Pozitif Ayrışma Güzel Oluyor Değil Mi?

04.02.2016 09:09
  •  A 

Bir süredir gelişmiş borsalardan (gelişmekte olan ülke borsaları benim için ölçü değil, ben gelişmiş borsaları BIST'in rakibi görüyorum!) pozitif ayrışmalar yaşadığımızı görüyorsunuz. İki gün evvel BIST de düştü ama gelişmiş borsalarda BIST'in iki katı fazla yaşanan düşüşün etkisi ile bu durum yaşanmıştı. BIST biraz da onlara uymak durumunda kaldı. O an teknik dirençlere yakın olmamız da bu realizasyonun yaşanmasında etkili oldu. Ama bakın dün ise, DOW ve DAX'da ciddi düşüşler yaşanırken BIST bin puan civarı artılarda dolaşıyordu.

Yani gerçekten de pozitif ayrışma keyifli oluyormuş değil mi? Yazılarımda Türkiye'nin devamlı ayrışmasından bahsediyorum. Kredi notunun bile artması gerektiğine dikkat çekiyorum. Bankalarının ucuz kaldığını yazıyorum. Şirketlerinin ciddi karlar yaptığını belirtiyorum. Türkiye'nin büyüme oranının beklentilerin de üzerinde olabileceğini öngörüyorum. Siyaset olarak çok güçlü bir seçim döneminden çıktıkları için en rahat süreçlerden birini yaşayacak bir iktidar imkanı bulduklarını söylüyorum. Düşen petrol fiyatlarının Türkiye için inanılmaz bir fırsat olduğunu, sırf petrol fiyat düşüşü nedeniyle bile ratingimiz artabilirdi diyorum. Çevremizdeki ülkelerden malum sebeplerle Türkiye'ye mecburen bile ciddi para girişleri olduğunu ve olacağını yazıyorum. Savaşlar bir gün durduğunda, yıkılanları yapmakta, yeniden imarını sağlamakta en şansı ülkelerin başında Türkiye olduğunu söylüyorum. ABD'den sonra AB de büyümeye başladığında en hızlı ticareti artacak ülkenin Türkiye olacağını yazıyorum. Bölgenin neredeyse tüm enerji hatlarının tamamının Türkiye üzerinden geçmek zorunda kaldığını görüyoruz.

İyi de O zaman Neden Duruyoruz?
           Pozitif ayrışmamız için bu denli iyi gelişme varken neden o zaman bir türlü ayrışamıyoruz?

           Bu denli yüksek bir oy ile seçimden çıkılmasına rağmen, iç siyaset belirsizlikleri bitmeyip daha da arttığı için.

           Seçim bittiği gibi, rahat bir nefes almaya bile fırsat bulamadan, başkanlık gündemini işlemeye başladığımız için.

           Nasıl olacağını bilmediğimiz bir başkanlık ve güçler ayrılığı mı, yoksa güçlerin birliği mi tereddütleri nedeniyle iç-dış yatırımcılar şaşkınlaştığı için. 

           Bir türlü yapısal üretim reformunun kararlarını alamadığımız için.

           Dünya enflasyon yaratamaz iken, eksi faizden kurtulamaz iken biz hala yüksek enflasyon açıkladığımız için. Hala faizleri daha da artırın dendiği için.

           En yüksek ticari ve siyasi ilişkilerimiz olan Rusya ile bir anda savaş yapacak düzeye geldiğimiz için.

           Bir anda ülkemizin sınırlarında birilerinin çıkıp da, şehirlerimizde bombalar patlatıp toplu katliamlar yaptıkları, şehirlerde hendekler, barikatlar yaparak bu bölgeler bizim, biz özerk-öz yönetimiz diyerek şehir savaşları başlatıldığı için.
           Döviz kurları rekor kırmasına rağmen, ihracatımız azaldığı için. 

           Dünya emtia ve gıda fiyatları bir kaç yıldır düşerken, bizde rekor düzeyde artmaya devam ettiği için.

           Sınırlarımızdaki savaşlar nedeniyle ülkemize gelen mülteci sayısının 2,5 Milyon düzeyine ulaşması nedeniyle, bunun insani ama Türkiye bütçesine yükünün 9 Milyar Doları aşmış olduğu için.

           Ülkemizin direkt ya da dolaylı terör hedefi olması nedeniyle turizm hatlarından çıkartılmaya başlanması nedeniyle ciddi rezervasyon iptallerinin yaşandığı için.....,....,..., için de efendim için.

Gördüğünüz gibi pozitif ayrışma gibi bir o kadar da, hatta daha da fazla önümüzde engeller çıktığı için pozitif ayrışamıyoruz. Riskler elbet kontrol altına alınacaktır diye inanıyorum. İşte bu riskleri azalttıkça Türkiye pozitif ayrışmasını daha da güçlendirecektir. Ama iç siyasetteki bu ikili yapının bir an önce netleşmesi çok önemlidir.

Her neyse, çok fazla uzatmayayım, bilirsiniz başladım mı parmaklarım durmayı bilmez. Sonra da sizler okumaktan sıkılırsınız, belki de en can alıcı yerleri okumadan geçersiniz. O zaman da bu kadar yazmamın anlamı kalmaz. Ben teknik manada BIST uyarımı yapayım ve bitireyim.

Dünkü yükselişi sonrası BIST 1 Şubat tarihli ''BIST Dirençlere Yakın Bulunuyor!'' başlıklı yazımda dikkat çektiğim direnç seviyelerine yine gelmiş bulunuyor. Ne yapar, bu sefer geçer mi? Yukarıda olumlu-olumsuz anlattıklarımı gördünüz. O yüzden kesin cevap vermek öyle kolay bir iş değil. O nedenle teknik ihtimalleri söylediğimi bilmenizi isterim. Eğer 74.953 seviyesindeki direnç kırılacak olursa, hadi diyelim biraz daha üzerindeki 75.237 seviyesi geçilecek olursa, 77.766 dirençleri test edilebilir. Bu uyarımı 1 Şubat tarihli yazımda da yazmıştım. 

Dış borsaları da görüyorsunuz, yukarı ya da aşağı koptu gidiyor derken, pat diye bir sebepten ters yöne dönüş yapıyorlar. Aynı durum Türkiye ve BIST için de geçerli. Ama Türkiye inanılmaz potansiyeller içeriyor. Dünya ve Türkiye içinde bulundukları bu riskleri elbet bir süre sonra kontrol edip, sakinleşen bir ortama gireceklerdir. Türkiye de kendi risklerini kontrol altına aldığı zaman, gelişmiş borsalar da dahil, bir çok borsadan çok daha pozitif ayrışma yapabilecek potansiyel taşıyor. Umalım da, bu riskleri en kısa zamanda kontrol altına almaya başlarız. 

Ne diyelim, hayırlısı olsun. Bu ülke hepimizin. 
 

    Saygılarımla

    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 03.02.2016
    08:39

    Bugün saat 10:00'da TUIK Ocak ayı TÜFE-ÜFE verileri açıklanacak. Rakamların beklentilerin çok üstünde gelmesi halinde yine faiz artışı beklentisi yükselecektir. TCMB bu beklentiye duyarsız kalırsa Dolar kurunda kısmi bir yükseliş görülebilir. Ama eğer enflasyon düşük gelirse, o zaman Dolar kuru 2,94... Devamı »

  • 01.02.2016
    08:59

    BIST arka arkaya çok yakın dirençlere gelmiş bulunuyor. 73.372 - 74.004 - 74.527 - 74.953 bir birbirine çok yakın önemli dirençler. Yükseliş 74.953 seviyesine kadar her birinden kar realizasyonu yaşayabilir. Ama 74.953 yukarı kırılacak olursa, ozaman 77.141 ve 77.766 seviyelerine doğru üç bin puanlı... Devamı »

  • 29.01.2016
    09:00

    Japonya da Negatif Faize Geçti! Ne yaman çelişki yaşıyoruz! Avrupa'da bir çok ülkede eksi faiz var. ABD enflasyon yaratamadığı için faiz artışını yeterince ve hızlı yapamıyor. Eksi faizcilere en son Japonya da katıldı. Japonya merkez bankası da sürpriz yaparak eksi faize geçtiğini ilan e... Devamı »

  • 28.01.2016
    16:55

    Hemen söylemek isterim ki, hayır! Bir arkadaşımız dün; ''Merhaba hocam. Bir çok faktörü içinde barındıran şu kritik dönemde tv.lerde ve haber kanallarında çok fazla bilgi kirliliği var... Altınla ilgili bazı yerlerde 1.200'ü görecek diyor, bazı kaynaklar 900'ü kesin görür diyor. Bu nasıl bir çeliş... Devamı »

  • 28.01.2016
    08:57

    FED faizlerde değişiklik yapmadı. Sonrası için de faizlerin yavaş bir hızla arttırılacağına dikkat çekti. Zaten bu beklentide olduğumu biliyorsunuz. Beklentilerime paralel ve borsalar için, özellikle de BIST için iyi bir gelişme diye düşünüyorum. ABD ve AB borsaları için karışık yansımalar görüyoruz... Devamı »