Bir süredir BIST'in özellikle gelişmiş ülke borsalarından pozitif ayrışma potansiyeline dikkat çekiyordum. Gelişmeler düşündüğüm gibi sürüyor. Cuma günü ABD tarım dışı istihdam rakamları beklentilerin oldukça altında kalınca, FED'in Mart ayında faiz artışı beklentisi iyice azaldı.
FED içinden de gelen faiz açıklamalarına bakınca, FED'in faiz artışı konusunu biraz ağırdan alacağı mesajlarını görüyoruz. Zaten ben de bunun böyle olmasını beklediğimi yazıyordum. Ancak ABD konusunda başka ilginç bir gelişme var! ABD başkanı B.Obama, çıkartılan her varil petrol için 10 $ çevre vergisi almak istiyor. Bu konuyu da parlamentoya taşıması bekleniyor. Eğer böyle olur ve petrol şirketlerinden her bir varil için 10$ vergi kesintisi başlarsa, bu takdirde enerji maliyetlerinde artışlar yaşanır. Bu sayede FED'in faiz artışı için kıstaslarından birisi olan % 2 enflasyon beklentisinin gerçekleşmesi de kolaylaşır!
Yani FED faiz artışı konusunda ilginç bir çelişki mevcut. Tarım dışı istihdam verilerine ve FED açıklamalarına bakınca yeni bir faiz artışı baskısının azaldığını görüyoruz. Ama Obama'nın petrol çıkartma vergisi düşüncesini uygulamaya sokması halinde ise, enerji maliyetlerinin atması istenilen % 2 enflasyon artışına destek olacağı için, eğer enflasyonun yükselmesi sağlanırsa, bu durumda yeniden FED faiz artışı baskısı artacaktır. Yani Obama'nın petrol vergisini parlamentoya taşıyıp, taşımayacağını yakından takip etmek gerekiyor.
BIST İçin Teknikler Uygun Ama!
BIST'in kısmi bir gevşeme görüntüsü de olmakla birlikte, yükseliş potansiyelini teknik olarak daha güçlü görüyorum. ABD ve FED tarafında yaşanan gelişmeler de bu görüntüyü destekliyor. Ancak, Türkiye olarak derdimiz bir tane değil ki! Elli tane kendi özelimizde sorunla uğraşıyoruz. Son olarak Rusya destekli Suriye güçlerinin Halep'i ablukaya alması nedeniyle yeni bir göç dalgası ile karşı karşıyayız. Ayrıca PKK'nın Suriye kolu YPG güçleri de sınırlarımızda tehlikeli oluşumlar peşindeler. Bu nedenle Suriye savaşına bir şekilde karadan dahil olma riskimizi de göz ardı etmemek gerekiyor.
Yani FED faiz artışı beklentileri azalıyor diye gelişmekte olan ülkelerden para çıkış hızında yavaşlama var. Hatta, yeniden gelişmekte olan ülke tahvilleri ve borsalarına yöneliş beklentilerinin arttığı bir süreç de yaşanabilir. Bu BIST'i yukarı taşır. Ama Suriye-Rusya gerilimleri ise kar realizasyonu baskısı yaratır. Peki bu durumda hangisine göre karar alacağız? Bu sorunun cevabı kolay değil. Bence bir süre daha hisse bazlı takip etmekte yarar var. Bu nedenle açık öngörülerime zaman zaman tekniklerine göre yeni öngörüler ekleyebilirim ama genel olarak açık öngörülerimin gerçekleşme kapanışlarını yapmakla yetinmeyi düşünüyorum.
Teknik olarak olası beklentilerimi Destek-Direnç Tablomuzda görebilirsiniz.
NOT: Özel bir konuda uyarı yapmak istiyorum! Bugün Almanya başbakanı Merkel ülkemize geliyor. Son dönem Türkiye-AB ilişkilerinde önemli gelişmeler yaşanıyor. Eğer son dönem yapılan açıklamalar gerçekleşir ve 2016 Ekim ayında vizeler kalkacak olursa, bu gelişmeden en çok havayolu şirketleri pozitif etkilenir. Böyle bir gelişme, Türkiye'den uçuşları çok net ve hızlı bir şekilde inanılmaz yükseltecektir diye düşünüyorum. Kısacası vizelerin kalkması yönünde bir tarih kesinleşecek olursa, thyao ve pgsus hisselerine yatırım yapmak çok doğru bir karar olur. Zaten iki şirketin de karları iyi iken, daha da iyi olmalarının önü açılır.
Saygılarımla
Aydın Eroğlu
Stratejist
Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_