Bugün TCMB PPK günü. 14:00'de Para Piyasası Kurulu faiz kararını açıklayacak. Perşembe günü yani 23 Haziran'da İngiltere'de brexit oylaması yapılacak. Son anketlerde AB'de kalalım diyen oyların önde olduğu haberleri var ama nihayetinde gerçek sonuç İngiliz halkının yarın kullanacağı oylar sonrasında belli olacak. Bana göre her iki ihtimal de çıkabilir.
Önemli olan böyle büyük bir belirsizlik öncesinde, acaba PPK faiz indirecek mi? Bence indirecektir. PPK'nın 50 baz puan faiz indirimi yapmasını bekliyorum. Çünkü brexit oylamasında birlikten çıkalım riskine rağmen Avrupa'da faizlerin düşmeye devam ettiğini görüyoruz. Yani AB'den çıkalım dense bile Avrupa genelinde sert bir faiz artışı beklenmiyor. Hatta güvenli ülkelere yönelen para nedeniyle Almanya gibi bazı ülkelerde faizlerin daha bile düşmesine neden olabilir. Bu nedenle PPK bu ortamı faiz indirimi için kullanmaktan çekinmeyecektir görüşündeyim.
Ancak, bu tarz ekstra belirsizlik olan durumlarda bence davranış biçimi farklı olmalıdır! Kurulun toplantı tarihleri önceden belli. Ama aslında faiz kararını illede bu toplantılarda açıklar diye bir kural yok. Yapılması gereken, perşembe günü brexit belirsizliği nedeniyle bugünkü PPK toplantısında faizlere dokunmayıp, perşembe brexit oylamasında AB'de kalma yönünde bir karar çıktığı görüldüğü gibi faiz indirimi kararının açıklanması bence çok daha doğru olurdu. Ama bu denli interaktif düşünecek bürokratlarımız olduğunu düşünmüyorum.
Neyse, sonuç olarak 14:00'de 50 baz puanlık bir üst band indirimi yapılmasını, haftalık politika faizi üst bandının % 9.50'den % 9'a inmesini bekliyorum.
Bu arada, yanlış bilgi ya da algı olmasın diye hatırlatmak istiyorum; haftalık politika faizi % 7.50 dir. Politika faiz koridorunun alt bandı % 7,25 ve üst bandı da % 9,50'dir. Yani anlayacağınız aslında inmesi beklenen politika faizi değil, üst band faizidir. O nedenle bu indirimler sonrasında piyasada hızlı bir faiz indirimi yansımalarını görmüyoruz. Asıl politika faizi inerse, bunun diğer tüm piyasa faizlerine yansıması görülür. Ama politika faizi üst bandının düşmesi de piyasa faizlerinde kısmi düşüşler yaratacağı için, talep canlanması açısından yine de olumlu bir gelişmedir.
Peki Ya Brexit Sonrası Ne Olur?
Görüyorsunuz geçen hafta sonuna kadar tüm Avrupa dahil, büyük bir piyasa paniği yaşanıyorken, henüz oylama olmamasına rağmen, İngiltere'de öldürülen millet vekili sonrasında sanki brexit'e hayır çıkacakmış gibi, tam tersi bir tepki yükselişleri görülüyor. Aynı şekilde sert düşen parite toparlandı. Ons altın fiyatları da 1.315$ seviyesinden 1.285$ seviyesine indi.
Daha önce yazdığım gibi, brexit'e hayır çıkarsa BIST'in hızlı bir şekilde bankalar öncülüğünde 80.000'li seviyeleri görmesini bekliyorum. Ama sonrası için çok toz pembe beklentilere sahip değilim. Hatta tam tersi, ABD'de açıklanacak tarım dışı istihdam verilerinin bu sefer gayet iyi gelebileceğinden ve bunun devamında FED'in yeniden faiz artışlarını gündeme taşıyacağından çekiniyorum. Tüm bu yaşatılan spekülasyonun, hatta bence bunlara manipülasyon bile diyebiliriz! Sırf merkez bankaları, bankalar ve büyük fonların 2011'de ellerinde kalan yüksek fiyatlı altınları satmak için yapıldığı görüşündeyim. Zaten bu görüşümü uzun zamandır yazıp altın konusunda sizleri hep uyardığımı, yükselişleri altını satmak için kullanmanız gerektiği görüşümü biliyorsunuz.
Pekiii, ya brexit çıkarsa!
O zaman paritenin ilk anda 1,10 altına düşmesini, ons altında 1.344 ve sonrasında 1.398$ düzeylerinin test edilmesini beklediğimi de yazmıştım. Tekrarlamış olayım. Bu esnada BIST de, 72.500 seviyelerini görür diye düşünüyorum. Ama sonrasında yeniden toparlanırız. Çünkü bu risk Türkiye için ekstra bir olumsuzluk yaratmaz. Tam tersi aslında bize yeni ticari partnerler çıkmasına yararlı olur.
Yani sözü bağlarsak, 80.000 civarlarına doğru yaşanacak bir yükselişte kâr realizasyonları yapılması gerektiği görüşündeyim. Doğru bir strateji yapmış olmayı ve sizlerin de doğru kararlar almanızı dilerim.
Saygılarımla
Aydın Eroğlu
Stratejist
Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_