BIST 9 Eylül Kaybını Geri Aldı!

20.09.2016 09:08
  •  A 

BIST bayram tatili sonrasındaki ilk işlem günü olan 9 Eylül Cuma yaşadığı kaybı dün fazlası ile geri almış oldu. BIST'in hain darbe denemesinin yapıldığı 15 Temmuz kayıplarını geri alması için ise, sırası ile 78.293 ve 79.366 seviyelerini geçmesi lazım. Bunu yapamadığı müddetçe, dün yaşanan yükselişler sonrası yine satışlar ve geri çekilmeler yaşanacaktır.

Ancak FED ve not riski önümüzde dururken, BIST'in belki 78.293 seviyesini geçse de, 79.366 direncini geçmesi biraz zor olabilir. Doğal olarak yatırımcılar Moody's kararını görmek isteyebilirler. Moody's'in ilan ettiği 90 günlük inceleme süresi kesin bir kural değildir. Yani Moody's açıklamasını ille de bu tarihin dolacağı Ekim ikinci haftası sonu yapmak zorunda değil. Bu tarihe kadar her an bu açıklamasını yapabilir.

Bana göre, 22 Eylül'de FED faiz artırmıyorum dese bile, Moody's riski netleşmeden belirttiğim 79.366 seviyesinin üstü riskli olur. Bu nedenle borsayı kaçırmayalım telaşı ile tedbiri elden bırakmak yanlış olur diye düşünüyorum. Yeter ki, Moody's notumuza dokunmasın. Öncesinde bu belirsizlik nedeniyle borsada olabilecek yükselişleri kaçırmış olsak bile, sonra nasılsa o anki seviyelerden yine alacak hisse bulur ve daha üst fiyatlara satma imkanımız olur. Ama şimdiden yükseliş yaşanıyor telaşı ile full hisseye girecek olursanız, sonra istemediğimiz bir Moody's not indirimi halinde bu hisselerden doğacak kayıplarınızı çıkartmak için 3-4 ay beklemek zorunda kalırsınız.

Bu vesile ile, Moody's belirsizliği geçene dek, en az % 50 nakit pozisyonu korunması konusundaki görüşümün halen sürdüğünü belirtmek istiyorum! Olası öngörülerimin açıklamalarında bu uyarımı yazmayı atlasam da, siz bunu böyle bilin diye özellikle belirtiyorum.

İşsizlik Verimiz Kötü Geldi!
           Son dönem ekonomik verilerimizde olumsuz sinyaller sürüyor. Büyümede gelen olumsuz verilere dün de işsizlik verisi eklendi. İşsizlik oranı geçen yılın aynı dönemine göre 0.6 puanlık artış ile % 10.2 oldu. Bu yılın Mayıs ayında da bu oran % 9.4 idi. Bu sorunun çözümü için kredi kartı taksit sayısını arttırmak yeterli değildir. Doğrudan yatırımların özellikle de özel sektörün iki yıldır askıya aldığı yatırımların artmasını sağlayarak bunu başarabiliriz. Şahsi fikrim, Moody's riski aşıldığı takdirde özel sektörün yatırım kararlarının artmaya başlayacağına inanıyorum.

Hepinize iyi seanslar.

 

    Saygılarımla

    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 19.09.2016
    08:58

    Nedir bu riskler dersek, Merkez Bankalarının Yaratacağı Riskler! İlk akla gelen 21 Eylül FED ve 22 Eylül TCMB faiz kararları diye akla gelir. Ama benim için bu iki merkez bankasının kararları da aşırı riskler içeren konular değildir. Çünkü diyelim ki FED Eylül'de faiz arttırmaya kara... Devamı »

  • 16.09.2016
    09:21

    Böyle uzun tatilleri çok sevmiyorum. Çünkü insan piyasalardan öyle ya da böyle kısmen kopuyor. Bir iki gün bu nedenle adaptasyon gerekiyor. Başlıktan anlayacağınız gibi, kızım Buse'yi üniversite için eşyaları ile birlikte İstanbul'a getirdik. Pazartesi günü okulu başlıyor hayırlısı ile. 1983 yılı... Devamı »

  • 09.09.2016
    08:38

    Temmuz ayında takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi % -4.9 azaldı. Dün açıklanan sanayi büyümesi rakamlarında yaşanan sert düşüşün moral bozması normal. Ama Temmuz'da yaşanan darbe girişimi ve aynı tarihlere denk gelen uzun bayram tatili nedeniyle böyle bir düşüş yaşanması da aynı derecede d... Devamı »

  • 08.09.2016
    08:54

    Evet, ben bu şekilde düşünüyorum. Dün BIST'in negatif ayrışmasının ve seans sonu satışların gelmesinin nedeni olarak uzun bayram tatili riskini görüyorum! Hem tatil sürecinde yaşanacak belirsizliklerden korunmak isteyenlerin satışları, hem de uzun tatil nedeniyle kredi faizi ödemek istemeyenlerin... Devamı »

  • 07.09.2016
    09:02

    Son gelen ABD verileri FED'in Eylül ayında faiz artışı yapma ihtimali düşürmüş durumda. ABD ile Suriye konusunda kısmen de olsa mutabık bir görünüm çiziyor olmamızın da etkisi ile Dolar kurunda geri çekilmeler yaşanıyor. Dolar'daki yakın kur desteği 2,9141 seviyesinde bulunuyor. Bu seviyeden yeniden... Devamı »