İşte Özlenen Tablo Buydu!

08.08.2016 09:07
  •  A 

Her şerde bir hayır vardır diye boşuna dememişler anlaşılan! Yıllardır ülkemizde özlediğimiz tabloyu 15 Temmuz'daki hain darbe, hatta darbe diye tanımlamak hafife almak olur, ülkeyi iç savaşa sokup parçalamak girişimi sonrasında, dün Yenikapı Demokrasi mitingi ile tüm dünyaya göstermiş olduk. 

Cumhurbaşkanı, iktidar, muhalefet partileri ve liderleri ile meydanları dolduran milyonlar(güney doğumuzda benzer bir hainlik ile şehirlerimizde yarattıkları teröre rağmen PKK'ya terör örgütü diyemeyen HDP'yi saymıyorum) demokrasi şehitleri anısına bir araya geldikleri bu görüntü ile tüm dünyaya çok anlamlı bir mesaj vermiş oldular. Türk halkının cumhuriyet ve demokrasiye bağlılığını, konu Türkiye olunca tüm kavgaları bir tarafa bırakıp, birlik olacağımızı, Türkiye üzerinde türlü emelleri olanlara bir kez daha göstermiş olduk.

Açıkçası gurur veren bir tablo yaşandığını söylemek istiyorum. Sadece bu görüntü sonrasında bile bir çok söz de dost ve mütttefik ülkenin Türkiye hakkındaki görüşlerinde çok ciddi değişiklik yapmaları gerekecektir. Türkiye artık darbelerle demokrasisine müdahale edilecek bir ülke değildir.

Hani Türkiye'ye yatırımların yeniden çekilmesi için hep yeni bir hikaye gerekiyor deniyor ya! Sadece bu birlik görüntüsü bile Türkiye'nin yeniden ayağa kalkıp şahlanması için yetecek çok büyük bir hikayedir.

Ülkemizdeki paralel yapılanma çok eskiye dayanan hain bir planın sahnelenmesidir. Maalesef batılı dostlarımızın Türkiye üzerindeki emelleri yıllardır bitmiyor. Ülkemizi parçalamak ve topraklarımızın bir kısmında yeni bir peyk devlet kurmak arzusu ile yıllardır türlü girişimler yapıyorlar. Yıllarca sağ-sol çatışmaları gibi kaos ortamları sonrasında ordu tarafından demokrasi elden gidiyor diye yapılan müdahaleler görmüştük. Amaçlarına ulaşamayınca, bu sefer çok uzun zamana yayılan bir ele geçirme, parçalama, işgal etme girişiminde bulundular. FETÖ örgütü ile devletin tüm kurumlarını ve özel sektörü ele geçirip, halkı bir zorlamaya mahkum etmeye kalktılar.

Amaç iç savaş çıkartmaktı. Bu görüntüleri bahane eden bir çok batılı müttefiklerimiz sözde ülkemize yardım ve ülkemizdeki vatandaşlarını korumak bahanesi ile sillahlı müdahale yapacaklardı. Bir süre sonra ise bir bakacaktık, rejim değişmiş. Güney doğumuzda da bir Kürt devleti kurulmuş.

İşte tüm bu hayaller Türk halkının zora karşı her zaman birleşmeyi bilmesi nedeniyle bir kez daha yıkıldı. Ben artık darbelerin sona erdiğini düşünüyorum. Türkiye'nin her yerinde, 81 ilinde sahnelenen demokrasi haykırışı tablosu nedeniyle artık darbe yapılamayacağını cümle alem görmüştür. Peki bundan sonra Türkiye üzerindeki emellerinden vaz mı geçeceklerdir? Kesinlikle hayır. Bu konuyu ileride yeniden işleyeceğim.

Moody's Şimdilik Pas Geçti!
           Beklenen oldu. Moody's şimdilik incelemem halen sürüyor diyerek, 5 Ağustos'da bir not açıklamasında bulunmadı. Zaten genel beklenti de buydu.

Moody's ne yaparsa nasıl yansır konusunda 5 Ağustos 09:05'de paylaştığım ''Piyasa Moody's'den Korkmuyor!''  başlıklı beklenti yazım ile zaten olası yansımaları hakkındaki görüşlerimi önceden biliyorsunuz. 

Moody's konusundaki beklentimin üstüne, bir de milyonlarla tüm dünyaya verilen demokrasi mesajı sonrasında güzel bir haftaya başlarız. Ama henüz Moody's not riskinin bitmmediğini hepinizin bilmesini isterim. Sert bir yükseliş ile haftaya başlayabiliriz ama sonrasında kar satışlarının geleceğini düşünüyorum. Destek-direnç tablomuzda ilgili dirençleri görebilirsiniz.

Hepinize iyi bir hafta dilerim.
 

    Saygılarımla

    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 05.08.2016
    09:05

    Bugün bizim için en önemli gündem Moody's'in Türkiye raporu kararı olacaktır. Bugünü pas geçip, gelişmelere göre kararını önceden de açıkladıkları gibi 1 ile 3 ay içinde vermelerini yani ötelemelerini bekliyorum. Böylece Türkiye'deki siyasi gelişmelerin gidişini de görmeyi tercih edeceklerdir. M... Devamı »

  • 04.08.2016
    09:00

    Beklentilerin üstünde gelen enflasyon BIST'in teknik olarak yapmasını beklediğim düzeltmeyi hızlandırmış oldu. Böylece ilk etapta kapatmasını beklediğim 75.405 gap seviyesi de hızla kapanmış oldu. Açıkçası Moody's cuma günü bir not indirimi kararı almayacaksa (ki, ben Moody's'in Türkiye raporunu ded... Devamı »

  • 03.08.2016
    09:03

    76.000 - 76.500 seviyelerine doğru kar satışlarının gelebileceği uyarımı biliyorsunuz. Stochastic seviyelerinin dirençlere geldiği için olası gördüğüm kar satışları yaşanıyor. Önceden uyardığım bir gelişme olduğu için ben bu durumu normal bir teknik düzeltme olarak görüyorum. Pazartesi yüksek açılış... Devamı »

  • 02.08.2016
    09:08

    Demokrasiye müdahale etmeyi hedefleyen darbe girişimi sonrası siyasi ortamda ciddi bir pozitif yakınlaşma yaşanıyor. Siyasiler karşılıklı açtıkları davaları geri çekiyorlar. Görüşmeyenler görüşmeye başladı. Siyasi partiler ortak demokrasi mitingleri yapıyor. Anayasa için kısmi bir değişiklik konusun... Devamı »

  • 01.08.2016
    09:19

    Çarşamba günü enflasyon verilerimiz açıklanacak. Ama bence piyasaların gözü 5 Ağustos tarihinde Moody's'de olacaktır. Gerçi 1 ile 3 ay içinde inceleme yapıp açıklamada bulunacaklarını söylemişlerdi. Ama 5 Ağustos Türkiye raporunun önceden açıklanan tarihi olduğu için, yine de stres nedeni olabilir. ... Devamı »