Brexit Sonrası Yükseliş Mi-Düşüş Mü Yaşanacak?

22.06.2016 08:54
  •  A 

Cevap veriyorum; brexit kararı çıkarsa düşüş, çıkmazsa yükseliş. İyi de, bunu zaten az çok herkes tahmin ediyordur. Bize kesin cevap lazım! İngiltere'deki oylamalar bile net bir yön belirtemez iken, benim kesin bir sonuç söylemem sanırım kehanetten öte bir davranış olmaz değil mi ? Eee, ben de kahin olmadığıma göre, kesin cevabımı yarın vereceğim diyorum :) İnanın kararın ne olabileceğini hiç kestiremiyorum. Her iki ihtimal de güçlü bana göre. Bu nedenle, İngilizlerin bile bilmediği sonucu, ancak yarın öğreneceğiz. 

Ancak, dün Yellen'in konuşmasından sonra brexit sonrası borsalar için görüşlerimde kısmi bir değişiklik oldu diyebilirim! Şöyle ki, biliyorsunuz brexit geçmez ise, BIST'in 80.000 direcini test etmesini beklediğimi yazmıştım. Dün konuşan FED başkanı Yellen, faiz artırımı için bazı gelişmelerdeki belirsizliklerin sürdüğünü ve bu durumun faiz artışı kararlarını etkilediğini söyledi. Yellen, bir süre daha ekonomik gidişteki düzelmenin  kalıcı olduğunun görülmesi gerektiğini, bu durum netleşmeden hızlı bir faiz artışının doğru olmayacağını söyledi. 

Ayrıca brexit sonucunun da görülmesi gerektiğini söylemiş ki, zaten brexit kararı zaten yarın belli olacağı için, o konuyu çok yakın netleşecek bir risk olarak görüyorum. Olumlu ya da olumsuz yarın brexit belirsizliği ortadan kalkacaktır. Eğer brexit kararı çıkarsa zaten FED bir süre faiz artışı yapamaz. Ama AB'de kalma kararı çıkarsa, öncesinde FED'in kısa bir süre sonra yine faiz artışını gündeme getirmesini beklediğim için aşırı iyimser olunmamasını istiyordum. İşte bu konudaki görüşüm dün Yellen'in nispeten güvercin olan konuşmasından sonra biraz değişmiş durumda.

Eğer FED faiz artışını bir kaç ay gündeme taşımayacak ise, İngiltere'nin yarın AB'de kalma kararı alması halinde borsalardaki yükseliş beklentilerimin üstünde gerçekleşebilir. VIOP ve BIST'in tekniklerinde de bu yönde gelişmeler görüyorum. Umarım böyle bir sonuç yaşarız. Eğer endeks 80.000'i görür ve geçmeye kalkacak olursa, bankalar dışındaki diğer bir çok hisse de bu yükselişten olumlu etkilenir. Böylece bir süredir stres yaşayan yatırımcılarımız, streslerinden kurtulacak hisse yükselişlerini görebilirler diyorum. 

Şimdi hep birlikte nefeslerimizi tutarak, yarın İngilizlerin AB'de kalma kararı vermelerini bekleyeceğiz. Ons altın ve borsa endekslerindeki gelişmelerden sanki bu yönde kararın daha güçlü olduğunu düşünüyorum. Ne diyelim, inşallah öyle olur :)
 

    Saygılarımla

    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 21.06.2016
    08:46

    Bugün TCMB PPK günü. 14:00'de Para Piyasası Kurulu faiz kararını açıklayacak. Perşembe günü yani 23 Haziran'da İngiltere'de brexit oylaması yapılacak. Son anketlerde AB'de kalalım diyen oyların önde olduğu haberleri var ama nihayetinde gerçek sonuç İngiliz halkının yarın kullanacağı oylar sonrasında... Devamı »

  • 20.06.2016
    09:10

    Maalesef değil. Bir çok farklı riskimiz daha var. Hatta bir hafta önce İngilere'de yapılan brexit oylamasında AB'den çıkalım diyenler % 47 çıkana dek, brexit oylaması korku nedenlerimizden bile sayılmıyordu. Şu an en önemli yakın risklerimizden birisi. Bu haftaya, AB'de kalalım diyenlerin daha yü... Devamı »

  • 17.06.2016
    09:07

    İngiltere'de AB yanlısı bir millet vekilinin fanatik bir brexit yanlısı tarafından vurularak öldürülmesi sonrasında, ülkede yürütülen tüm brexit kampanyaları durduruldu. Kampanyaların durdurulması sonrasında AB yanlısı oyların yükselmeye başladığına dikkat çekiliyor. Gördüğünüz gibi, tüm dünya piy... Devamı »

  • 16.06.2016
    11:10

    FED de Brexit'den Korktu! Beklendiği gibi FED haziran ayında da faizlere dokunmadı. Ama başkan Yellen, temmuz için faiz artışı imkansız değil diyerek önümüzdeki aylar için açık kapı bırakmayı sürdürdü. Ekonomide dalgalı seyir yaşandığını söyleyen Yellen, bu durumun geçici olduğunu, ılıml... Devamı »

  • 15.06.2016
    09:13

    Brexit, Britanya ve exit kelimelerini birleştirerek İngilterenin AB'den çıkmasını ifade eden kelimedir. Gördüğünüz gibi, son dönem piyasaları en çok etkileyip meşgul eden kelime durumundadır. Aslında uzun zamandır İngiltere'nin 23 Haziran tarihinde brexcit referandumu yapacağı biliniyordu ama nasıls... Devamı »