Terör G-20 Toplantılarının Önüne Geçti!

16.11.2015 09:12
  •  A 

Terör kimden gelirse gelsin, kime karşı yapılırsa yapılsın masum insanları hedef aldığı için lanetliyorum. Ülkemizde yaşanan ve bizim canımızı yakan terör eyleminin bir benzeri Paris'de yaşandı. Bir çok masum insan bu eylemlerde hayatını kaybetti. Hayatını kaybedenlere rahmet, yakınlarına ve Fransız halkına baş sağlığı, onlarca yaralının da en kısa zamanda sağlıklarına kavuşmalarını diliyorum. 

Ancak teröre karşı duyarlılığın yapıldığı ülkeye bakmadan her yerde eşit olması gerektiğine inanıyorum. Batı ülkelerinde bir terör eylemi yaşanınca tüm dünyada gündem olurken, orta doğu ülkelerinde ya da daha az gelişmiş diğer ülkelerde terör eylemi yaşandığı zaman, buna gelişmiş dünyanın ilgisi sınırlı olursa terör bitmez. İnsanlık için terör her zaman ve her yerde aynı şiddetle tepki görmelidir.

G-20 Antalya'da Toplandı!
           Tüm dünyada dikkatleri üzerimize toplayacak olan G20 zirvesi Antalya'da toplandı. Ama maalesef Paris'te yaşanan elim terör eylemi nedeniyle ilgi bölünmüş durumda. Zirve sonuç bildirgesinde alınacak kararları hep birlikte duyacağız. Ama bir gelişmeyi özellikle belirtmek istiyorum! Türkiye ile Çin arasında yaklaşık 2 yıldır süren uzun menzilli füze anlaşmasının sona erdirildiği açıklandı. NATO ve ABD'nin de karşı çıktığı 3.4 Milyar Dolar'lık bu anlaşma zirve esnasında iptal edildi. Projenin milli üretimle karşılanması düşüncesi ön plana çıktı. Asels ve iştirak şirketlerinin adı ön plana çıktığı için, bu kararın özellikle orta ve uzun vadede Asels'ye pozitif bir etkisi olmasını bekliyorum. Muhtemelen kısa vadede de olumlu yansıması olacaktır. 

Fransa'daki Terör Eylemi Piyasaları Bozar Mı?
           Olumsuz yansımalar görebiliriz. Bunu tam hesaplayamıyorum. Ancak şu anki haliyle BIST'in en fazla gap'lerini kapatmasına neden olabilir. Daha ötesini şimdilik beklemiyorum diyebilirim. Eğer bu eylem Suriye'de bir kara harekatına neden olur ve Türkiye'de bu harekata katılırsa o zaman etkiler değişecektir. 

Bununla birlikte, haberlere göre eylemin İstanbul'da da eş zamanlı yapılacağı, ancak İstanbul eylemcilerinin öncesinde yakalandığı bilgilerini duyuyoruz. İşte bu detay bizim için çok önemli. Eğer ülkemizde her hangi bir zamanda benzer bir terör eylemi olursa, bunun etkileri BIST için daha çok olacaktır. Umarım böyle bir terör eylemini bir daha ülkemizde yaşamayız. 

Ben bu gelişmeler sonrasında Türkiye'nin Suriye sınırları içinde güvenli bölge oluşturulması ve mültecilerin bu bölgede tutulması görüşünün ön plana çıkmasını bekliyorum. 

İyi haftalar dilerim.
 

    Saygılarımla

    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 13.11.2015
    08:53

    Önümüzde FED faiz artışı riski, yeni hükümetin ekonomi kabinesi belirsizliği, Suriye'ye kara harekatı riski, başkanlık gündemi, vs. gibi negatif baskı yapabilecek konular var. Ama aynı zamanda Avrupa Merkez Bankası'nın tahvil alımını düşük faizle arttırabileceği açıklaması, hükümet sorununun ortadan... Devamı »

  • 11.11.2015
    08:53

    Tam seçimler bitti, mevcut iktidar yeniden güçlenerek tek başına iktidarını korudu derken, beklentilerin çok üstünde gelen AB tarım dışı istihdam verileri ve % 5'e inen ABD işsizlik oranı FED'in Aralık toplantısında faiz artışını başlatma riskini zirveye taşımış durumda. Eğer ABD tarım dışı istihdam... Devamı »

  • 10.11.2015
    08:57

    Laik, demokratik Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu, ulu önder Mustafa Kemal ATATÜRK. Mekanın cennet olsun. Maalesef bize bıraktığın Türkiye'de hiç de memnun olmayacağın işler oluyor Atam! Vatandaşlarımızın can ve mal güvenliğini sağlamak için kurulan, başımız sıkıştığında koşacağımız polis kurumund... Devamı »

  • 09.11.2015
    08:48

    Cuma günü 271.000 ile beklentilerin çok üstünde gelen ABD tarım dışı istihdam verisi ile, % 5 işsizlik verisi gözleri yeniden FED'e çevirdi. Bu veriler sonrasında Aralık toplantısında FED'in faiz artışını başlatma ihtimali yükselmiştir. Bu verilerle FED'in Aralık'ta faiz artışına başlaması muhtemel ... Devamı »

  • 06.11.2015
    07:48

    Bugün düzeltilmemiş saatimize göre 16:30'da gelecek olan ABD tarım dışı istihdam verisi tüm piyasalar için önemli olacaktır. Eğer beklentilerdeki gibi 180.000 civarı ve üstünde bir istihdam verisi gelir, işsizlik de % 5'e inerse, FED'in Aralık ayında faiz artışını başlatma beklentisi iyice artar. Ha... Devamı »