Bugün bizim için en önemli gündem Moody's'in Türkiye raporu kararı olacaktır. Bugünü pas geçip, gelişmelere göre kararını önceden de açıkladıkları gibi 1 ile 3 ay içinde vermelerini yani ötelemelerini bekliyorum. Böylece Türkiye'deki siyasi gelişmelerin gidişini de görmeyi tercih edeceklerdir.
Moody's'in bugünü pas geçip, kararını ötelemesi bile, benim için Türkiye'ye olan güvenlerini gösterir. Aslında ekonomik olarak not indirim riski olmadığına inandıkları Türkiye için, 15 Temmuz tarihinde yaşanan darbe girişimi nedeniyle kafaları karışmıştır. Bir süre gidişata bakıp, sonra karar açıklayacaklardır. Türkiye'nin her alanda kontrolü aldığını görünce de, bir süre sonra notumuzu teyit ettikleri yönünde açıklama yapmalarını bekliyorum.
Bu yaşadıklarımız olmasa, Türkiye'nin notunun bile artmasını beklerdim. AB ve İngiltere Merkez Bankası faiz indirimleri yapıp, varlık alımlarını arttırdığı bu ortam, bir de düşük brent fiyatları olunca Türkiye'nin lehine bir süreç yaşatıyor. Türkiye dünya çapında bir çok alt yapı yatırımı yapıyor. 15 Temmuz'da çok ciddi bir darbe girişimi yaşanan ülkemizde hiç bir bankada mevduat çekimi paniği bile olmadı. Maalesef not artırımı konuşmamız gereken yerde, siyasi risklerimiz yüzünden not indirimini konuşmak çok üzücü.
Ağustos sonu ABD Dışişleri Bakanı Türkiye'ye geliyor. Bu karar, Türkiye'nin darbe girişimini kontrol altına alması sonrasında ilişkileri yeniden sağlamak için atılan bir adımdır diye düşünüyorum. Bu nedenle ay sonu gerçekleşmesi beklenen bu ziyaretin neticelerine kadar notumuz ile ilgili bir değişiklik beklemiyorum.
Her neyse, bugün pas geçilirse ve bu karar gün sonu açıklanırsa, pazartesi günü haftaya alım tepkisi ile başlarız. BIST muhtemelen 78.338 civarındaki ara direncini kırmayı deneyebilir. Dün bankalarda görülen alımların bu düşünceme uygun bir öncü hareket olduğu görüşündeyim. Moody's'ten ses çıkmazsa, BIST'İn olumlu tepkisinin yanında faizlerimizde ve kurlarda da düşüş yaşanmasını bekliyorum.
Yok eğer notumuz inecek olursa, zaten bu konuda neler olabileceği konusundaki görüşlerimi son dönem yazılarımda birçok kez tekrarlamıştım. Piyasada ve sitemizde yaptığımız anketlerde de en azından şimdilik bir not indirimi beklenmediğini görüyoruz.
İngiltere Merkez Bankası Faiz İndirdi!
7 yıl sonra İngiltere Merkez Bankası yeniden faiz indirimine gitti. Faizlerini % 0,25'e indirdi. Varlık alımını da yıllık 60 Milyar sterlin daha arttırma kararı aldı. Bu kararlar Türkiye için olumlu yansıma yapacak gelişmelerdir.
ABD Tarım Dışı İstihdam Verisi Açıklanacak!
Beklenti 180 Bin kişi. Son tarım dışı verisi beklentilerin çok üstünde gelerek herkesi şaşırtmıştı. Bugün gelecek veri de iyi gelecek olursa, yıl sonuna kadar FED faiz artış riskini konuşmaya devam ederiz. Ama veri beklentilerden çok kötü gelecek olursa, bu takdirde FED de faiz artışı kararını en azından 2016 için unutabilir.
Son gelişmeler ons altın fiyatlarına yarıyor. Varlık alım kararları ve düşük faizin sürecek olması yönündeki açıklamalar ons altına yöneliş yaratıyor. Eğer FED'den de ons altını destekleyecek bir karar çıkacak olursa, bu takdirde 1.375 $ seviyesindeki direncin kırıldığını ve 1.400 $ civarı bir yükseliş atağına şahit olabiliriz. Ben 1.375$ direncinin geçilmesini beklemiyorum. Bir süre sonra 1.341 $ ve altına inmesini bekliyordum ama, nihayetinde ons altın için belirleyici olacak en önemli etken FED'dir.
Neyse, eğer Moody's için beklentim gerçekleşecek olursa, haftanın son günü de yükseliş ile kapatırız düşüncesindeyim.
Hepinize iyi bir hafta sonu dilerim.
Saygılarımla
Aydın Eroğlu
Stratejist
Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_