Sibirya Kışı Sona Erdi!

10.08.2016 09:05
  •  A 

Rusya'nın uçağını düşürdüğümüz tarihten bu yana iki ülke arasında esen soğuk rüzgarlar nihayet sona erdi. İlk andan itibaren uçak düşürülmesine anlam veremediğimi biliyorsunuz. Neyse Türkiye üzerinde oynanan planları nihayet anlayan siyasi liderlerimiz içine düştükleri büyük hatadan hızlı bir dönüş yaptılar. Çok da doğru yaptılar.

Dün iki lider arasında varılan mutabakat sonrasında enerji, savunma, gıda başta her türlü ticaret, istihbarat, inşaat, ortak yatırımlar, turizm, vizeler gibi bir çok alanda hızlı bir iyileşme ve ortak çalışma yönünde kararlar alındı.

Batı tarafından bir çok alanda oyalanan Türkiye'nin elini güçlendiren çok önemli bir ziyaret gayet olumlu tamamlanmış oldu. Bir tek Suriye konusunda henüz net bir uzlaşma gözükmüyor. Ama gelinen bu noktadan sonra, bence en kısa zamanda o konuda da uzlaşma yaşanacaktır. Hatta belki de dışarıya açıklanmayan bir Suriye uzlaşması bile yapılmış olabilir. 

Merkez Bankası Karşılık Oranlarında İndirim Yaptı!
           Sürpriz bir hamle yapan TCMB, tüm zorunlu karşılıklarda 50 baz puanlık indirim yaptı. Yanlış anlaşılma olmasın indirilen faiz değil, TCMB'da tutulan zorunlu karşılık oranıdır. Yapılan bu hamle ile piyasaya 1.1 Milyar TL ve yaklaşık 600 Milyon Dolar likidite imkanı vermiş oldu. Ancak, bu kararın bankaların karlarında sadece % 1.6 civarı bir artış ile sınırlı etkisi bekleniyor. Yani aşırı bir rahatlama değildir. Fakat yine de önemli bir mesajdır. Devamı da gelebilir. 

Aynı şekilde BDDK nezdinde de kredi kartlarındaki taksit sayılarının artırılması görüşülüyor. Taksit imkanı sınırlanan cep telefonları, beyaz eşya gibi bazı ürünlerin yeniden taksitlendirilmesine izin verilmesi de görüşülüyor. Sanırım yakında bu konuda yeni hamleler görülebilir. Büyüme oranında yaşanan düşüş sonrasında gayet doğru kararlar ve hamleler olur görüşündeyim.

Her neyse, tüm bunlar gördüğünüz gibi BIST'e yarıyor. Aynı zamanda da kurlar yeniden gevşiyor. Görüyorsunuz ki, kurlar için olası yükselişlerin hep sınırlı kalacağını söylüyordum. Darbe riski ile muhatap olmamıza rağmen bile, kurlar yükselişini sınırlı yaptı ve ilk fırsatta yeniden gevşemeye başladı. Çünkü dünya genelinde, gelişmiş ülkeler dahil Türkiye bir çok yatırım projesi ve % 30 civarı kamu borcu/GSMH oranı sayesinde gayet sağlam bir ekonomik görüntüye sahip.

Tüm bu gelişmeler neticesinde benim BIST için bir düzeltme yaşayabileceğimiz direnç seviyelerine geldiğimiz görüşüm halen geçerli. İlk okuyacak arkadaşlar dünkü beklenti yazımın detayında bulabilecekleri görüşlerimi okuyabilirler. 

Buna rağmen teknik olarak hareket beklediğim hisseleri her zaman olduğu gibi, genel beklentilerimin dışında paylaşmaya devam edeceğim.

Saygılarımla


    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 09.08.2016
    08:58

    15 Temmuz hain darbe ve işgal girişimini büyük oranda kontrol altına aldık. Moody's Türkiye notunu açıklamak için 5 Ağustos tarihini pas geçip incelemem sürüyor dedi. 7Ağustos tarihinde tüm dünyaya müthiş bir demokrasi görüntüsü verdik. Bugün Putin İle Erdoğan arasında çok önemli bir görüşme yapılac... Devamı »

  • 08.08.2016
    15:36

    15 Temmuz tarihinde ülkeyi iç savaşa sokmaya çalışan hain darbe girişimi önlendikten sonra, FETÖ odaklı yeni spekülasyonlar yapılıyor. Elektrik Trafolarına Sabotaj İddiası! Ak Parti Ankara Büyük Şehir Belediyesi Başkanı Melih Gökçek'e ait olan bu iddiaya göre, FETÖ örgütü 14 Ağustos t... Devamı »

  • 08.08.2016
    09:07

    Her şerde bir hayır vardır diye boşuna dememişler anlaşılan! Yıllardır ülkemizde özlediğimiz tabloyu 15 Temmuz'daki hain darbe, hatta darbe diye tanımlamak hafife almak olur, ülkeyi iç savaşa sokup parçalamak girişimi sonrasında, dün Yenikapı Demokrasi mitingi ile tüm dünyaya göstermiş olduk. Cum... Devamı »

  • 05.08.2016
    09:05

    Bugün bizim için en önemli gündem Moody's'in Türkiye raporu kararı olacaktır. Bugünü pas geçip, gelişmelere göre kararını önceden de açıkladıkları gibi 1 ile 3 ay içinde vermelerini yani ötelemelerini bekliyorum. Böylece Türkiye'deki siyasi gelişmelerin gidişini de görmeyi tercih edeceklerdir. M... Devamı »

  • 04.08.2016
    09:00

    Beklentilerin üstünde gelen enflasyon BIST'in teknik olarak yapmasını beklediğim düzeltmeyi hızlandırmış oldu. Böylece ilk etapta kapatmasını beklediğim 75.405 gap seviyesi de hızla kapanmış oldu. Açıkçası Moody's cuma günü bir not indirimi kararı almayacaksa (ki, ben Moody's'in Türkiye raporunu ded... Devamı »