OPEC ve Deutsche Bank Piyasaları Hareketlendirdi!

29.09.2016 08:54
  •  A 

Opec'in dün gerçekleştirilen gayri resmi toplantısında üretim kesintisi konusunda uzlaştıkları yönündeki açıklamaları brent petrolde ani bir yükseliş yaşanmasına neden oldu. OPEC'in olacak ilk resmi toplantısında üretim kısıntısı konusunun nasıl sonuçlanacağı önemli olacaktır. 

Dün ayrıca bir süredir AB üzerinde gerilim yaratan Deutsche Bank konusunda da pozitif açıklamalar geldi. Hükümet tarafından her türlü destek çalışmasının yapıldığı yönünde açıklamaların yanı sıra, Deutsche Bank tarafından da, bankanın sermaye sıkıntısı olmadığı ve gerektiğinde kendi tedbirleriyle sorunu aşabilecekleri açıklaması yapıldı.

Bu iki konu hakkındaki gelişmeler piyasalarda pozitif etki yaratmış durumda. Asya piyasaları yükseliş yaşadılar. Açılacak Avrupa piyasalarının da yükseliş ile başlaması bekleniyor.

BIST Gap Kapatıyor!
           BIST'in de bu havada güne pozitif başlaması ve iki gündür yaşanan toparlamanın en azından açılışta da sürmesi bekleniyor. 

Açıkçası BIST, Pazartesi Moody's sonrası düşük olarak gördüğü 76.148 seviyesinden sadece 1.500 puan yukarıya çıkmasına rağmen, dün ikinci beklenti yazımda paylaştığım gap'lerin bir kısmı şimdiden kapandı bile. Muhtemelen bugün kalan gap'lerden diğer bazıları da kapanabilir.  

Hatta Moody's öncesinde destek-direnç tablosunda dikkat çektiğim logo ve deva misali bazı hisselerde, gap'ler kapandığı gibi, çok daha ciddi fiyat yükselişleri yaşanmış durumda. 

Maalesef Moody's kararının olası artçıları nedeniyle çekindiğim için izlemede kaldığımdan dolayı, yeni öngörü yapmayarak bu gap kapanışlarındaki fırsatları kaçırmış olduk. Piyasa benim tahmin ettiğimden daha pozitif bir davranış göstermiş durumda. Yapacak bir şey yok. Maalesef bu sefer bu son yükseliş tepkilerini değerlendiremedim. Teknik olarak görsem de, öngörü yapmaya cesaret edemedim.

Ancak,Moody's konusunda görüşlerim yine de değişmiş değil. Not indirimi sonrası Türkiye piyasasında tahvil ve borsada muhakkak yabancı fon satışlarının görüleceğini düşünüyorum. Bu nedenle ben yine temkinli durmayı sürdüreceğim. Dün kapanmasını beklediğim gap'leri ikinci bir beklenti yazımda paylaştığım gibi, olası teknik uyarılarımı da Destek-Direnç Tablosunda paylaşarak dikkatinize sunacağım. Tabii cesaret edebildiğim zaman da yeni öngörülerimi paylaşacağım.

Ama yine de bu tip not kararlarından sonra, satmak isteyenlerin alıcı yaratabilmek için piyasayı yukarı çekiyor gibi yapıp, her an satışlarına başlayabilecekleri uyarımı tekrarlamak istiyorum. Bugün yaşanacak yükseliş ile açılma sonrasında benzer satışların görülebileceği görüşündeyim.
 

    Saygılarımla

    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 28.09.2016
    11:03

    Bir önceki kapanışa göre, bir sonraki açılışta oluşan sert fiyat hareketleri nedeniyle yaşanan fiyat boşluklarına teknik olarak gap denir. Bu gap'lar buna neden olan gelişmelere göre daha düşük fiyatlarda yoluşabildiği gibi, daha yüksek fiyatlarda da oluşabilir. Kesin olmamak ile, teknik olarak b... Devamı »

  • 28.09.2016
    09:09

    2008 yılı sonlarından beri dünyanın yaşadığı ekonomik ve finansal krizin başlangıcı, Temmuz 2008'de rating kurumlarının dünyanın en karlı, en başarılı yönetilen bankası olarak seçtikleri ve bol A notu verdikleri Lehman Brothers'in 2008 sonunu çıkartamadan batmasıyla başlayan günlerdir. Yaklaşık 600 ... Devamı »

  • 27.09.2016
    09:22

    Moody's'in Türkiye notu yatırım yapılamaz düzeye indi. Uluslararası iki büyük kurum Fitch ve Moody's tarafından yatırım yapılabilir konumda iken, şimdi sadece Fitch tarafından yatırım yapılabilir ülke gözüküyoruz. Tabii bir de Japon kredi kurumu Japan Credit Rating (JCR) tarafından yatırım yapılabil... Devamı »

  • 26.09.2016
    09:03

    Moody's uzun süredir Demoklesin Kılıcı gibi üstümüzde salladığı kılıcını indirdi. Notumuzu yatırım yapılamaz düzeye indi. Aslında kimse işin özüne kızmasın, nihayetinde Moody's bu uyarıyı tam 30 aydır yapıyor! 11 Nisan 2014'de negatif izlemeye alındık. Eski örneklerinde 18 ile 24 ay içinde negatif i... Devamı »

  • 23.09.2016
    09:17

    FED ve TCMB faizleri merakla bekleniyordu. Ama onlardan ne karar çıkarsa çıksın asıl Moody's'in Türkiye notu çok daha önemli diyorduk. Bu nedenle merkez bankalarının kararları iyi olsa da, Moody's riski netleşmeden yükseliş sınırlı kalır diye düşünüyorduk. FED ve TCMB BIST'in yükselmesine yarayaca... Devamı »