Türkiye Pozitif Ayrışabilir!

03.11.2015 07:58
  •  A 

Hükümet Riski Kalmadı!
           Seçim ve hükümet belirsizliğinden çok ciddi bir güven oyu alarak çıkmış Türkiye'nin önünde ciddi bir fırsatlar vardır. En önemlisi en az 4 yıl daha hükümet konusu gündemde olmayacaktır. Hatta muhalefetteki mevcut liderler ve şartlar korunduğu takdirde bir sonraki seçimler iki muhalefet partisinin mevcut barajın bile altında kalma riskini öne çıkartabilir. Hükümet doğru adımları atar ve başarılı reformları gerçekleştirirse, sonraki seçimde dediğim şartlarla yine seçim riski taşımayacaktır. 

Ekonomi Canlanacaktır!
           Seçimlerde muhalefet partileri gibi, Ak Parti de bir çok vaatler verdi. Şirket ve sektörler için teşvikler, yeni iş kuracak gençler için hibe krediler ve destekler, 1 Ocak'ta 1.300 TL olacak asgari ücret, yem ve gübreden kdv alınmaması, polisler gibi bazı kamu görevlilerinin maaşlarında artış, emekli maaşında artış gibi daha bir çok konuda ekonomik vaatler verildi. Bunların hesaplanan ekonomik büyüklüğü 22 Milyar TL civarında. Kademe kademe uygulamaya alınması ile ekonomide bir canlanma yaratacaktır.

Seçim belirsizliğinin gündemden düşmesi ile, iş dünyası beklettiği yatırımlarına hız kazandıracaktır. İhracat ve dolayısı ile ithalat rakamlarında artış sinyalleri başlayacaktır. Ancak en kısa zamanda vergi reformu da yapılarak, açıklanan teşvik, destek ve maaş artışlarının mali külfeti, verginin herkes üzerinden ve hakkaniyetle alınması ile dengelenmelidir. Fatura sadece mevcut vergi mükelleflerinin üzerine yıkılmamalıdır. Vergi oranları artmamalı, hatta üretime yönelik faaliyetlerde ve özellikle asgari ücrette düşürülmelidir. 

Seçimden güçlü bir tek başına iktidar çıkması ile döviz ve faizde düşüş yaşanacaktır. Belki ilk anda ekonomi kadrolarına kim gelecek belirsizliği nedeniyle Dolar kurunda kısmi yükseliş tepkileri görebiliriz ama, sonrasında ekonominin başına kim gelirse gelsin Dolar kurunun 2,60'a doğru düştüğünü göreceğimizi düşünüyorum. Ancak düşük faiz, gerçekçi kur politikası nedeniyle kurlardaki düşüş çok da fazla istenmeyebilir. 

Kamu ve özel sektör seçimler sonrasında hızlı bir canlanma dönemine girebilirse, büyüme oranımız olumlu yönde etkilenecektir. Şahsen 2016 için % 5 büyüme hedefinin üzerinde bir gerçekleşme yaşanmasını bekliyorum. 

Enflasyon belki bir kaç ay daha yüksek olabilir. Hatta son rakamların da üstünde gelebilir. Ama bence kur ve faiz düşüşü enflasyonu da olumlu yönde etkileyecektir. En başta, düşen kur sayesinde petrol yani enerji faturaları azalacaktır. Üretim maliyetlerine olumlu etkisi olacaktır. 

Rating riski en azından altı ay ortadan kalkacaktır. Rating şirketleri yeni hükümetin reform paketlerinin etkilerini görmek için bekleyeceklerdir. 

% 49 üzerinde bir oyla gelen hükümet, bu oyun gücü ile yeni anayasa çalışmalarına hızlı bir giriş yapabilir. Uzlaşma ile yenilenecek bir anayasa iç ve dış dünyada pozitif bir etki yaratacaktır. 

Davutoğlu ve Yunanistan başbakanı Çipras arasında hızlı bir iletişim başlayabilir. Aslında bu her iki ülke için de olumlu bir ivme yaratır. Bu sayede AB ile ilişkilerde hızlı bir gelişme görebiliriz. İyi ilişkiler kurulması aslında tüm komşularımız için öncelikli olan bir konudur. Umarım, bu konuda bir gelişme yaşarız. 

Reformlarla hızlı bir büyüme gösterecek Türkiye, hala ekonomik canlanması istikrar kazanamamış AB ile, bölgesel çatışma ve savaş riskleri süren Orta Doğu için bir çekim alanı yaratabilir. Özellikle Körfez sermayesinin girişi daha da artabilir. İşte kısmen saydığım bu konular, Türkiye'nin pozitif canlanmasına neden olabilir.

Peki Hiç Mi Risk Kalmadı?
           Kalmaz olur mu, bir çok risk halen geçerli. Mesela en başta, hükümet riski kalmadı ama başkanlık riski sürüyor! Eğer tam seçim sonrası rahatladık derken, başkanlık konusu gündeme hızla gelirse, ortam yeniden strese girecektir. 

Güçlü bir hükümet kurulacak ama ekonomi kadrolarına kim gelecek belirsizliği henüz netleşmedi. Ekonomi kadrolarına gelecek isimlere göre, faiz politikalarında yaşanacak değişiklikler, bir süre için de olsa kurlar üzerinde yeni baskılar yaratabilir.  

Barış sürecinde yaşanacak gelişmeler çok önemli olacaktır. HDP ve Öcalan muhatap alınmayacak diye okuduğum haber doğru ise, terör riski sürecek demektir. Suriye'deki savaşı ve ISİD riskini de göz önünde tutarsak, maalesef terör yine en önemli sıkıntılarımızdan birisi olabilir. 

FED riski ortadan kalkmadı. Seçimler nedeniyle bu konuyu unuttuk gibiyiz. Ama ABD muhakkak faiz artışı sürecine geçecektir. Geçmelidir de. Belki birkaç ay daha gecikme yaşanabilir ama FED faiz artışı önümüzdeki en önemli risklerden birisidir. Ancak ben güçlü ve reformist bir hükümet ile FED riskinin olumsuz etkilerinin azalacağına inanıyorum. Nihayetinde FED küçük oranlı ve uzun süreye yayılmış bir faiz atışı politikası izleyecektir. Hızlı ve reformist bir politika izleyecek Türkiye FED'den fazla etkilenmeyebilir. Hatta ABD ekonomisinde büyüme kesinleştiği için faiz arttıracak olan FED sonrası, AB bölgesi de büyüme oranlarını arttıracaktır. Bunlar Türkiye'nin ticaretinin artması demek olur.

Türkiye için en öncelikli konu her alanda katma değerli üretimi arttırabilmesidir. Tarımda, sanayide katma değerli doğrudan yatırımların artması şarttır. Ara mal üretiminin alt yapısı sağlanmalıdır. 4,5 G ihalesinde yerli şirket ve yerli ürün şartı bu kapsamda önemli bir değişikliktir. Aynı şekilde diğer bir çok sektörde benzer destekler yerli üretim için verilmelidir.

BİST Kopup Gider Mi?
           Yukarıda yazdıklarımız biraz daha genel ve süreye bağlı gelişmeler. Biz şimdi lafı fazla uzatmadan seçim sonrası % 5'lik sıçrama yapan BIST bundan sonra ne yapar sorusuna cevap arayalım!

Tek başına hükümetle BIST'in 81.200 direncini kıracağını ve üst dirençleri olan 83.500-84.192 seviyelerine yöneleceği beklentimi yazıyordum. Seçimden güçlü bir iktidar çıkınca dün bu beklentim gerçekleşmiş oldu.

Ancak dün sert yükselişlerle güne başlamamız nedeniyle endeks ve hisselerde, teknik olarak sonradan kapanacağı varsayılan ve adına gap denen çok sayıda boşluk oluştu. Bu gapler ciddi risklerdir. İlle de kapanacak diye kesin kural yoktur. Ya da kapansa da, hemen kapanır diye bir kural da yoktur. Bir müddet daha yükseliş sürdükten sonra da kapanabilir. Ama benim için en kısa sürede kapanması ya da kapanmaya yakın gevşemeler yaşanması ilerisi için daha az risk yaratır. 

84.529 Önemli Direnç!
           Kısacası dünkü sert yükseliş sonrasında, 84.529 seviyesini hemen geçmeyip, bir süre kısmi bir kar realizasyonu yaşanmasını sağlıklı bir gelişme olur diye görüyorum. Bu kar realizasyonu süresi ekonomi kadroları netleşene kadar sürebilir. Ancak güçlü hükümetle birlikte birçok öncelikli sektör BIST'den ayrışabilir. Özellikle başlayacak büyük çaplı yatırımlar hangi alanlarda olursa, o sektör ve hisselerde pozitif ayrışmalar yaşanacaktır. İnşaat ve dolayısı ile çimento, savunma, yüksek teknoloji, kimya sanayi, otomotiv sektörleri ilk aklıma gelen öne çıkacak sektörlerdendir.

Ama seçimlerden tek başına iktidar çıkmayacak diye düşünüp BIST'den çıkmış yabancı yatırımcılar  düşündüğümüzden daha çoksa, güçlü bir iktidar tablosunu gördükleri için BIST'e dönüşleri de hızlı olabilir. Bu durumda olası kar realizasyonları beklentim fiyatlar fazla düşmeden, el değişimleri şeklinde olur. 

Ben yine de 84.192-84.529 direnci net bir şekilde kırılmadan, yeni alım kararlarınızda dikkatli davranmanızı tavsiye ediyorum. BIST hızlı yükselişi sonrasında 81.000 ve hatta daha altına doğru bir düzeltme yapabilir. 84.529 direnci kırılırsa gideceğimiz daha üst seviyelerle, olası destek seviyelerini Destek-Direnç Tablomuzdan takip edebilirsiniz.

Ancak, seçim sonrası yine hisse bazlı hareketler başlayacaktır. Teknik olarak uygun olduğunu düşündüğüm bu tip hisseleri paylaşmayı sürdüreceğim. Ama kaçırdık telaşına düşmeden sabırla beklemeyi ve izlemeyi bilmemiz lazım. Yoksa gördüğünüz gibi her şey bir algı yönetimidir. Seçimlerden evvel neler söyleyenler, şimdi neler anlatıyorlar görüyorsunuz. Şu an her şeyi toz pembe gibi göstermeye de gerek yok. Aşırı iyimserlik hata olur. Ama bundan sonraki süreçte orta ve uzun vadede Türkiye ve BIST pozitif ayrışacaktır görüşüm daha da güçlendi diyebilirm.

Enflasyon Verisi Açıklanacak!
           Saat 10:00'da Ekim ayı enflasyon verisi açıklanacak. Geçen ay için rakam kısmen yüksek gelebilir. Ancak sonraki aylarda, kurların düşmesinin de etkisi ile enflasyonda da olumlu yansımalar başlamasını bekliyorum. Yani bugün gelecek enflasyon rakamı sevimsiz olsa da, bu sizi çok üzmesin. Yukarıda dikkat çektiğim gaplerin kapanmasına faydası olur ama kalıcı hasar yaratmaz diye düşünüyorum.

Gördüğünüz gibi bugün lafı uzatıyorum. Çünkü dün yaşanan sert yükselişle oluşan gaplerden çekindiğim için, bir süre izlemek istiyorum. Hemen yeni bir öngörü yapmak olası bir kar realizasyonuna yakalanma riski yaratabilir. Bu yüzden de, yazıyı uzatarak top çeviriyorum:)

NOT: Bugün saat 15:15'de Kanal 35 Tv'de Özgür Hancıoğlu'nun Ekonomi Masası konuğu olacağım. İzlemek isteyenlerinizin bilgisine sunarım.
 

    Saygılarımla

    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 02.11.2015
    10:23

    Arkadaşlar, Anlaşılan çok az sayıda kişi benim gibi tek başına iktidar beklentisine sahipmiş. Benim bile beklemediğim bir yüzde ile tek başına iktidar tablosu çıkınca, BIST çok sert bir açılış yaptı. Tam da düşündüğüm gibi kamu banka ve hisselerinin önderliğinde 4 Bin 500 puan üzerinde b... Devamı »

  • 02.11.2015
    01:56

    Seçimin Tek Galibi Ak Parti Oldu! Bir önceki seçimlere göre oyunu yaklaşık % 9 civarı arttıran Ak Parti seçimin tek galibi olmuştur. CHP ise, bir önceki seçime göre oyunu kısmen arttırmış olarak gözükse de, liberal sağ seçmenlerden de oy almasına rağmen ciddi bir oy artışı yapamadığı içi... Devamı »

  • 30.10.2015
    07:50

    Pazar günü seçim yapılacak. Öncelikle herkesin vatandaşlık görevi olarak oy kullanması gerektiğini hatırlatırım. Geçerli bir neden olmadan oy kullanmayan hiç kimsenin, yaşanan hiç bir konuya itiraz etme hakkı yoktur. Oy kullanırken de, kullandığım oy sonrası BIST yükselir mi, kurlar düşer mi, faiz n... Devamı »

  • 28.10.2015
    07:42

    Laik ve demokratik cumhuriyetimizin kıymetini iyice anladığımız bu günlerde, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramımız tüm milletimiz için kutlu olsun. Ulu önder Mustafa Kemal Atatürk ve arkadaşlarınca kurulan cumhuriyetimizin ilelebet payidar kalması dileklerimle... Enflasyon Raporu ve FED Kararları Açıklana... Devamı »

  • 27.10.2015
    07:46

    FED Ekim toplantısına bugün başlıyor. Yarın 21:00'de kararını duyacağız. Faize dokunmaması beklentisi hakim. Aksi olur da faiz artışını yapıyorum, yaptım derse borsalara sert düşüş gelir. Ama 2015 yılında faize dokunmayacağı şeklinde bir açıklama çıkarsa, o zaman da genel borsalarda kısa bir yükseli... Devamı »