FED Korkutmadı!

30.07.2015 08:54
  •  A 

         FED toplantısı bitti. Faizler aynı şekilde korundu. İstihdam piyasasındaki iyileşmeye dikkat çekildi. Ancak halen istenilen enflasyon artışının olmadığına da dikkat çektiler. Yani FED tarafından beklentiler doğrultusunda bir açıklama gelmiş oldu. Düşen enerji fiyatları nedeniyle enflasyon yaratma konusu bir süre daha istedikleri gibi olmayabilir. Ancak, yine düşen enerji fiyatları nedeniyle tasarruf imkanları artacağı için, bu ortaya çıkan rakamı başka yerlerde harcama imkanı bulacaklardır. Bu da büyüme oranlarına pozitif etki yaratmasını bekliyorum. ABD ekonomisindeki iyileşme sürecektir. Bu nedenle Eylül'de ya da yıl bitmeden faiz artışına kısmen de olsa başlayabilirler. Bu konuda ille de nokta tarihi tespit etmek gibi bir algı görüyorum. Ben kimse buna takılmasın, ABD'de işler iyi gidecek ve FED her şekilde faiz artışını başlatacak diye kabul edilmeli ve herkes kendisini bu ihtimale göre şimdiden hazırlamalıdır. Ama bu konunun çok fazla abartıldığı görüşündeyim. Günü geldiğinde FED faiz artışları başladığında piyasaların ilk anda yaşanacak negatif etkiyi çabuk atlatacağını düşünüyorum. 

        Bizim için şu an en önemli konu hükümet sorunudur. Bir an önce kalıcı bir hükümet kurulabilirse, diğer risklere rağmen ciddi bir BIST toparlanması yaşanabilir. Ama koalisyon sağlanmaz ve erken seçim kararı alınırsa, o zaman ilk anda düşeriz ama sonra seçimden tek başına iktidar çıkar beklentisi oluşursa, bu düşüş sınırlı olur. Böyle bir düşüş halinde oluşacak daha düşük fiyatların iyi bir alım fırsatı olacağı görüşündeyim. Ama tabii erken seçim kararı alınırsa bu dediğim beklenti gerçekleşir. Yoksa koalisyon kararı bugün alınsa, BIST'in seyri bir anda iyimserlik yönünde pozitif bir dönüş yaşar. 

       Bir an önce ne olacaksa olmalı. Yoksa görüyoruz ki, IMF ve S&P gibi kurumlar da dahil uyarılar artmaya başlıyor. TCMB gibi kurumların özerkliğinde sorun yaşandığı gibi izlenimler için uyarılar yapılıyor. Bu uyarıların artmaması için en kısa zamanda hükümet sorunu çözülmeli ve oluşan tabloya göre TCMB da, alması gereken kararlarını daha rahat planlayabilmelidir.   

      Yunanistan Yine Sıkıntılı!
       Keditörler yeni yardımın onaylanması için ek önlemler istiyorlar. Tsipras ise, ekstra bir paketi devereye sokmayı düşünmediklerini ifade ediyor. Erken seçim isteyebiliriz havası genel piyasaları yeniden Yunanistan odaklı strese sokabilir.

      Terör Araştırma Önergesi Ret Edildi!
      Dün CHP'nin davetiyle olağanüstü toplanan TBMM Ak Parti ve MHP'nin oylarıyla terör önergesini ret etti. Bu görüntü yapılan Ak Parti-CHP görüşmelerinden koalisyon uzlaşması çıkması yönündeki umutları olumsuz etkileyebilir.

      Yunanistan ve TBMM önergesinin ret edilmesi ile koalisyon umudunun azalmasının yaratacağı satış baskılarının etkileri görülebilir. 

       Endeks beklentilerimi destek-direnç tablosu verilerinden takip edebilirsiniz. Günlük destek-direnç verisi görmediğiniz zamanlarda, en son verinin geçerli olduğunu bilmenizi isterim.   

 

    Saygılarımla

    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 29.07.2015
    09:11

    İşte şu an BIST için FED toplantısından çıkacak kararlardan da önemli olan soru bu! Siyaset tıkanmış durumda. Seçim biteli bir buçuk ay oldu hala hükümeti kuramadık. IMF Türkiye'nin cari açığının daha da azaltılması yoksa, sermaye girişlerinde azalma yaşanması beklentisi nedeniyle sıkıntı yaşanabil... Devamı »

  • 28.07.2015
    09:08

    Fed faiz artış sürecine yaklaşıyoruz. Bu yıl faiz artışı başlayacak beklentisi ve açıklamaları artıyor. Bir kaç senedir dışarıdan pozitif bir bakışla karşılanan barış sürecinde ciddi bir sıkıntı yaşanıyor. PKK ciddi bir eylem sürecine girdi. Yol kesme, araç yakma eylemlerine cinayetler ... Devamı »

  • 27.07.2015
    08:56

    İçinde bulunduğumuz süreçte, siyasilerin en kısa zamanda koalisyon kurması ülke için en doğru seçenektir. Ancak siyasiler bu hassas durumu dikkat alırlar mı, yoksa kendileri için ortaya çıkacak avantajları mı hedeflerler göreceğiz! Şunu demek istiyorum; Ak Parti Suriye ve Irak üzerinde IŞİD ile PKK ... Devamı »

  • 24.07.2015
    09:04

    Bir çok kez yazdık, hatta başlık attık ''Suriye Riski Öne Çıkabilir!'' diye. Meclis başkanı seçildiği günün ertesinde ''Hediye Edilen Sadece Meclis Başkanlığı Mıl!'' derken de erken seçim ile tek başına iktidar olmak tercih edilecektir. Bu nedenle Suriye, PKK, İSID ve HDP ile gerginl Devamı »

  • 23.07.2015
    08:48

    Bence, içinde bulunduğumuz tüm iç-dış gelişmeler nedeniyle yine yapmaz diye düşünüyorum. Eğer hükümet kurulup da bir çok yapısal reform yapılsaydı, o zaman bu kararlara faiz indirimi ile destek olmasını bekleyebilirdik. Ama hala hükümetin kurulmadığı, FED faiz artışının yine gündeme geldiği, iç-dış ... Devamı »