Maalesef değil. Bir çok farklı riskimiz daha var. Hatta bir hafta önce İngilere'de yapılan brexit oylamasında AB'den çıkalım diyenler % 47 çıkana dek, brexit oylaması korku nedenlerimizden bile sayılmıyordu. Şu an en önemli yakın risklerimizden birisi.
Bu haftaya, AB'de kalalım diyenlerin daha yüksek çıktığı anket verileri ile başlıyoruz. Bu nedenle kurlarda bir gevşeme yaşanıyor. Parite ise yukarı tepki vermiş durumda. 23 Haziran tarihinde İngiltere'nin brexit kararı AB'den çıkalım yönünde olursa parite ve borsa endekslerinde sert düşüş, kurlarda ve ons altın fiyatlarında da sert yükseliş yaşanır. Ama korkulan olmaz ve referandum'dan AB'de kalalım kararı çıkarsa, o zaman da borsalarda yükseliş ve ons altın fiyatlarında sert düşüş görüşümü geçen haftaki yazılarımda okudunuz. Bu görüşlerimi aynen koruyorum. Sadece BIST olarak geçen hafta düştüğümüz seviyeler nedeniyle, bir anda 80.000 olmayabiliriz. Öncesinde 78.500 civarında oluşan ara direncin geçilmesi gerekebilir.
Brexit Harici Risklerimiz Neler?
Bunlara da değindiğimiz için aslında yabancı değilsiniz. Öncelikle, brexit kararı çıkmaz ise, kısa bir süre sonra yeniden FED faiz artışları gündeme gelecektir görüşünde olduğumu biliyorsunuz.
İç siyasette gerilmeler yeniden başlıyor. Cumhurbaşkanımız, nedense toplumu gerebilecek olan Topçu Kışlası ısrarını yeniden gündeme getirmiş durumda.
MHP kongresinden çıkacak sonuç, erken seçimi rafa kaldırabileceği gibi, erken seçimi çok yakın zamanda gündemimize de getirebilir.
ABD'de süren Reza Zarrab davasında ortaya çıkacak yeni gelişmeler iç siyasette dalgalanmalar yaratabilir. Davada adı geçebilecek finans kurumları ve kişiler için değişik tepkiler yaşayabiliriz. Özellikle finans kurumları ile ilgili ABD nezdinde yapılacak bir soruşturma halinde, bu soruşturmanın olası sonuçları ciddi piyasa tepkilerine neden olabilir.
AB ile vize muafiyeti gerilimi artacak olursa, farklı mecralara taşınan bir risk yaşarız. İngiltere'de başbakan Cameron'un Türkiye'nin üyeliği için sarf ettiği sözler pek hoş değil. Eğer Cameron Türkiye'nin üyeliğini engelleyici bir taahhüt aldığı açıklamalarında bulunacak olursa, bu tür bir açıklama AB ile ilişkilerimizde yeni gerginliklere neden olur.
Suriye'de ABD ile YPG, hatta Almanya dahil diğer AB ülkeleri ile YPG arasındaki ittifak görüntüsünün devamında yaşanacak yeni bir devlet yapılanmasının Türkiye için olası yansımları brexit dışında ilk akla gelen risklerimiz olarak sayılabilir. İşte bu nedenle, Brexit oylamasında sonuca göre fazla ferahlamaya gerek yok. Türkiye yakın tarihte birden bire her şey toz pembeye dönüşecek bir ülke konumunda değil.
Her neyse, son brexit anketlerinde kalalım diyenlerin daha yüksek oy oranında görünmeleri nedeniyle, bugün haftaya endeks olarak yükseliş ile başlanılmasını bekliyorum. Ancak henüz önümüzde 10 Temmuz MHP kongresi gibi yakın önemli riskler bulunduğunu unutmayalım. Bu nedenle fazla beklentiye kapılmamak, açık öngörülerdeki hedefler görülecek olursa, pozisyonları kapatmak doğru olabilir.
Aynı zamanda çok sıcak bir haftaya başlıyoruz. Lütfen öğle saatlerinde güneşe maruz kalmayınız. Bol su tüketip, ağır yiyeceklerden uzak durunuz. Ramazan dolayısı ile oruç tutanlar da, iftar ve sahur arasında bol sıvı almaya özen göstersinler.
Hepinize iyi bir hafta diliyorum.
Saygılarımla
Aydın Eroğlu
Stratejist
Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_