FED beklendiği gibi faizleri yine değiştirmedi ve politika faizini % 0,25 ile % 0,50 aralığında sabit tuttu.
İki günlük toplantı sonrasında karar açıklayan Fed yetkilileri, küresel ekonomik ve finansal gelişmelerin risk teşkil etmeye devam ettiğine işaret etti. Fed yetkilileri 2016 için sadece 2 faiz artırımı öngördüklerini de ifade etti. Bununla birlikte, 2016-2017-2018 için de faiz artırımı beklentilerinin düşürüldüğü ifade edildi.
ABD Merkez Bankası yetkilileri, ABD'ye ilişkin ekonomik büyüme tahminlerini bu yıl ve gelecek için aşağı çektiklerini de ifade etti. Yetkililer, 2016 yılı için büyüme tahminini yüzde 2,4'ten yüzde 2,2'ye, gelecek yıl için büyüme tahminini yüzde 2,2'den yüzde 2,1'e çekti. 2018 için beklenti ise yüzde 2 olarak sabit bırakıldı.
FED başkanı Yellen, "Faizleri değiştirmeme kararı ekonomik görünümün ve bu görünüme dair risklerin değerlendirilmesi sonucunda alındı. Uygun politikaların uygulanmasıyla ılımlı büyüme bekleniyor. Kademeli faiz artırımlarıyla ekonomi de büyüyecek" dedi. Yellen, Fed'in faiz politikalarının ekonomik görünüme göre değişebileceğine de işaret etti.
Açıkçası tüm dünya en birinci elden manipüle edilmeye devam ediliyor! Bir anda faiz artışı yönünde konuşmaları arttırmış olan kimdi? FED idi. Yaptığı ilk faiz artışı sonrasında gelen ilk ABD verilerine bakınca faiz artışlarının yıl içinde 4 adet yapılacağı yönünde görüşler dile getiriliyordu. Bunun yansıması olarak da ons altın fiyatları 1.046$ düzeyine kadar düşmüş ve BIST 69.000 seviyelerine inmişti. Aynı şekilde parite de 1,05 düzeyini gördü. Ama bakın sonra, FED'in yarattığı bu hava, yine FED'in geri adımı ile tersine dönmüş durumda. Parite 1,12 ve ons altın geçen hafta faiz artışı olmayacak beklentisi yoğunlaşınca 1.282 $ seviyesini gördü. BIST de 80.000 seviyesini aştı.
Eğer FED'in son açıklamalarına bakılırsa, Nisan ayında da faiz artışı olma ihtimali düşük. O zaman borsalarda yeni yükselişlerin devamının gelmesi gayet normal bir beklenti olur. Fakat gelişmiş ülke borsalarına, asya borsalarına bakınca FED'in son açıklamaları bu kadar olumlu iken, yansımalarında tereddütler görülüyor. Anlaşılan bu kadar güvercin açıklamaların ne kadar inandırıcı olduğu şüpheleri var.
Manipülasyon derken, bu açıklamaların yansımalarını yakından takip etmek gerekir. Arka arkaya faiz artışı yapılacak açıklamaları ile altın, parite ve borsalar düşürülüyor. Gelişmekte olan ülke piyasalarında yoğun para çıkışı korkuları yaratılarak bu ülkelerin borsaları hızlı düşürülüp, paralarına da değer kayıpları yaşatılıyor. Sonra artan kurlar ve düşen borsalarda ekstra kar imkanları yaratıldığı için, bir bakıyoruz para çıkışı var denen borsalarda bir anda para girişleri olmaya başladığını görüyoruz. Ons altında 240$'lık bir kar yakalanıyor. Borsalar ve kurlar için de benzer durumlar var.
İşte hal böyle iken, acaba şimdi de artık yaz süresince piyasalar rahatlayacaktır, para yeniden bollaşacaktır beklentisi ile borsalara yönelecek olursak, düşüklerden alanların satışlarını göğüslemek zorunda kalır mıyız diye korkuyorum! FED ve ECB'nin tutumları değişmediği takdirde, gelen satışlar sorun yaratmaz. Ama mevcut direnç seviyelerinin üzerindeki yükselişlerde yabancı fon satışları yeniden artar, yükselecek ons altında da benzer şekilde satış gördükten sonra yeniden FED şahinleşecek olursa işte o zaman da yeni bir manipülasyonun sazanı durumuna düşebiliriz.
Neyse, bir iki gün öncesindeki beklenti yazılarımda FED faiz artışı yapmazsa borsalarda yeniden kısmi bir alım, kurlarda düşüş görülebileceğini yazmıştım. Muhtemelen bugün bu dediğim tepkiler yaşanacak, BIST FED kararını yükseliş ile karşılayacaktır. BIST için dün paylaştığım teknik uyarı ve görüşlerimi hala koruyorum. Olası tepki yükselişi halinde 80.000 üstü endeks seviyelerinde kar realizasyonu yapılmasının doğru olacağı görüşündeyim. Ancak eğer 81.857 seviyesi geçilecek olursa, bu takdirde bu temkinli duruşumun yanlış olduğu sonucu ortaya çıkar. Bakalım, yaşayalım görelim diyorum.
Saygılarımla
Aydın Eroğlu
Stratejist
Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_