Bastırılan Darbe Girişimi Sanayi Büyümesini Vurdu!

09.09.2016 08:38
  •  A 

Temmuz ayında takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi % -4.9 azaldı. Dün açıklanan sanayi büyümesi rakamlarında yaşanan sert düşüşün moral bozması normal. Ama Temmuz'da yaşanan darbe girişimi ve aynı tarihlere denk gelen uzun bayram tatili nedeniyle böyle bir düşüş yaşanması da aynı derecede doğaldır. Ben Temmuz rakamına takılmamak gerektiğini, sonraki aylarda bu kayıpların hızla telafi edilmesini bekliyorum.

Bugün açıklanacak büyüme verilerinde de benzer düşüş görülecek olursa, bu durum gelecek umutlarımızı gereğinden fazla bozmamalı. Çünkü özellikle güney doğu'nun dönüşümü için açıklanan 140 Milyar'lık yatırım ve dönüşüm paketlerine bakarsak, kamu desteği ile büyümeye ciddi katkı geleceğini söyleyebilirim. 

Kurban Bayramınız Mübarek Olsun!
           Uzun bir bayram tatiline giriyoruz. Her ne kadar 16 Eylül Cuma günü iş günü olsa da, bir çok insan için idari tatil olan cuma günü nedeniyle uzun bir tatil yaşanacak. 19 Eylül tarihine kadar bir tatil yaşamış olacağız. Turizm sektörü için bir nefes olmasını dilerim.

Mübarek Kurban Bayramının başta ülkem Türkiye Cumhuriyeti olmak üzere, tüm İslam alemine ve inancı ne olursa olsun tüm insanlığa barış, huzur, sağlık, birlik ve refah getirmesini dilerim. 

Borsaanalizci Ailesi olarak, hepimizin sağlıklı, streslerden uzak, sevdiklerimizle mutlu geçireceğimiz bir bayram temenni ediyorum.

Hepinize iyi bayramlar ve iyi tatiller.
 

    Saygılarımla

    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 08.09.2016
    08:54

    Evet, ben bu şekilde düşünüyorum. Dün BIST'in negatif ayrışmasının ve seans sonu satışların gelmesinin nedeni olarak uzun bayram tatili riskini görüyorum! Hem tatil sürecinde yaşanacak belirsizliklerden korunmak isteyenlerin satışları, hem de uzun tatil nedeniyle kredi faizi ödemek istemeyenlerin... Devamı »

  • 07.09.2016
    09:02

    Son gelen ABD verileri FED'in Eylül ayında faiz artışı yapma ihtimali düşürmüş durumda. ABD ile Suriye konusunda kısmen de olsa mutabık bir görünüm çiziyor olmamızın da etkisi ile Dolar kurunda geri çekilmeler yaşanıyor. Dolar'daki yakın kur desteği 2,9141 seviyesinde bulunuyor. Bu seviyeden yeniden... Devamı »

  • 06.09.2016
    09:00

    BIST için geçen cuma ABD tarım dışı istihdam verileri gelene dek, grafiklerin de benzer risklere uygun olması nedeni ile temkinli izlemede kalmıştım. Ama beklentilerden düşük gelen ABD tarım dışı istihdam verileri sonrası teknikler değişim yaşıyorlar. Dün ağustos enflasyonunun da eksi gelmesi ile... Devamı »

  • 05.09.2016
    09:10

    Cuma günü tarım dışı istihdam başta, gelen tüm ABD verileri beklentilerin altında kalarak şaşırttı. Açıkçası ben de öncesinde gelen ABD verilerine bakarak, tarım dışı istihdam verisinin beklentilere paralel ya da daha iyi gelmesini bekliyordum. Tabii eğer böyle gelirse, BIST ve bizim için farklı ris... Devamı »

  • 02.09.2016
    09:19

    Bu sorunun cevabını FED faiz artışı riskine değinirken bir çok kez verdim. ABD tarım dışı istihdam ve ona göre olası FED faiz artışları riski BIST için asıl tehlike değildir. Bunlar zaten kısmen fiyatlanmış risklerdir. Bu nedenle olası beklentilerden iyi gelecek tarım dışı istihdam verisi halinde, B... Devamı »