Bir haftadır Avrupa kaynaklı finansal kurumlar ağırlıklı satışlar bir türlü durulmuyor. Bankalara gelen satışlar aynı şekilde BIST tarafında da yaşanıyor. Daha doğrusu, BIST'de sadece bankalar da demeyelim, yabancıların yoğun olduğu neredeyse tüm hisselerde ciddi bir satış baskısı oluşuyor. Türkiye'ye has bir sorundan değil de özellikle AB bölgesindeki bankacılık sektörünün sıkıntılarından kaynaklanan bu satışların BIST üzerinde etkili olmasının aklıma gelen iki sebebini söylemek istiyorum.
Bir tanesi yatırımcıların panik havası. Panikleyen yatırımcı benzer sektördeki tüm hisselere ilk anda ülkesine bakmadan satış yapabiliyor. O nedenle aslında BIST bankaları karlı olmalarına rağmen, satışlara maruz kalıyor. Diğer bir sebep de ki, bu önemlidir; portföy yöneten yabancı fonların portföylerinin bir dağılımı vardır. Gelişmiş ülkelerin payı şu kadar, gelişmekte olan ülkelerin payı şu kadar ve gelişmekte olan ülkeler içinde Türkiye'nin payı şu kadar diye belli oranlar vardır. Eğer Türkiye payı yükseltilmeden, diğer paylarda değer düşüşleri yaşanırsa, bu durum otomatikman Türkiye'nin fon içindeki payının göreceli olarak yüksek kalmasına neden olur. İşte bu nedenle bile, fonlar dağılımdaki oranı ayarlamak için, yüksek kalan ülke hisselerinde satış yapmak durumunda kalırlar.
Yani aslında bizim borsamızda düşmemiz için bire bir geçerli aynı sebepler olmasa da, sırf fon içindeki payların dengelenmesi nedeniyle bile yabancı satışları görebiliriz. İşte burası çok önemli! Dikkat ederseniz Destek-Direnç Tablomuzda yabancı borsalar için OBO(Omuz Baş Omuz) denen düşüş formasyon risklerine dikkat çektim. Eğer ilgili endeksler bu riskten kurtulamazlar ve OBO formasyonları işlemeye başlar ve düşüşler daha da artarsa, maalesef bir süre biz de bu düşüşten etkilenmeye devam edebiliriz. Dediğim gibi, yaşanacak yeni düşüşler sonrasında fon yöneticileri fonlarının dağılımını yeniden fon tüzüğündeki dağılım kararlarına göre düzenlemeye kalkarlar. İşte bu durum nedeniyle bile yeni satışlar görme riskimiz olabilir. Umalım da, yabancı borsalardaki bu risk bir an önce sona ersin.
İşte bu açıdan bakınca, bu akşam 17:00'de senato üyelerinin karşısına geçecek olan FED başkanı J.Yellen'in açıklamaları büyük önem taşıyor. Yellen, işler yolunda faiz artışı mart ayında da masada mesajı verecek olursa, satışların arkası gelebilir. Ama mevcut görüntüde yeniden düşen petrol fiyatları ve düşüşte olan ABD tahvil faizleri ile enflasyon rakamlarına bakarak, faiz artışının bir süre geriye atılacağı mesajını verecek olursa, Avrupa borsalarında tepki yükselişleri görebiliriz. Açıkçası Dax'ın stochastic seviyelerine bakınca, yükseliş tepkisi vermelerini daha güçlü ihtimal olarak görüyorum. Umarım Yellen bu görüşümü güçlendirecek açıklamalarda bulunur.
BIST yatırımcısı olarak şunu bilmeliyiz; Türkiye ve BIST değerleri Avrupa'dan daha iyi. Tamam biz de etkilenip düşüyoruz ama aslına Türkiye hem beklentinin üstünde büyüyor, hem de bankalar dahil, şirketlerinin karları reel olarak Avrupa örnekleri ile kıyaslanmayacak kadar iyi. Ama maalesef yukarıda izah ettiğim iki gerekçe gibi nedenlerle biz de dışarıdaki bu düşüşlerden etkileniyoruz. Bunun devamı gelir mi bilemiyorum. Ama gelse dahi ucuz olan hisselerimiz daha da ucuzlayacak demektir. Bu nedenle elimizdeki hisselerin aslında ucuz olduğunu ve bir süre sonra olması gereken değerlere yükseleceklerini bilmek lazım. Yani orta ve uzun vadeli yatırımlar için gayet uygun fiyat seviyelerinde olduğumuzu bilmenizi isterim.
Saygılarımla
Aydın Eroğlu
Stratejist
Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_