Orta Oyunu Oynanıyor!

12.08.2015 12:52
  •  A 

         7 Haziran seçimlerinden sonra hükümet kurma görevini vermek için bile gereksiz zaman harcandı. Sonrasında TCMB seçimlerinden çıkan sonuç ile birlikte yazdığım yazılarımda yaşanan görüşmelerin bir oyalama taktiği olduğu, asıl isteğin erken seçim olduğu düşüncelerimi tekrarladığımı biliyorsunuz. Bana göre tam bir orta oyunu oynanıyor. Bu davranışla 45 günlük süre doldurulmaya çalışılıyor. Maalesef CHP bu oyunu görmüyor. Görse de yapması gerekeni yapmıyor. Madem iktidar partisi hükümet kurmak gibi bir niyette değil, o zaman halka, kendilerini 45 günlük sürenin doldurulması için oyaladıklarını söyleyerek koalisyon görüşmelerinden çekildikleri ilan etmeleri gerekirdi. Böylece hükümet seçeneği olmayan Ak Parti lideri, görevi geri aide eder ve CHP genel başkanının aynı görevi alma ihtimali olurdu(Gerçi ondan da sonuç çıkmazdı).  İşte bu görevlendirmeye zaman kalmasın diye, ince bir taktik izleniyor. Yalandan yapılan koalisyon görüşmeleri sonrası, azınlık hükümeti görüşmeleri yapılır. Sonra da muhtemelen Ak Parti azınlık hükümeti kurularak seçim kararı alınır görüşümü koruyorum. 

         Meclis başkanlığı seçiminden itibaren yazdığım yazılarıma ve yaşananlara bir bakın. Aynen öngördüğüm şekilde gelişmeler yaşıyoruz. Yazık bu ülkeye ve vatandaşlarına. Kimsenin halkı taktığı yok. Ülke bir anda yangın yeri oldu. Şu an yapılması gereken iki büyük partinin koalisyon yaparak, hızlı bir reform hükümeti kurmasıydı. Ama bunu yapmayacaklarını, erken seçimi zorlayacaklarını düşünüyordum. Öyle de oluyor gibi.

         Pazartesi akşam liderlerin görüşmesinden perşembe ya da cuma yeni bir görüşme daha yapılacağı açıklaması çıkınca, acaba koalisyon mu olacak diye piyasalar hemen olumlu tepkiler verdiler. Ama başbakanın ve cumhurbaşkanının açıklamaları bu umutları yeniden zayıflatınca, dün yaşanan yükseliş yerini yeniden düşüşe bıraktı. 

         Ne olacağı hakkındaki görüşlerimi seçim sonrasındaki ''Yeni Bir Seçime Hazırlıklı Olun!'' başlıklı yazımda olduğu gibi bir çok yazımda görebilirsiniz. Ben seçim olmasını bekliyorum. Seçim kararı çıktığı zaman olası BIST'e yansıması hakkındaki görüşlerimi de ilgili yazımda bulabilirsiniz. Umarım siyasiler beni yanıltırlar. 

         Maalesef hisselerde bu süreçte görülen düşük seviyelerden de düşük fiyatlar görebiliriz. Zaten bu riske dikkat çekip, en az % 50 nakit durulmasının doğru olacağını söylemiş olmam da bu çekince nedeniyleydi. Yapacak bir şey yok. Eğer bu görüşlerimi ilk paylaştığım günlerdeki 84.000 civarı endeks seviyelerinde realizasyonlar yapılmadıysa, şu an için realizasyon yapmak riskli bir durumdur. Ani bir gelişme ile dün gördüğünüz gibi, hisseler hızlı tepkiler verebilirler. Bu nedenle artık, geri çekilip izlemek en doğrusu olur görüşündeyim. Çünkü olası bir seçim halinde, tek başına iktidar çıkacağı yönünde anket sonuçları ve beklentisi arttıkça, BIST dip oluşturacak ve alımlar gelmeye başlayacaktır. Keşke bu aradaki süre hiç boşa harcanmasaydı da, hemen erken seçim kararı alınsaydı. 

         Bu hafta tatildeyim. Bu nedenle beklenti yazım ve destek-direnç tablomu göremediniz. Ama aslında zaten bunları öncesinde bir çok kez yazdığım için bu tekrara bile gerek yoktu. Destek-Direnç verileri konusunda da sizlere bilgi vermiştim. Destek-Direnç tablosundaki teknik seviyeler bir birini tamamlayıcıdır. Önceki tablolardaki seviyelere bakıp, kırılan destekler ya da dirençler sonrasında teknik olarak nereye gideceğimizi kolayca görebilirsiniz. Eğer mevcut tablolardaki teknik seviyelerde olmayan bir düzey görülecek olursa, o seviyeler hakkındaki teknik görüşlerimi öncesinde yine paylaşırım.       

 

    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 07.08.2015
    09:02

    Bugün Moody's'in Türkiye kredi not açıklaması bekleniyor. Aynı zamanda da ABD tarım dışı istihdam verisi ile ABD işsizlik verisi açıklanacak. Pazartesi günü ise bir süredir heyetler vasıtası ile koalisyon müzakereleri yapan Ak Parti ve CHP liderleri bir araya gelecekler ve görüşmeler için ya birbirl... Devamı »

  • 04.08.2015
    08:48

    İki gün evvel 1.630 puan yükselen BIST, dün ise 1.745 puan düştü. Peki bu iki gün arasındaki BIST'i etkileyen fark neydi? Tamamen koalisyon ihtimaline yönelik beklentilerden kaynaklandığı görüşündeyim. İki gün evvel başbakan ve bakanlardan gelen MHP ile koalisyon görüşmelerinin yapıldığı yönündeki a... Devamı »

  • 03.08.2015
    09:00

    Haftaya saat 10:00'da Temmuz ayı enflasyon açıklaması ile başlayacağız. 7 Ağustos'da Moodys'in Türkkiye not değerlendirmesi açıklanacak. Aynı gün ABD tarım dışı istihdam ve işsizlik verisini de öğrenmiş olacağız. Enflasyon için kötü bir sürpriz şimdilik beklemiyorum. Tarım fiyatlarının desteği ile r... Devamı »

  • 31.07.2015
    08:57

    7 Haziran seçim sonuçlarından beri yeni bir seçimi en güçlü ihtimal olarak gördüğümü ve böyle bir seçime de meclisteki partilerin temsilcilerinin oranlarına göre oluşturacağı bir geçici seçim hükümeti ile gitmeleri halinde, bakanlıkların diğer partilerle paylaşılacak olması, geçici hükümetle devlet ... Devamı »

  • 30.07.2015
    08:54

    FED toplantısı bitti. Faizler aynı şekilde korundu. İstihdam piyasasındaki iyileşmeye dikkat çekildi. Ancak halen istenilen enflasyon artışının olmadığına da dikkat çektiler. Yani FED tarafından beklentiler doğrultusunda bir açıklama gelmiş oldu. Düşen enerji fiyatları nedeniyle enflasyon yaratma ko... Devamı »