FED'in Faiz Artış Riski Yükseldi!

09.11.2015 08:48
  •  A 

Cuma günü 271.000 ile beklentilerin çok üstünde gelen ABD tarım dışı istihdam verisi ile, % 5 işsizlik verisi gözleri yeniden FED'e çevirdi. Bu veriler sonrasında Aralık toplantısında FED'in faiz artışını başlatma ihtimali yükselmiştir. Bu verilerle FED'in Aralık'ta faiz artışına başlaması muhtemel olabilir.

Peki gelişmekte olan ülkeler ve Türkiye olarak biz bu durumdan çok mu korkalım? Kesinlikle hayır. Devamlı yazıyorum, FED faiz arttıracaksa, ABD ekonomisi düze çıkıyor diye olacaktır. ABD ekonomisindeki düzelme netleştiği ve sürecek olduğu beklentisi faiz artışını başlatacaktır. Bu durum bir süre sonra diğer gelişmiş ülkelere de yansımaya başlayacaktır. Dünya ekonomilerinin büyüme yönünde düzelmeye başlaması Türkiye'nin de büyüme oranlarına katkı sağlayacaktır. Aylardır bu konu işlendiği için, kaçacak olan sermaye zaten kaçmıştır. Ben bu risk arttı diye kötü bir beklenti içinde değilim. Olsa olsa en fazla teknik olarak oluştuğuna dikkat çektiğim gap boşluklarının dolmasına imkan verebilir. O bile şüpheli diyebilirim. 

BIST için FED sonrası en önemli belirleyici kurulacak hükümetin ekonomi kadroları ve alınacak reform kararları olacaktır. Bence bizim asıl bir başka riskimiz var! O da, başkanlık gündeminin ülkeyi ne boyutta etkileyeceği belirsizliği olacaktır. ''Türkiye Pozitif Ayrışabilir!'' başlıklı beklenti yazıma yeniden göz atmanızı taviye ediyorum.

Gaplerin kapanması yönünde olası düşüşler yaşanacak olursa, ben bu durumu yeni alım imkanı olarak kullanmanın doğru olacağı kanaatindeyim. Destek-Direnç Tablomuzda olası teknik seviyeleri bulabilirsiniz. Tabii aynı şekilde her ortamda hisse bazlı ayrışmaların yine de olacağına dikkat çekmek isterim. 

Bu arada Çin verilerinde ise bozulmalar var. Ama bu durumu piyasalar olumlu açıdan değerliyorlar! Eğer veriler bozulursa, Çin hükümetinin hızla ekonomik tedbirleri devreye alacakları beklentileri oluşuyor.

Hepinize iyi bir hafta dilerim.

    Saygılarımla

    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 06.11.2015
    07:48

    Bugün düzeltilmemiş saatimize göre 16:30'da gelecek olan ABD tarım dışı istihdam verisi tüm piyasalar için önemli olacaktır. Eğer beklentilerdeki gibi 180.000 civarı ve üstünde bir istihdam verisi gelir, işsizlik de % 5'e inerse, FED'in Aralık ayında faiz artışını başlatma beklentisi iyice artar. Ha... Devamı »

  • 05.11.2015
    07:48

    ABD FED başkanı Yellen, kongre üyelerine yaptığı sunumda Aralık ayında faiz artışının yüksek ihtimal olduğu mesajını verdi. Ekonomik verilere bakılarak faiz artışına başlanabileceğini ama sürecin ağır işleyeceğini ifade etti. FED başkan yardımcısı Fisher de, bir başka platformda faiz artışı için k... Devamı »

  • 03.11.2015
    07:58

    Hükümet Riski Kalmadı! Seçim ve hükümet belirsizliğinden çok ciddi bir güven oyu alarak çıkmış Türkiye'nin önünde ciddi bir fırsatlar vardır. En önemlisi en az 4 yıl daha hükümet konusu gündemde olmayacaktır. Hatta muhalefetteki mevcut liderler ve şartlar korunduğu takdirde bir sonraki s... Devamı »

  • 02.11.2015
    10:23

    Arkadaşlar, Anlaşılan çok az sayıda kişi benim gibi tek başına iktidar beklentisine sahipmiş. Benim bile beklemediğim bir yüzde ile tek başına iktidar tablosu çıkınca, BIST çok sert bir açılış yaptı. Tam da düşündüğüm gibi kamu banka ve hisselerinin önderliğinde 4 Bin 500 puan üzerinde b... Devamı »

  • 02.11.2015
    01:56

    Seçimin Tek Galibi Ak Parti Oldu! Bir önceki seçimlere göre oyunu yaklaşık % 9 civarı arttıran Ak Parti seçimin tek galibi olmuştur. CHP ise, bir önceki seçime göre oyunu kısmen arttırmış olarak gözükse de, liberal sağ seçmenlerden de oy almasına rağmen ciddi bir oy artışı yapamadığı içi... Devamı »