Artçılar Ekim Yükselişini Engeller Mi?

30.09.2016 09:05
  •  A 

Geçmiş istatistiklerin hepsi geçmiş ile ilgilidir. Hiçbir şekilde geleceği bağlamaz. Ancak, genelde Eylül ayı biterken dünya genelinde fon yönetenlerin tatilleri biter ve durgun geçen yaz ayları sonrasında işlerinin başına geçen portföy ve fon yöneticileri, yıl sonu hedefleri ile borsaları yukarı çekmeye başlarlar. Bu nedenle genelde Ekim ayı Eylül ayından borsa için daha iyi bir ay olurdu. 

Bugün Eylül'ün son iş günü. Normal olarak Türkiye finansal piyasaları ve BIST için Ekim ayında pozitif bir döneme girmemizi bekliyordum. Ancak bu sefer aynı beklentilerimiz geçerli olacak mı emin değilim! 

Ekstra Riskler ve Gerilimler Yaşanıyor!
           Kendi içimizde zaten OHAL, PKK terörü, Suriye'deki risklerin yansımaları ile uğraşırken, 23 Eylül'de Moody's not indirimine maruz kaldık. Not indirimleri sonrası fonların satış risklerinin oluşacağı bir ortamda, endeksi yükseltecek alımlar yine de yaşanabilecek mi bakalım!

Deutsche riski!
           Dediğim gibi, kendi özelimizdeki dertlerimizi savuşturalım derken, piyasalarda acaba yılın sonuna doğru AB bankacılık sektörü ile ilgili sorunlar çıkabilir mi diye düşünüyorduk. Hatta acaba İtalyan ya da İspanyol bankaları mı ilk sinyali verecek bakalım derken, AB'nin en güçlü ülkesi Almanya'nın en köklü bankası Deutsche Bank alarm vermeye başladı! Deutsche Bank'ın olası risklerinden çekinen 10 kadar hedge fon, banka ile çalışmaktan vaz geçip, başka bankalara geçme kararı aldılar.

Aynı şekilde Commerzbank da finansal sıkıntıları nedeniyle ciddi bir eleman çıkartma kararı aldı. Biz asıl sıkıntılı olan İtalya ya da İspanya'dan beklerden, Almanya'dan ilk alarm geldi. Umalım da devamı diğer AB ülkelerinin bankalarını sıçramasın. Ancak görünen o ki, Alman hükümeti bankalarına sermaye desteği kararını biraz daha geciktirecek olursa, dünya AB kaynaklı yeni bir bankacılık krizine daha girmek üzere. Deutsche ile ilgili gelişmeler borsaların düşmesine neden oluyor.

Alman hükümeti bu konuda ağırdan alırsa, piyasalar bu riskler nedeniyle satış baskısı yaşayabilir. Aynı şekilde, Alman hükümetinin bankalarını destekleyecek kararları açıklaması halinde de, bir anda yaşanacak rahatlama nedeniyle borsalar için alım ortamı oluşur. Yani AB bankacılık sektöründeki gelişmeler piyasanın yönünde etkili olacaktır.

Moody's ve Lozan Gerginliği!
         
 Mehmet Şimşek Moody's konusunu daha ılımlı bir tonda ve ekonomik hamleler ile aşacağımız açıklamalarını yaparken, cumhurbaşkanımız bunların ceplerine üç beş kuruş koyarsanız istediğiniz raporu alırsınız diyerek çok sert bir uslûp ile konuya dahil oldu. Bu tavır, ratingçilerin bize haksızlık yaptıkları düşüncemize bir tepki midir, yoksa, olası yeni indirim kararlarına karşılık şimdiden baltaları çıkartmak için mi sergilenmiştir bilemiyorum.

Biz tam da bu risklerin nasıl gelişeceğini düşünürken, cumhurbaşkanımızdan bir de Lozan çıkışı görüyoruz. Cumhurbaşkanımızdan cumhuriyetimizin sınırlarının netleştiği Lozan Anlaşması'na karşı sert ifadeler duyduk. 

Bir anda hiç gündemde olmayan konuların içine düşüyoruz! Lozan açıklamaları anında Yunanistan'dan ses getirdi. Ege adaları nedeniyle bu tavrın çok ciddi bir tehdit olduğu yönünde açıklamalar arka arkaya geliyor. Şimdi tam da Kıbrıs müzakereleri ilerleme kaydedecek gibi duruyor derken, bu açıklama ile neyi amaçlamış olacağımızı bilemiyorum. Türkiye'nin güneydoğu sınırlarında çalışmalar yapan batılı dostlarımıza, bunu yapmaya kalkarsanız cumhuriyetin sınırlarını çizmiş olan Lozan'ı ihlal edersiniz. Lozan'ı ilk siz bozarsanız, biz de  Ege Adaları gibi konuları gündeme getiririz mi denmek isteniyor bilemiyorum!

Hatta kim bilir belki bir süre sonra, PYD ve PKK öncülüğünde Irak ve Suriye'deki sınırlar değişecek olursa, o zaman nasılsa Lozan yok sayılıyorsa, biz de zaten padişahın kişisel mülkü olan Musul ve Kerkük konusunu da gündeme getiririz der miyiz bunu da düşünüyorum! 

Anlayacağınız, 27 Eylül tarihinde ''Artçılar Çok Önemli!'' diyerek dikkat çektiğim artçılar gelmeye başlıyor. Bu nedenle endeks için tereddütlerim sürüyor. Yeni gelişmeler nedeniyle haftayı düşüşle kapatacağız görüşündeyim.

Cari Açık Verisi Gelecek!
           Çok hızlı yeni gündemler ortaya çıkınca, normal olarak işleyeceğimiz gündemlerimizin bile önemi kalmıyor. Bugün saat 10:00'da Ağustos ayı cari işlemler dengesi rakamları açıklanacak. Dediğim gibi, veri Ağustos ile ilgili olacağı için kötü gelmesi olumsuz etkiyi arttırır. Ama iyi gelmesi, içinde bulunduğumuz gündemler nedeniyle çok fazla bir iyimserlik yaratmayabilir diye düşünüyorum. 

Hepinize iyi bir hafta sonu dilerim.
 

    Saygılarımla

    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 29.09.2016
    08:54

    Opec'in dün gerçekleştirilen gayri resmi toplantısında üretim kesintisi konusunda uzlaştıkları yönündeki açıklamaları brent petrolde ani bir yükseliş yaşanmasına neden oldu. OPEC'in olacak ilk resmi toplantısında üretim kısıntısı konusunun nasıl sonuçlanacağı önemli olacaktır. Dün ayrıca bir süre... Devamı »

  • 28.09.2016
    11:03

    Bir önceki kapanışa göre, bir sonraki açılışta oluşan sert fiyat hareketleri nedeniyle yaşanan fiyat boşluklarına teknik olarak gap denir. Bu gap'lar buna neden olan gelişmelere göre daha düşük fiyatlarda yoluşabildiği gibi, daha yüksek fiyatlarda da oluşabilir. Kesin olmamak ile, teknik olarak b... Devamı »

  • 28.09.2016
    09:09

    2008 yılı sonlarından beri dünyanın yaşadığı ekonomik ve finansal krizin başlangıcı, Temmuz 2008'de rating kurumlarının dünyanın en karlı, en başarılı yönetilen bankası olarak seçtikleri ve bol A notu verdikleri Lehman Brothers'in 2008 sonunu çıkartamadan batmasıyla başlayan günlerdir. Yaklaşık 600 ... Devamı »

  • 27.09.2016
    09:22

    Moody's'in Türkiye notu yatırım yapılamaz düzeye indi. Uluslararası iki büyük kurum Fitch ve Moody's tarafından yatırım yapılabilir konumda iken, şimdi sadece Fitch tarafından yatırım yapılabilir ülke gözüküyoruz. Tabii bir de Japon kredi kurumu Japan Credit Rating (JCR) tarafından yatırım yapılabil... Devamı »

  • 26.09.2016
    09:03

    Moody's uzun süredir Demoklesin Kılıcı gibi üstümüzde salladığı kılıcını indirdi. Notumuzu yatırım yapılamaz düzeye indi. Aslında kimse işin özüne kızmasın, nihayetinde Moody's bu uyarıyı tam 30 aydır yapıyor! 11 Nisan 2014'de negatif izlemeye alındık. Eski örneklerinde 18 ile 24 ay içinde negatif i... Devamı »