Koalisyon İhtimali Piyasaların Yönünü Belirleyecektir!

27.07.2015 08:56
  •  A 

           İçinde bulunduğumuz süreçte, siyasilerin en kısa zamanda koalisyon kurması ülke için en doğru seçenektir. Ancak siyasiler bu hassas durumu dikkat alırlar mı, yoksa kendileri için ortaya çıkacak avantajları mı hedeflerler göreceğiz! Şunu demek istiyorum; Ak Parti Suriye ve Irak üzerinde IŞİD ile PKK hedeflerini vurmaya başladığı için, olası bir seçimde MHP'ye giden oylarından geri dönüşlerini planlayarak, hatta HDP'nin de oy kaybı yaşayacağı planı ile erken seçim isteyebilir. Açıkçası, bu durumda yeni bir erken seçim halinde yeniden tek başına iktidar olmayı hedefleyebilirler ki, ben seçim olursa tek başına iktidara yetecek millet vekilini elde ederler görüşündeyim.

          Ancak, olası bir erken seçime bu ortamda gidiyor olursak, ekonomi önemli sıkıntıların içine girebilir. Hem jeopolitik riskler, hem de FED stresinin artacağı bu süreçte, erken seçime gidiyoruz dendiğinde ilk anda kur, faiz ve BIST bundan olumsuz etkilenecektir. Sonra seçim sonuçları düşünülerek alımlar gelir ama, ilk andaki tepkiler piyasaların dengesini olumsuz yönde sarsacaktır görüşündeyim. 

          Hükümet Kurulması ihtimali Arttı Mı, Azaldı Mı?
          Eğer erken seçim ile tek başına iktidar olmak hesabı yapılmazsa, hükümet ihtimalinin daha da kuvvetlendiğini söyleyebiliriz. CHP ile büyük koalisyon olabileceği gibi, PKK hedeflerinin vurulması sonrasında MHP ile de yeniden koalisyon ihtimali belirmiştir. MHP'nin olası destek için en önemli şartlarından birisi olan PKK ile mücadele ve barış sürecinin sona erdirilmesi beklentisine uygun gelişmeler yaşıyoruz.

           Kısacası Ak Partinin, ya da Ak Parti'ye hakim olan kişilerin niyeti önemlidir! Bu tercih başkaban Davutoğlu'na kalırsa koalisyon hükümetinin kurulmasını beklerim. Yaşayıp göreceğiz. Ancak şu görüşümü de belirtmek istiyorum;  Eğer Ak Parti-CHP hükümeti kurulursa ve ekonominin başına da içinde Kemal Derviş'in olduğu bir ekip getirilirse, o zaman BIST coşar, kur hızlı bir değer kaybı yaşar diyebilirim. Anlayacağınız hükümet kurulursa, içinde bulunduğumuz bir çok riski çok kolay savuşturabiliriz. Umarım siyasilerimiz bu hassasiyete uygun kararlar alırlar. 

          ABD ve batı ile uzlaşma yaparak, bir çok hava alanımızı NATO'nun uçaklarına açtığımız için, ISİD ve PKK gelişmelerinin piyasaları etkileme riski azalmıştır. Şu an için ilk sırada hükümet riski vardır diye düşünüyorum. Koalisyon hükümeti kurulursa ISİD ve PKK riskine rağmen endekste ciddi yükselişler olmasını beklerim. Hükümeti kurmayı berecemezsek, BIST ilk anda 77.178 ve devamında 72.600'lü rakamları görebileceğimiz seviyelere kadar düşebilir. İyimser ortamın ilk BIST direnci ise, 84.500 civarı olur. Sonra sırası ile, 86.700 ve 88.500 endeksleri olmasını beklerim. Ancak dediğim gibi Kemal Derviş'in başına geçeceği bir ekonomi ekibi olan kolaisyon hükümeti BIST'e yeni rekorlar kırdırır görüşündeyim. 

          Hepinize iyi bir hafta dilerim.           

 

    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 24.07.2015
    09:04

    Bir çok kez yazdık, hatta başlık attık ''Suriye Riski Öne Çıkabilir!'' diye. Meclis başkanı seçildiği günün ertesinde ''Hediye Edilen Sadece Meclis Başkanlığı Mıl!'' derken de erken seçim ile tek başına iktidar olmak tercih edilecektir. Bu nedenle Suriye, PKK, İSID ve HDP ile gerginl Devamı »

  • 23.07.2015
    08:48

    Bence, içinde bulunduğumuz tüm iç-dış gelişmeler nedeniyle yine yapmaz diye düşünüyorum. Eğer hükümet kurulup da bir çok yapısal reform yapılsaydı, o zaman bu kararlara faiz indirimi ile destek olmasını bekleyebilirdik. Ama hala hükümetin kurulmadığı, FED faiz artışının yine gündeme geldiği, iç-dış ... Devamı »

  • 22.07.2015
    09:15

    Suriye politikasının hatalarının faturaları çıkmaya başladı. Bakanlar kurulunu birlikte topladığımız Esad'ı Esed yapmakla Suriye sorununun çözülmediğini görüyoruz. Esad'ı ya da Esed'i yok edeceğiz diye herkesten çok hevesli olmanın zararlarını ödemeye başladık. Suriye bir çok grup ve örgütün bir bir... Devamı »

  • 21.07.2015
    12:04

    Yaşanan ani gelişmeler olası yeni öngörülerimi ve kararlarımı etkiliyor. Yapabileceğim yeni öngörüleri borsa dışında aniden gelişen olumsuzluklardan etkilenerek yapmaktan vaz geçebiliyorum. Böyle zamanlar o kadar zordur ki, aldırmasan yaptığın öngörüler olumsuz etkilenebiliyor. Gelişmelerden çekinip... Devamı »

  • 21.07.2015
    08:47

    Zamanında Asala, PKK, El kaide ve İBDA C gibi terörist örgütlerin teröründen çok çekmiş bir millet olarak, terörün her türlüsünü lanetliyorum. Böyle zamanlarda her zamankinden daha fazla kardeşliğe ve birliğe önem verilmesi, kenetlenilmesi gerektiğine inanıyorum. Dün de böyle bir hain terör saldırıs... Devamı »