İstanbul'dan Günaydın!

16.09.2016 09:21
  •  A 

Böyle uzun tatilleri çok sevmiyorum. Çünkü insan piyasalardan öyle ya da böyle kısmen kopuyor. Bir iki gün bu nedenle adaptasyon gerekiyor. 

Başlıktan anlayacağınız gibi, kızım Buse'yi üniversite için eşyaları ile birlikte İstanbul'a getirdik. Pazartesi günü okulu başlıyor hayırlısı ile. 1983 yılında Söke'li bir genç olarak ben de okul için İstanbul'a geldikten sonra bir daha evime dönemedim. Bu sözüm yanlış anlaşılmasın, tabi ki hep ailemin yanına geldim-gittim ama artık evden çıkmıştım. 21 sene İstanbul'da yaşadıktan sonra, ancak 2004'de yeniden İzmir'e taşınarak kısmen Söke'ye yaklaşabildim. İşte kızımı da öyle görüyorum, artık büyük kızım evden uçtu bana göre. Allah bahtını açık etsin. Baba biraz buruk anlayacağınız.

Önümüzdeki Hafta Merkez Bankaları Haftası Olacak!
           Bugün tatilden dönenlerle günü yaşayıp, haftayı kapatacağız. Karışık bir gün olacak. Arada dış borsalarda düşüşler yaşandı. Dolar 2,9934'ü gördü ama şimdi biraz duruldu. İçeride PKK'nın hain eylemleri nedeniyle yine şehitlerimiz var. Allah hepsine rahmet eylesin. Piyasa kapalı olduğumuz süre esnasındaki gelişmelere göre dalgalanacaktır. Çok emin değilim ama kısmi düşüşle haftanın son gününe başlayabiliriz ama kapanışını kestiremiyorum. 

Önümüzdeki hafta ise gözler FED'de olacaktır. Önce FED'in açıklamalarını duyacağız. Sonrasında ise TCMB faiz kararları açıklanacak. ABD datalarına bakarsak FED faizlere yine dokunmayacaktır diye düşünülüyor. Ama ben tam emin olamıyorum. Neyse, eğer FED faizlere dokunmaz ise, muhtemelen sonrasındaki TCMB faiz toplantısından yeni ve kısmi bir faiz indirimi daha gelebilir. Bu ihtimal banka hisselerinin hareketli olmasına neden olur. Yok ama eğer FED faiz artışı yapacak olursa, o zaman önümüzdeki hafta BIST için daha alt seviyelerin görüldüğü bir hafta olabilir. Umarım faizlerin BIST için sorun olmayacağı ve yükseliş yaşayacağımız bir hafta olur diyorum. Çünkü zaten Moody's riskinin akıbetini beklerken, bir de FED faiz artışı görecek olursak, Moody's kararı da bundan olumsuz etkilenebilir.

Alaton ve Akan'ı Kaybettik!
           Tatil esnasında Türkiye sanayisi için çok emek vermiş, kendisini en Türk'üm diyenden daha Türk gören ama inancı olarak Musevi vatandaşımız olan İshak Alaton'u kaybettik. Yüreğinde son günlere kadar bu ülke için yatırım olarak daha neler yapabiliriz heyecanı yaşayan bir vatandaşımızdı. Yoksa yıllar önce benzer şekilde davranan bir çok kişi gibi, ülkeyi terkederek yurt dışına yerleşebilir ve eminim çok daha büyük bir ekonomik gücü yönetirdi. Ama parçası olduğu vatanında kalmayı tercih etti. Toprağı bol olsun. Keşke inancına bakmadan tüm vatandaşlarımızın değerini tam anlayabilseydik.

Türk sinemasının yakışıklı uzunu Tarık Akan'ı da kaybettik. Yeşilçamın en ünlü jönlerinden olmasına rağmen, nedense uzun yıllar sinemada göremediğimiz Akan vefat etmiş. Allah rahmet eylesin. Kaybettiğimiz bu iki kişi ve diğer tüm şehitlerimiz için yakınlarının ve hepimizin başı sağ olsun.

Hepinize iyi hafta sonları diliyorum.
 

    Saygılarımla

    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 09.09.2016
    08:38

    Temmuz ayında takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi % -4.9 azaldı. Dün açıklanan sanayi büyümesi rakamlarında yaşanan sert düşüşün moral bozması normal. Ama Temmuz'da yaşanan darbe girişimi ve aynı tarihlere denk gelen uzun bayram tatili nedeniyle böyle bir düşüş yaşanması da aynı derecede d... Devamı »

  • 08.09.2016
    08:54

    Evet, ben bu şekilde düşünüyorum. Dün BIST'in negatif ayrışmasının ve seans sonu satışların gelmesinin nedeni olarak uzun bayram tatili riskini görüyorum! Hem tatil sürecinde yaşanacak belirsizliklerden korunmak isteyenlerin satışları, hem de uzun tatil nedeniyle kredi faizi ödemek istemeyenlerin... Devamı »

  • 07.09.2016
    09:02

    Son gelen ABD verileri FED'in Eylül ayında faiz artışı yapma ihtimali düşürmüş durumda. ABD ile Suriye konusunda kısmen de olsa mutabık bir görünüm çiziyor olmamızın da etkisi ile Dolar kurunda geri çekilmeler yaşanıyor. Dolar'daki yakın kur desteği 2,9141 seviyesinde bulunuyor. Bu seviyeden yeniden... Devamı »

  • 06.09.2016
    09:00

    BIST için geçen cuma ABD tarım dışı istihdam verileri gelene dek, grafiklerin de benzer risklere uygun olması nedeni ile temkinli izlemede kalmıştım. Ama beklentilerden düşük gelen ABD tarım dışı istihdam verileri sonrası teknikler değişim yaşıyorlar. Dün ağustos enflasyonunun da eksi gelmesi ile... Devamı »

  • 05.09.2016
    09:10

    Cuma günü tarım dışı istihdam başta, gelen tüm ABD verileri beklentilerin altında kalarak şaşırttı. Açıkçası ben de öncesinde gelen ABD verilerine bakarak, tarım dışı istihdam verisinin beklentilere paralel ya da daha iyi gelmesini bekliyordum. Tabii eğer böyle gelirse, BIST ve bizim için farklı ris... Devamı »