Olumlu Açıklamalar da Var!

04.10.2016 09:20
  •  A 

JP Morgan Türkiye enflasyon tahminini 8.3'den 7.6'ya düşürdü.

Fitch, Türkiye'nin büyümesinin ivme kazanarak artacağını söyledi. Bu nedenle önümüzdeki yıllarda büyüme oranımızın daha da artacağına dikkat çekti.

Dünyanın batmasından korktuğu ve tüm finansal piyasaların son günlerde yakından takip ettiği Deutsche Bank, Türkiye'de kötünün fiyatlandığı görüşünde. Bu nedenle Türk tahvil piyasasında ağırlığı arttır tavsiyesinde bulundu. 

Olumsuz raporlar sonrasında bu gelişmeler piyasalar ve Türkiye'ye bakış açısında olumlu etki yaratabilir. Tabii bu görüşlerinde gerçekten samimi iseler! Çünkü yabancı kurumların benzer şekildeki tavsiyelerinden sonra çok defa tam tersini yaptıklarına çok kez şahit olduğumuzu sanırım hepiniz tecrübe etmişsinizdir. 

S&P'den Gelişmekte Olan Ülkeler İçin Uyarılar!
           İyi konuşanların yanında S&P gibi, gelişmekte olan ülkeler için not indirimi uyarıları yapanlar da var! S&P, önümüzdeki yıl gelişmekte olan ülkeler için not indirimi risklerinin çok daha fazla olacağını söyledi. Bu ülkelerin içinde Brezilya ve Türkiye de var.

Benim görüşlerimi biliyorsunuz. 
           Ben Türkiye'nin ekonomik ve finansal kriz yaşamasını beklemiyorum. Büyüme oranının önümüzdeki yıl ve sonrası için artmasını bekliyorum. Rusya ile yaşadığımız krizin aşıldığını, önümüzdeki yıl Rusya krizinden kaynaklı kayıpları hızla telafi edeceğimizi düşünüyorum. En önemli sıkıntılarımızdan birisi olan terör konusunda da, yakında yeniden bir çözüm süreci arayışlarına girilmesini bekliyorum. Ancak Suriye konusunda ise, riskler bir süre daha sürecek beklentisindeyim. 

Deutsche Bank'a Katılmıyorum!
           Hemen belirteyim ki, ben kötünün fiyatlandığı konusunda Deutsche Bank'a katılmıyorum. Not indirimi sonrasındaki olumsuz olacak artçı gelişmeleri henüz yaşamadığımız görüşündeyim. İlk günde yaşanan düşüş, not indirimi nedeniyle fon satışlarının yapıldığını göstermez.

BIST'in not indirimi kaynaklı kısmi ve bir süre satış baskısı yaşamasını bekliyorum. İndirim sonrası yabancı fonların Türkiye fonlarından satışlar olmasını ve bir süre düşüş ve satış baskısı yaşayacağımız görüşündeyim. Bu nedenle arada yaşanacak yükselişlerin sınırlı kalacağını, BIST'in 80.000 üzerine şimdilik çıkmasının zor olacağını, eğer geçecek olursa bile 15 Temmuz tarihli 82.825 gap seviyesinin bir üstteki güçlü direnç olarak karşımızdaki engellerden biri olacağı görüşündeyim.

Aslında amaçları satmak olan ve bu nedenle alıcı yaratmak için tam tersi görüş belirten yabancı kurumlara çok şahit oldum. O yüzden ben temkinli duruşumu bir süre daha sürdüreceğim. Ancak, yine de BIST'in beklediğimden daha iyi tepki verdiğini de itiraf etmeliyim. 

Bugün güne alış ağırlıklı ve kısmi yükseliş ile başlanmasını bekliyorum. Ancak destek-direnç tablomuzdaki direnç seviyelerine yaklaştıkça satışların da geldiğini görebiliriz.
 

    Saygılarımla

    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 03.10.2016
    09:03

    Geçen hafta piyasaları düşüren Deutsche Bank haberleri duymuştuk. Bu haftaya ise pozitif Deutsche Bank haberleri ile başlıyoruz. Bankanın ABD ile konuşulanın çok altında bir ceza tutarı için anlaştığı haberleri dolaşıyor. Bu durum gerçek ise, bankanın sermaye sıkıntısı olmayacağı görüşü piyasaları o... Devamı »

  • 30.09.2016
    09:05

    Geçmiş istatistiklerin hepsi geçmiş ile ilgilidir. Hiçbir şekilde geleceği bağlamaz. Ancak, genelde Eylül ayı biterken dünya genelinde fon yönetenlerin tatilleri biter ve durgun geçen yaz ayları sonrasında işlerinin başına geçen portföy ve fon yöneticileri, yıl sonu hedefleri ile borsaları yukarı çe... Devamı »

  • 29.09.2016
    08:54

    Opec'in dün gerçekleştirilen gayri resmi toplantısında üretim kesintisi konusunda uzlaştıkları yönündeki açıklamaları brent petrolde ani bir yükseliş yaşanmasına neden oldu. OPEC'in olacak ilk resmi toplantısında üretim kısıntısı konusunun nasıl sonuçlanacağı önemli olacaktır. Dün ayrıca bir süre... Devamı »

  • 28.09.2016
    11:03

    Bir önceki kapanışa göre, bir sonraki açılışta oluşan sert fiyat hareketleri nedeniyle yaşanan fiyat boşluklarına teknik olarak gap denir. Bu gap'lar buna neden olan gelişmelere göre daha düşük fiyatlarda yoluşabildiği gibi, daha yüksek fiyatlarda da oluşabilir. Kesin olmamak ile, teknik olarak b... Devamı »

  • 28.09.2016
    09:09

    2008 yılı sonlarından beri dünyanın yaşadığı ekonomik ve finansal krizin başlangıcı, Temmuz 2008'de rating kurumlarının dünyanın en karlı, en başarılı yönetilen bankası olarak seçtikleri ve bol A notu verdikleri Lehman Brothers'in 2008 sonunu çıkartamadan batmasıyla başlayan günlerdir. Yaklaşık 600 ... Devamı »