sallayacak!'' başlıklı yazımda bu uy... Devamı »

  • 10.10.2016
    08:49

    Haftaya yine 18 şehit haberi ile başlıyoruz. Şemdinli'de hain bir PKK eylemi nedeniyle asker-sivil 18 kaybımız, çok sayıda da yaralımız var. Tüm şehitlerimize Allah'tan rahmet, ülkemize baş sağlığı ve yaralılara da acil şifalar dilerim. Böyle üzücü haberler insanın piyasa yorumu yapması için şevki... Devamı »

  • 07.10.2016
    11:15

    Yıllardır yatırımcılardan finansal okur yazarlık, piyasalar, borsadaki işleyiş, fiyat oluşumları, teknik analiz, bilanço okuma gibi konularda çok sayıda eğitim taleplerinin geldiğine şahit oluyorum. Ben maalesef bu yöndeki eğitim taleplerinize sitedeki paylaşımlarım dışında profesyonel ve direk hede... Devamı »

  • 07.10.2016
    09:10

    Geçen hafta Deutsche Bank spekülasyonları piyasaları dalgalandırıyordu. Bu sorun halen netleşmemiş ve risk bitmemiş iken, şimdi yeniden Brexit gündemi etkilemeye başladı. İngiltere'nin bir an önce AB'den çıkması yönünde yapılan açıklamalar Sterlin/TL ve Sterlin/Dolar paritesinde sert düşüşler yaşatt... Devamı »