Gözler Moody's'de Olacak!

01.08.2016 09:19
  •  A 

Çarşamba günü enflasyon verilerimiz açıklanacak. Ama bence piyasaların gözü 5 Ağustos tarihinde Moody's'de olacaktır. Gerçi 1 ile 3 ay içinde inceleme yapıp açıklamada bulunacaklarını söylemişlerdi. Ama 5 Ağustos Türkiye raporunun önceden açıklanan tarihi olduğu için, yine de stres nedeni olabilir. 

Moody's rating notlarımız için çok önemli bir etap olacaktır. Eğer Moody's Türkiye'nin notunu düşürmezse, Fitch'in de sonrasında Türkiye'nin notunu düşürmeyeceğini düşünüyorum. 

Kredi Notlarımızın BIST'e Etkisi!
           Bu konu tam bir bıçak sırtı sonuç doğuracaktır. 15 Temmuz'da demokrasiye yapılan hain saldırı eğer yaşanmamış olaydı, BIST 85.000 civarındaki üst dirençlerini geçip de, teknik olarak büyük bir ters omuz baş omuz yapar mı diye soruyor olacaktık. Ama hiç beklemediğimiz bir anda yaşadığımız darbe riski her şeyi olumsuz etkiledi.  

Bu ortamda Moody's ve Fitch notlarımıza dokunmazsa tabiiki olumlu bir tepki yaşarız. Ama artık bu olumlu yansıma daha sınırlı kalacaktır. Yani daha evvel 85.000 dirençleri geçilir mi diye hesaplayacak iken, şimdi ise 80.000 direncini görür müyüz, ya da görürsek geçer miyiz hesabında olacağız. Yani ilk anda 5 Bin puanlık bir kaybımız olacaktır. Yaşadıklarımız sonrasında yeniden 90.000'li dirençlere yönelebilmek ve bu dirençleri(ki, bu sene test etmeyi hatta kırmayı bekliyordum) geçmek yönündeki beklentilerimiz biraz ötelenmek durumunda kalabilir. 

Ya Notumuz İnerse!
           Kredi notumuz inerse ne olur? Tartışmaya gerek yok. Tabii ki bir süre olumsuz yansımaları olur. Çünkü bazı fonlar, yatırım yapılamaz notuna inersek mecburi satışlar yapmak zorunda kalırlar. Kredi ve tahvil faizlerimiz ve kurlarda yükseliş yaşanır. 

Yabancı fonlardan gelen hisse satışları nedeniyle endeks sert bir düşüş ile 70.000 altına inebilir. Yabancılar özellikle banka hisselerinde satışa yönelecekleri için düşüş hızlı ve sert olur. Not indirimi beklemediğim için olası düşüş seviyelerine burada değinmek istemiyorum. 70.000 ile sınırlı kalmaz çünkü. Bu riskleri destek-direnç tablomuzdan takip edebilirsiniz. 

Dediğim gibi, Türkiye hiç bir şekilde not indirimini hak etmiyor. Ama bu konu maalesef net bir şekilde siyasi bir gelişmedir. Eğer ABD ile ilişkilerde hızlı bir mutabakat yaşar isek, o zaman notlarımızı koruruz. Ama ilişkilerdeki gerilim artacak olursa, siyasi baskılar nedeniyle not indirim riski yaşanır. ABD neredeyse 30-40 yıllık bir çalışmasından olduğu için, tamamıyla Türkiye'yi kaybetmek istemeyecektir. En azından şimdilik gidişatı görmek için bile olsa, Türkiye ile dost ve müttefik(!) bir görüntü vermeyi yeğleyecektir diye düşünüyorum. 

Kısacası bu nedenle not risklerimizin azalmasını ve bu nedenle BIST'in en azından haftaya daha iyi başlamasını bekliyorum. ABD büyüme verisinin beklentilerden çok kötü gelmesi de bizim gibi gelişmekte olan ülkelerin lehine bir durum olmuştur. Böylece FED'in faiz artışı riski ötelenecektir.

NOT İndirimi Herşeyin Sonu Mu Olur?
           Kesinlikle hayır. Tamam not indirimi, öncesinde sert bir yansıma yaşatır ama, ilk anda yaşanacak bu olumsuz yansımalar sonrasında yeniden her şey olması gereken seviyelere gelir. Yani faizler ve kurlar yükseldiği yerden düşer, borsa ise düştüğü yerden yeniden yükselmeye başlar. 

Ben borsa tecrübemde 1994 not indirimi sonrasında çok sert endeks ve hisse düşüşleri yaşadım. Ama sonra borsa ve hisseler yeniden çok büyük yükselişler yaptılar. Hatta endeksten sıfırları bile atmak zorunda kaldık. Bu yükselişleri yaparken de yatırım yapılabilir ülke notumuz yoktu.

Yani kesinlikle not indirimi her şeyin sonu değildir. Sadece kendi tüzüklerinde yatırım yapılamaz ülkelere sınırlı pay ayırmak zorunda kalan fonların satışları nedeniyle ilk anda ciddi bir satış görebiliriz. Ama sonra hem de yine yabancılar alıcı olarak sahne alacaklardır. Eğer böyle bir kaza yaşayacak olursak, kesinlikle bu durumu uygun alım fırsatlarının takibi için kullanmak gerekir görüşündeyim. Çünkü Türkiye artık eskisinden çok daha güçlü ve dinamik bir ülkedir. Kamu borcu da hiç olmadığı kadar azdır.

Tükiye not idirimi yaşar ya da yaşamaz ama bence çok da uzun olmayacak süreler içinde yeniden endeks rekorları kıracaktır beklentisindeyim. Her şerde bir hayır vardır düşüncesi ile, yaşadığımız hain darbe, hatta ülkeyi bölme girişimi sonrasında, Türkiye'nin çok daha güçlü bir şekilde ayağa kalkacağını, yeni bir çok hikaye yazacağını bekliyorum. 

Hepinize iyi bir hafta diliyorum.

 

    Saygılarımla

    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 29.07.2016
    08:29

    Bir gün önceki beklenti yazımın içerikleri geçerlidir. Bu nedenle beklenti yazım olmayacaktır. Hepinize huzurlu ve stresten uzak bir hafta sonu dilerim.   Devamı »

  • 28.07.2016
    09:02

    FED Faizleri Değiştirmedi Zaten beklenen de bu yönde bir karar çıkması idi. Öyle de oldu. Ama ABD ekonomisine yönelik risklerin azaldığına ve istihdam piyasasının da sıkılaştığına dikkat çeken FED, yıl içinde yine de ikinci bir faiz artışına açık kapı bırakmayı sürdürüyor. Açıkçası, eğ... Devamı »

  • 27.07.2016
    09:19

    FED Günü! Uzun süredir FED gündemimizi işgal etmiyor. Umarım içinde bulunduğumuz özel dönem nedeniyle uzun bir süre daha gündem olmaz. Türkiye'nin demokrasiye yapılan bu topyekün darbe girişiminden en az hasarla çıkıp, yeniden ayağa kalkması için FED faizlerinin bir süre daha düşük kalma... Devamı »

  • 26.07.2016
    08:33

    Dün cumhurbaşkanının çağrısı üzerine başbakan ve iki muhalefet lideri cumhurbaşkanlığı sarayında bir araya geldiler. Türkiye'nin içinde bulunduğu sıkıntılı süreçte yaşanan bu tablo gayet pozitif bir hava yaratmış durumda. Toplantı sonrasında kısmi ve küçük bir anayasa paketi değişikliği konusunda uz... Devamı »

  • 25.07.2016
    17:29

    Gap, kolay anlaşılması için basit tarif olarak; bir önceki kapanış ile, bir sonraki açılış arasında işlemsizlik nedeniyle fiyat boşluğu oluşmasıdır. Seans kapandıktan sonra yaşanan ekstra bir gelişme yüzünden, başlayan seans ile birlikte, endeks ya da hisseler bir önceki kapanışa göre fiyat boşlukla... Devamı »