Yellen Faiz Atışından Vaz Geçmiyor!

07.06.2016 08:52
  •  A 

Yellen Faiz Artışına Açık Kapı Bıraktı!

Fed Başkanı Janet Yellen, pazartesi Philadelphia'da yaptığı konuşmada; ABD istihdamını ve büyümeyi destekleyen olumlu güçlerin halen negatif galişmelere ağır basacağını söyledi. Bu nedenle önümüzdeki dönemde ilave kademeli faiz artışlarının uygun olacağını ifade etti. Ama zaman konusunda bir şey söylemedi. 

Görünen o ki, Yellen artık faiz artışlarının olmasını istiyor. Son açıklanan ABD tarım dışı istihdam verisi belki beklentilerin çok altında kaldığı için haziran ayında bir faiz artışı olmayabilir ama sonraki aylarda FED'in faiz artışlarını yapmak niyetinde olduğu görüşündeyim. Bu nedenle paritede ve ons altında ABD tarım dışı istihdam verisi nedeniyele yaşanan yükselişlerin satım fırsatı olarak kullanılmasını doğru buluyorum. 

Ben yıllardır süren düşük faizli ve bol likiditeli dönem sonrasında, başlayacak faiz artışlarının talebi daha olumlu etkilemesini bekliyorum. Gelişmiş ülke piyasalarında tamamen nasılsa düşük faizler ve düşük faizli kredi imkanları sürüyor beklentisi nedeniyle bekleyen bir talep olduğu görüşündeyim. FED'in faiz artışlarını sürdüreceği yönünde kararlı olduğu anlaşıldığında, tüketim ve yatırım taleplerinde daha yüksek kredi faizlerine yakalanmamak için artış olacağı düşüncesindeyim. Bu nedenle, ben en geç temmuz ayında FED faiz artışı yeniden olacaktır diyorum. 

Bu beklentim nedeniyle de, TCMB bu süre içinde toplamda % 1'lik bir faiz indirimi daha yapmaya çalışabilir. Son enflasyon verisi ve ABD tarım dışı istihdam verisinin yarattığı pozitif ortam yeni faiz indirimi için kullanılabilir. Ayrıca 65.hükümetin programında ihracatın ön plana çıkartılması da var. Yani, kurların fazla düşmesinin de istenmediğini düşünüyorum. Bu nedenle faiz indiriminin kurları yükseltme riskinden çok korkulmayacaktır.

Bu karışık beklenti ve gelişmeler nedeniyle yaz boyunca sıkışık bir piyasa yaşanacağı görüşümü koruyorum.

HAYIRLI RAMAZANLAR...
           "Makam, mevki, rütbe, ünvan ; bunların hepsi cekettir. Ceketi asar bir yere gideriz.
            Arkamızda, sadece insanlığımız kalır ve öldüğümüzde sadece çıplaklığımızı götürebiliriz bu dünyadan..."

Mübarek Ramazan'ın tüm İslam Alemi ve insanlık için hayırlara vesile olmasını dilerim.

 

    Saygılarımla

    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 06.06.2016
    01:11

    İçerideki enflasyonda kısmi bir düşme sonrasında, cuma günü açıklanan ABD tarım dışı istihdam verisi beklentilerin çok değil, hatta şok altında kaldı. 160 Bin beklenirken, 38 Bin gelen ABD tarım dışı istihdam verisi sonrası FED'in haziran ayında faiz artışını pas geçme beklentisi iyice arttı. Bu dur... Devamı »

  • 03.06.2016
    09:02

    Önemli Veriler Var! Sabahtan enflasyon verimizde TÜFE ve ÜFE rakamlarımızı öğreneceğiz. 15:30'da da ABD tarım dışı istihdam verisi açıklanacak. Her ikisi de önemli veriler. ABD'de 160 Bin civarı bir veri bekleniyor. Açıkçası FED'in haziran değil de temmuz faiz artışı yapmasını beklediğim... Devamı »

  • 02.06.2016
    09:09

    Türkiye dışında yaşayan Türk kardeşlerimiz, artık şu duyarsızlıklarını bir tarafa bırakmalı. Yıllardır Alman ekonomi ve siyasetinin içinde önemli bir yer tutmalarına rağmen, Türkiye aleyhindeki asılsız iddiaların gündeme getirilmesine tepki vermeyi bilmeliler. Ağırlığının farkında olmayanlar gerçekt... Devamı »

  • 01.06.2016
    09:13

    Bugün 1 Haziran Çarşamba. Yani 2016 yaz mevsiminin ilk günü. Meteoroloji uzmanlarının açıklamalarına göre çok sıcak bir yaz olacakmış. Ben bu açıklamaları duyunca, borsa ile ilgili bir stratejist olarak klima satanların işleri iyi olur diye düşünmüştüm. Sadece iklim olarak sıcaklık sorunumuz olsa... Devamı »

  • 31.05.2016
    08:47

    Son beklenti yazılarımın içerikleri geçerlidir.   Devamı »