Yaşanan Teknik Bir Düzeltmedir!

03.08.2016 09:03
  •  A 

76.000 - 76.500 seviyelerine doğru kar satışlarının gelebileceği uyarımı biliyorsunuz. Stochastic seviyelerinin dirençlere geldiği için olası gördüğüm kar satışları yaşanıyor. Önceden uyardığım bir gelişme olduğu için ben bu durumu normal bir teknik düzeltme olarak görüyorum. Pazartesi yüksek açılış yapan BIST, aynı zamanda 75.405 seviysinde küçük bir gap bırakmıştı. Yaşanan düzeltmenin ilk hedefi bu gap olacaktır. Ancak düzeltmenin derinliği 5 Ağustos tarihinde Moody's'den çıkacak karara göre değişecektir!

Eğer Moody's 5 Ağustos Cuma, Türkiye'nin not incelemesi sürüyor. 1 ile 3 ay içinde raporumuzu açıklamayı planlıyoruz derse ki, ben bu ihtimali güçlü buluyorum. O zaman BIST Pazartesi günü yükseliş tepkisi verecektir. Ama olası bu tepkinin 78.338 seviyesini geçmeyecek şekilde sınırlı kalmasını beklerim.

Yok ama eğer, Moody's Türkiye'nin notlarını değiştirmedim. Riskler artmış olmakla birlikte, ekonomik durum o kadar da kötü değil. FED'in faiz artışını ötelemesi, brent petrol fiyatlarının düşmesi cari açık açısından Türkiye'nin elini güçlendiriyor. Gelişmiş ülkelerdeki büyüme oranlarının düşük kalması da uluslar arası faizlerin düşük kalmasına yarıyor diyerek notu aynı bıraktığını açıklayabilir. Bu durumda başta bankalar ile yaşanabilecek alım tepkisi ile BIST'in 78.338 seviyesini yukarı yönlü kırmayı deneyebileceğini düşünüyorum. Ancak, bu durumda bile içinde bulunduğumuz siyasi gerilim ortamında yükseliş yine de 80.000'li seviyelerle sınırlı kalacaktır görüşündeyim. 

Eğer, beklemediğim gerçekleşir ve Moody's, Türkiye'nin notunu yatırım yapılamaz seviyeye düşürdüm diyecek olursa, işte o zaman daha önce de yazdığım gibi, BIST'in sert bir şekilde düştüğüne şahit oluruz. 70.000 desteği böyle bir karar halinde aşağı yönlü kırılır. Kurlar ve faizler de eş zamanlı olarak yükseliş göterirler. Lakin bir süre sonra bu durum da kontrol altına alınır. Ama ortamın durulacağı seviyeleri o anki ortam gösterir. 

Bu ihtimali beklemiyorum ama, böyle bir riski de yok sayamıyorum. ABD ve özellikle İngiltere'nin bölgeye uzun süre önce çok sayıda savaş gemisini yollamış olmasını biz Rusya-Suriye gerilimine bağlamıştık. Kimbilir belki de bu konuşlanmaların asıl nedeni Türkiye üzerine yapılan planlar nedeniyle de de olabilir! Ülkemiz üzerindeki risk bulutu dağılana kadar, olası endeks yükselişleri sınırlı kalacaktır düşüncem bu belirsizliklerden kaynaklanıyor. 

Enflasyon Açıklanacak!
           Saat 10:00'da enflasyon rakamlarımız açıklanacak. Bu ortamda bu konunun çok da etkili olamasını beklemiyorum. Düşük gelse, farklı risklerin olması nedeniyle olumlu yansıması sınırlı olur. Yüksek gelse, zaten ortamın yarattığı etkiler nedeniyle geçici bir durum diye izahı olacaktır. O nedenle açıklanacak enflasyon rakamını çok önemli bulmuyorum.

Olası düzeltme seviyeleri hakkındaki teknik düşüncelerimi Destek-Direnç tablomuzda güncel olarak takip edebilirsiniz.
 

    Saygılarımla

    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 02.08.2016
    09:08

    Demokrasiye müdahale etmeyi hedefleyen darbe girişimi sonrası siyasi ortamda ciddi bir pozitif yakınlaşma yaşanıyor. Siyasiler karşılıklı açtıkları davaları geri çekiyorlar. Görüşmeyenler görüşmeye başladı. Siyasi partiler ortak demokrasi mitingleri yapıyor. Anayasa için kısmi bir değişiklik konusun... Devamı »

  • 01.08.2016
    09:19

    Çarşamba günü enflasyon verilerimiz açıklanacak. Ama bence piyasaların gözü 5 Ağustos tarihinde Moody's'de olacaktır. Gerçi 1 ile 3 ay içinde inceleme yapıp açıklamada bulunacaklarını söylemişlerdi. Ama 5 Ağustos Türkiye raporunun önceden açıklanan tarihi olduğu için, yine de stres nedeni olabilir. ... Devamı »

  • 29.07.2016
    08:29

    Bir gün önceki beklenti yazımın içerikleri geçerlidir. Bu nedenle beklenti yazım olmayacaktır. Hepinize huzurlu ve stresten uzak bir hafta sonu dilerim.   Devamı »

  • 28.07.2016
    09:02

    FED Faizleri Değiştirmedi Zaten beklenen de bu yönde bir karar çıkması idi. Öyle de oldu. Ama ABD ekonomisine yönelik risklerin azaldığına ve istihdam piyasasının da sıkılaştığına dikkat çeken FED, yıl içinde yine de ikinci bir faiz artışına açık kapı bırakmayı sürdürüyor. Açıkçası, eğ... Devamı »

  • 27.07.2016
    09:19

    FED Günü! Uzun süredir FED gündemimizi işgal etmiyor. Umarım içinde bulunduğumuz özel dönem nedeniyle uzun bir süre daha gündem olmaz. Türkiye'nin demokrasiye yapılan bu topyekün darbe girişiminden en az hasarla çıkıp, yeniden ayağa kalkması için FED faizlerinin bir süre daha düşük kalma... Devamı »