FED Brexit Korkusunu Frenler Mi?

15.06.2016 09:13
  •  A 

Brexit, Britanya ve exit kelimelerini birleştirerek İngilterenin AB'den çıkmasını ifade eden kelimedir. Gördüğünüz gibi, son dönem piyasaları en çok etkileyip meşgul eden kelime durumundadır. Aslında uzun zamandır İngiltere'nin 23 Haziran tarihinde brexcit referandumu yapacağı biliniyordu ama nasılsa böyle bir karar almazlar diyerek çok ciddiye alınmıyordu. Geçen hafta yapılan bir ankette, ayrılalım diyen İngilizlerin oranı % 47, kalalım diyenlerin oranı ise % 40 çıkınca bir anda piyasaların brexiti ciddiye almalarına neden oldu. 

Peki gerçekten de İngilizler AB'den çıkma kararı alabilirler mi? Bunun kesin sonucunu 23 Haziran'da öğrenmiş olacağız. Ama zaten para birliğine girmemiş olan İngilizlerin AB'nin içinde bulunduğu sıkıntılar nedeniyle böyle bir karar almaları da çok şaşırtıcı olmaz. Bu oylamanın son dönem önemli nedenlerinden birisi de, Türkiye'nin 77 Milyon nüfusu ile AB'ye girmesi halinde, çok sayıda Müslümanın İngiltere'ye girme riskini önlemek olarak da lanse edildiğini görüyoruz. Anlayacağınız, brexiti savunanlar Türkiye'nin AB'ye girme riskini de taraftar toplamak için kullanıyorlar.

  Neyse, sonuçta geçen haftadan beri brexit korkusu gelişmiş borsalarda ciddi bir düşüş yaşatmış durumda. Maalesef Avrupa'da yaşanan bu düşüşler, BIST gibi gelişmekte olan ülkelerin borsalarını da düşürmüş durumda. Dün yaşanan düşüşle, BIST kendisi için önemli olan 76.207 desteğini bir kez daha aşağıya kırarak 75.759 seviyesinden kapattı. Eğer yeniden bu desteğin üstüne çıkıp, üstünde kapanış yapılamazsa, teknik olarak ''ikili tepe''denen bir düşüş riskinin tetikleneceğini ve kademe kademe 74.767 - 74.423 - 73.455 ve 72.500 civarı desteklere inme riskinin güç kazanacağını bilmenizi isterim. 

Ancak bu düşüş yaşanacak olursa, brexit nedeniyle yaşanmış olacak. Türkiye'nin ekonomisindeki bozulma nedeniyle olmayacağı için, uygun alım fırsatlarının oluşmasına neden olur diye düşünüyorum. Açıkçası ben böyle bir düşüş halinde bir çok yeni öngörü yapma düşüncesindeyim. Olası böyle bir düşüş sonrasında, BIST'in yeniden toparlanacağı, çünkü göreceli olarak BIST'in ucuz kaldığı görüşündeyim.

FED Faizlere Dokunur Mu?
           Bu akşam 21:00'de FED Açık Piyasa Komitesi (FOMC) kararı açıklanacak. 21:30'da da  FED başkanı J.Yellen'in konuşması olacak. FED'in bu ay için faizlere dokunmasını beklemiyorum. Daha ziyade sonraki aylar için vurgu yapacak mı sorusuna cevap aranacaktır. Eğer faizlere dokunmaz ve Eylül'den önce ya da Aralık ayına kadar da faiz artışı ihtimalinin zayıf olduğu yönünde bir mesaj verecek olursa, borsaların yükseliş tepkisi verdiğini görebiliriz. Hatta FED'den bu yönde karar çıkmasını bekleyenler nedeniyle, bugün de borsalar güne alımlarla başlayabilirler. Aynı durum BIST için de geçerlidir. 

Ancak, FED faiz artışı yapmaz fakat yakın tarihte faiz artışı yapılabilir gibi bir açıklama yaparsa, bu takdirde yükseliş tepkisi kısa soluklu kalır.

Sonuçta borsalarda yaşanan son düşüşlerin ana nedeni brexit korkusu olduğu için, borsaların akıbeti asıl 23 Haziran sonrasında netleşecektir. Eğer 23 Haziran için korku ciddi ise, öncesinde FED ya da başka bir nedenle yaşanacak yükseliş tepki olarak sınırlı kalır. Hatta 23 Haziran'da brexit kararı çıkacak olursa, öncesinde yükseliş tepkisi veren borsada yeni alım yapmak büyük bir risk olacaktır. Çünkü, böyle bir kararın hemen ertesinde borsalarda sert düşüş tepkilerinin görülme riskini yüksek buluyorum. Sonrasında bu panik kontrol altına alınır ama ilk anda olumsuz yansımalarını görürüz diye düşünüyorum.

Bugün ABD'de 15:30'da ÜFE, 16:15'de ise Mayıs sanayi ve imalat verileri gelecek. Veriler iyi gelirse, Yellen'in sonraki aylar için faiz artışı vurgusu yaptığını duyarız. Ama veriler kötü gelirse, o zaman yakın tarihte faiz artışı olmayacağı yönünde bir açıklama olur ve bu piyasalara bir soluklanma imkanı verebilir. Ama dediğim gibi, esas önemli olan 23 Haziran oylaması olacaktır. Eğer İngiltere AB'de kalma kararı alır diye düşünüyorsanız, oylama öncesi alım yapmak uygun olur görüşündeyim.

ABD konusunda ise, FED konusunda fazlaca rahatlamak uygun olmayacaktır diye düşünüyorum. Çünkü son gelen şok tarım dışı istihdam verileri sonrasında, verilerin yine iyileşme yönünde gelmesini bekliyorum. Bu nedenle FED'in faiz artışlarını bu sene en az iki ve üzerinde görme riskimiz yüksektir kanaatindeyim. FED'in faiz artışlarına başlaması halinde özellikle gelişmiş ülke borsalarına etkileri hakkındaki uyarılarımın unutulmamasını istiyorum.

Gelişmiş ama her yönü ile gelişmiş bir ülke olmak çok önemli. Görüyorsunuz ki, İngiltere ve FED korkularına rağmen bile gelişmiş ülkelerin faizlerindeki düşüşler sürüyor. Yani yaşanan paniklere rağmen ülkelerin borçlanma maliyetleri tarihi düşük seviyelerde bulunuyor. Bunun ana nedeni talepten fazla üretime sahip olmalarıdır. Bu nedenle en kısa zamanda yerli üretimi başaran politikaları hayata geçirebilmeliyiz.

Ben bugün için alımlarla güne başlanmasını bekliyorum. Ama Brexit oylamasını da riskli bulduğum için, oylama öncesinde yeni öngörü yapıp-yapmama konusunda kararsızlık yaşıyorum. Olası dirençleri Destek-Direnç Tablosunda bulabilirsiniz. 
 

    Saygılarımla

    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 14.06.2016
    08:55

    Uzun süredir dikkat çektiğim, 3 Haziran tarihinde ''Çok Önemli Bir Destek Seviyesindeyiz!'' başlıklı beklenti yazım ile kırılırsa olası düşüş desteklerini belirttiğim 76.207 desteği dün kırıldı ama sonra seans sonu gelen alıcılarla yeniden 76.534 kapattık. Peki dün yaşanan bu hareket sonrasında 76.2... Devamı »

  • 13.06.2016
    09:05

    23 Haziran'da İngiliz halkının bu kararını öğreneceğiz. Ama tüm piyasaları gerdiği bir gerçek. Gerçekten de, eğer İngiltere'de AB'den çıkma yönünde bir karar alınacak olur ve İngiltere; ''Hoşça kal AB'' diyecek olursa, bu karar AB'de ciddi bir çatlak oluşmasına ve sonrasında Hollanda gibi diğer bir ... Devamı »

  • 10.06.2016
    08:56

    Mart ayından beri Nisan sonrası yaz rehaveti ve olası riskler nedeniyle düzeltmelerin yaşanacağına dikkat çekiyordum. Bunu ''Videolar'' bölümümüzde paylaştığım Ekonomi Masası Programında tv.'de söylemiştim, (31 Mart Ekonomi Masası Programı.7-11,36 dk.arasını lütfen izleyiniz), öncesinde ve sonrasınd... Devamı »

  • 08.06.2016
    09:10

    Ya Vize Kalkacak, Ya da AB İle Yeni Bir Kriz Başlıyor! AB ile Geri Kabul Anlaşmasının vize şartının geçmesi halinde uygulanacağı, eğer AB vizeleri kaldırmazsa, anlaşmanın şartlarının da askıya alınacağı açıklandı. İlk olarak cumhurbaşkanımızın ağzından duyduğumuz bu yöndeki bir yorum, 5 ... Devamı »

  • 07.06.2016
    08:52

    Yellen Faiz Artışına Açık Kapı Bıraktı! Fed Başkanı Janet Yellen, pazartesi Philadelphia'da yaptığı konuşmada; ABD istihdamını ve büyümeyi destekleyen olumlu güçlerin halen negatif galişmelere ağır basacağını söyledi. Bu nedenle önümüzdeki dönemde ilave kademeli faiz artışlarının uygun olacağını i... Devamı »