FED Ne Yaparsa Ne Olur?

21.09.2016 09:20
  •  A 

Bu akşam 21:00'de FED'in faizler konusundaki açıklamalarını öğrenmiş olacağız. Dün konut piyasası ile ilgili veriler beklentilerin altında geldi. Son dönem ABD verileri iyice kafa karıştırıcı geliyor. Kötü gelenler sonrası beklentilerden iyi gelenler de oluyor. Acaba veriler iyileşiyor mu derken, bakıyorsunuz devamında gelenler beklentilerin altında kalıyor. Kısacası son duruma bakınca, genel beklenti FED'in ekonomik verileri kıstas alıp faizlere dokunmaması bekleniyor. Bu beklentide olanların merak ettiği ise, FED'in sonraki aylar için faiz artışına dikkat çekip-çekmeyeceği sorusu!

Açıkçası faiz artışı için en önemli kriter olarak gösterdikleri % 2 enflasyon şartı aranırsa, faizleri bir süre daha arttıramazlar. Ancak ben yakında bu kriteri pas geçmek durumunda kalacaklarını ve enflasyon % 2'ye ulaşmadan faiz artış kararı alacaklarını düşünüyorum. Önemli olan bu düşüncem hangi ay gerçekleşecek ve olası artış oranı ve artış sıklığı ne olacak? Sanırım FED başkanının fikrini bire bir tahmin etmem gibi bir beklentiniz yoktur! Yok eğer böyle bir beklentiniz varsa, hemen söyleyeyim ki, bu kehanet olur. Benim de kahinlik gibi bir meziyetim ve iddiam yok :)

FED Ne Yaparsa Ne Olur?
           Faizlere hiç dokunmazsa, parite kısmi bir yükseliş yaşayıp, 1.13 civarına tepki yükselişi yapabilir. Dolar kurunda kısmi düşüş görülebilir. TCMB yarın daha rahat faiz indirimi yapabilir. TCMB, FED faize dokunmasa da sınırlı bir indirimi tercih edecektir. Ben olası indirim için 25 baz puan düşünüyorum. Ama yanılmış olsam da, bu oranın 50 baz puanı geçmeyeceğini düşünüyorum.  

FED faizlere dokunmadım derse ve hemen sonraki aylar artabilir gibi bir uyarı ateşi yakmaz ise, BIST yarın bankaların desteği ile 78.293 ve sonraki 79.366 dirençlerini test edecek bir yükseliş yaşayabilir. Ama Moody's Türkiye not kararı belli olmadan BIST'in daha fazla artmasını beklemiyorum. Eğer artacak olursa bunu risk olarak görürüm.

FED kısmi de olsa (ki zaten olursa düşük oranlı bir artış olacaktır) faizleri arttırdım derse, BIST 75.535 bollinger desteğine doğru bir gevşeme yapabilir. Ama FED, faiz artışını beklentinin üstünde bir oranda yapar ve devamı sonraki aylarda da gelecek, artık ekonomik verilere bakmayacağız falan diyerek bir artış yapmaya kalkarsa, o zaman BIST daha fazla düşüş tepkisi gösterir. Kurlar yukarı tepki verir. TCMB faiz indirimini askıya almak durumunda kalabilir.

BOJ FED'i Dengeler Mi?
           Japon Merkez Bankası BOJ da, enflasyon yaratmak peşinde. Gerekirse bunun için likidite arttırıcı varlık alımlarını daha artırabileceğini söylüyor. Ama bana göre ne BOJ ne de ECB FED'i dengeleyecek etkiye sahip değillerdir. FED faiz artışlarına başlar ve devamı gelecek derse piyasa ECB ve BOJ'a bakıp da amaan boşver diyemez. Tüm dünya için düşük faizlerin sonuna geldik demek olur. 

Uzun zamandır yazıyorum, bir gün FED enflasyon kriterine bakmadan faizleri arttıracak. Ama inanın bunun ilk günü bugün mü olacak bilemiyorum. Benim için asıl risk olarak gördüğüm Moody's riski netleşmeden de FED'in faizi sabit tutmasını çok rahatlatıcı bir durum olarak da göremiyorum. Bizim için en kötüsü, FED'in faiz artışlarına başladığı bir dönemde Moody's'in de notumuzu kırması olur. Ama özellikle söylüyorum; Moody's konusu siyasi olacaktır. Yoksa ekonomik olarak Türkiye sahip olduğumuzdan çok daha yüksek notu hak ediyor diye düşünüyorum. 
 

    Saygılarımla

    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 20.09.2016
    09:08

    BIST bayram tatili sonrasındaki ilk işlem günü olan 9 Eylül Cuma yaşadığı kaybı dün fazlası ile geri almış oldu. BIST'in hain darbe denemesinin yapıldığı 15 Temmuz kayıplarını geri alması için ise, sırası ile 78.293 ve 79.366 seviyelerini geçmesi lazım. Bunu yapamadığı müddetçe, dün yaşanan yükseliş... Devamı »

  • 19.09.2016
    08:58

    Nedir bu riskler dersek, Merkez Bankalarının Yaratacağı Riskler! İlk akla gelen 21 Eylül FED ve 22 Eylül TCMB faiz kararları diye akla gelir. Ama benim için bu iki merkez bankasının kararları da aşırı riskler içeren konular değildir. Çünkü diyelim ki FED Eylül'de faiz arttırmaya kara... Devamı »

  • 16.09.2016
    09:21

    Böyle uzun tatilleri çok sevmiyorum. Çünkü insan piyasalardan öyle ya da böyle kısmen kopuyor. Bir iki gün bu nedenle adaptasyon gerekiyor. Başlıktan anlayacağınız gibi, kızım Buse'yi üniversite için eşyaları ile birlikte İstanbul'a getirdik. Pazartesi günü okulu başlıyor hayırlısı ile. 1983 yılı... Devamı »

  • 09.09.2016
    08:38

    Temmuz ayında takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi % -4.9 azaldı. Dün açıklanan sanayi büyümesi rakamlarında yaşanan sert düşüşün moral bozması normal. Ama Temmuz'da yaşanan darbe girişimi ve aynı tarihlere denk gelen uzun bayram tatili nedeniyle böyle bir düşüş yaşanması da aynı derecede d... Devamı »

  • 08.09.2016
    08:54

    Evet, ben bu şekilde düşünüyorum. Dün BIST'in negatif ayrışmasının ve seans sonu satışların gelmesinin nedeni olarak uzun bayram tatili riskini görüyorum! Hem tatil sürecinde yaşanacak belirsizliklerden korunmak isteyenlerin satışları, hem de uzun tatil nedeniyle kredi faizi ödemek istemeyenlerin... Devamı »