FED Korkusu Azalınca Dolar Güç Kaybediyor!

07.09.2016 09:02
  •  A 

Son gelen ABD verileri FED'in Eylül ayında faiz artışı yapma ihtimali düşürmüş durumda. ABD ile Suriye konusunda kısmen de olsa mutabık bir görünüm çiziyor olmamızın da etkisi ile Dolar kurunda geri çekilmeler yaşanıyor. Dolar'daki yakın kur desteği 2,9141 seviyesinde bulunuyor. Bu seviyeden yeniden yükseliş tepkilerinin gelmesini bekliyorum. Ancak, eğer 2,9141 desteği aşağıya kırılacak olursa, Dolar kurunda 2,87 seviyesine kadar yeni bir düşüş daha yaşanabilir. 

ABD verilerinin yeniden FED baskılarını arttıracağı döneme kadar bu gelişmenin keyfini sürmeye bakmalıyız. FED baskısının azalması demek, TCMB'nın ek faiz indirimleri yapması demek olur. Bu nedenle bankalar destekli BIST yükselişlerinin devamı düne ait beklenti yazımda belirttiğim şekilde gelebilir. 

BIST genelinde yükselişin sürmesi halinde, bir süredir ağır kalmış olan bir çok hissede de hızlı yükseliş tepkileri görülebilir. İşte bu gelişmelerin yaratacağı pozitif ortam umarım en kısa zamanda bir çok açık öngörümüzün de gerçekleşmesini sağlar. Çünkü ben ne ABD verilerine, ne de FED'e fazla güvenmiyorum. Hiç beklenmedik anda veriler yeniden pozitif bir yön alabileceği gibi, FED faiz artışı için zamanı geldiğinde veri desteğine bakmayabilir. FED'in aklını okuyamayacağımıza göre, bu günlerin BIST'e yansımalarından maksimum pozitif faydayı sağlamaya bakmalıyız.  

BIST teknik olarak 78.292 seviyesini geçebilirse, 79.366 direncini test edebilir. Yakın vadede böyle bir gelişme yaşanmasını bekliyorum. Ama Moody's'in not kararı belli olmadan 80.000'li dirençlerinin geçilmesini beklemiyorum.
 

    Saygılarımla

    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 06.09.2016
    09:00

    BIST için geçen cuma ABD tarım dışı istihdam verileri gelene dek, grafiklerin de benzer risklere uygun olması nedeni ile temkinli izlemede kalmıştım. Ama beklentilerden düşük gelen ABD tarım dışı istihdam verileri sonrası teknikler değişim yaşıyorlar. Dün ağustos enflasyonunun da eksi gelmesi ile... Devamı »

  • 05.09.2016
    09:10

    Cuma günü tarım dışı istihdam başta, gelen tüm ABD verileri beklentilerin altında kalarak şaşırttı. Açıkçası ben de öncesinde gelen ABD verilerine bakarak, tarım dışı istihdam verisinin beklentilere paralel ya da daha iyi gelmesini bekliyordum. Tabii eğer böyle gelirse, BIST ve bizim için farklı ris... Devamı »

  • 02.09.2016
    09:19

    Bu sorunun cevabını FED faiz artışı riskine değinirken bir çok kez verdim. ABD tarım dışı istihdam ve ona göre olası FED faiz artışları riski BIST için asıl tehlike değildir. Bunlar zaten kısmen fiyatlanmış risklerdir. Bu nedenle olası beklentilerden iyi gelecek tarım dışı istihdam verisi halinde, B... Devamı »

  • 01.09.2016
    09:20

    Öncelikle hemen belirtmek istiyorum ki, benim yazılarımda risklere dikkat çekmem sizlerin içinizi karartmasın. Türkiye FETÖ deşifresinden sonra daha iyi günlere gidecek. Ama arada mevcut risklerimiz nedeniyle belki ara düşüşler yaşanabilir diye bu risklere dikkat çekiyorum. Sonuçta şöyle düşünün,... Devamı »

  • 31.08.2016
    09:23

    ABD Tarım Dışı İstihdam Verisi Önemli! Jackson Hole açıklamaları sonrasında, FED başkanlarından Fisher faiz artışı ihtimalinin arttığını söyleyince, gözler cuma günü gelecek ABD tarım dışı istihdam verilerine çevrildi. Eğer veri beklentileri yine aşacak olursa, Eylül ayında bir faiz artış... Devamı »