Seçim Mi, Koalisyon Mu?

29.07.2015 09:11
  •  A 

          İşte şu an BIST için FED toplantısından çıkacak kararlardan da önemli olan soru bu! Siyaset tıkanmış durumda. Seçim biteli bir buçuk ay oldu hala hükümeti kuramadık. IMF Türkiye'nin cari açığının daha da azaltılması yoksa, sermaye girişlerinde azalma yaşanması beklentisi nedeniyle  sıkıntı yaşanabileceği konusunda uyarıda bulundu. S&P para politikasında sıkılaştırma bekliyoruz açıklaması yaptı. Yani TCMB'nın artan kurlar ve FED faiz artışı beklentisinin yarattığı riskleri azaltmak için para politikalarında yeniden aktif bir role dönebileceği ihtimaline dikkat çekiyorlar. Hükümet kurulacak mı beklentisi ile sessizliğini koruyan TCMB, seçim kararı çıkarsa farklı bir poltikaya dönebilir. Faizler ve munzamlar konusunda sürprizler yaşanabilir mesajını veriyorlar.  

         Rusya, Türk Akımı gibi çok büyük ve peşinde olduğumuz bir projenin imzalarının atılması için Türk hükümetinin kurulmasının beklendiğini, her geçen sürenin zarar demek olduğunu ve bir an önce imzaların atılıp da projenin inşaatının başlatılmasını istedikleri açıklamasını yaptı. 

         Gördüğünüz gibi, dün de dikkat çektiğim konuların yanına bugünküleri de eklediğimizde bir an önce hükümet sorununu aşmamız lazım. Peki bu sorunu kurulacak bir hükümetle mi aşacağız, yoksa yeni bir seçime giderek mi? İşte bu sorunun cevabı piyasaların yakın vadeli yönünde çok etkili olacak.

         Ben hala yeni bir seçim riskini çok kuvvetli buluyorum. Hatta, CHP-Ak Parti görüşmelerine rağmen, MHP'nin dışarıdan destekleyeceği bir Ak Parti azınlık hükümeti ile erken seçime gidilmesi ihtimalinin daha da arttığı görüşündeyim. MHP'nin barış sürecinin sona erdirilmesi, devletin gücünü göstermesi gibi şartları vardı. Son gelişmelere bakınca hem hükümet kanadı, hem de PKK'dan barış sürecinin sona erdiği açıklamaları yapılıyor. Aynı zamanda hükümet kanadından PKK'ya yapılan askeri müdahalelerin aynı şekilde süreceğini anlıyoruz. Kısacası tam da MHP'nin istediği gerçekleşiyor. Üstüne bir de HDP'nin kapatma incelemesi başlamış durumda. Eğer bir de HDP'nin kapatılması gibi bir başvuruyu da duyacak olursak, o zaman MHP ile bir koalisyonun önünde en önemli engel kalkmış olacaktır.

         Ama MHP'nin bir başka şartı da, cumhurbaşkanının saraydan çıkması olduğu için, bu şartın kabul görmeyeceğini düşündüğümden MHP'li bir koalisyon değil de, MHP'nin dışarıdan seçim şartı ile desteklediği Ak Parti azınlık hükümeti ihtimali bana daha kuvvetli geliyor. Hem böylece Ak Parti yeni bir seçime hükümet ve devlet imkanlarını bir başka parti ile paylaşmadan gitme imkanını bulacaktır. Ben düşünülen bir erken seçim ise, tercihin de bu seçime tek başına bir hükümetle gidilmesi şeklinde olacağı görüşündeyim. Tabii bu görüşün gerçekleşebilmesi için MHP'nin desteği şart. MHP bu desteği açıktan vermese de, meclisteki olası hükümet güven oylamasına katılmayarak da dolaylı bir şekilde verebilir. Hükümetin düşürülmesi için 276 vekilin oyu gerekir ama onay alması için salt çoğunluk yeterlidir. Ak Partinin salt çoğunluğu da, MHP güven oylamasına katılmadığı takdirde yeterli olacaktır. Peki MHP bu desteği verir mi? Buna önceki referanslarına bakarak sizler karar veriniz!

        Tabii bir de, hükümet kurulmasını isteyen millet vekilleri ve başbakanın olduğunu düşünürsek, yukarıdaki güçlü gördüğüm seçenek gerçekleşmeden Ak Parti-CHP büyük koalisyonu kurulması için de ciddi bir mücadelenin verildiğini söyleyebiliriz. Mesele Ak Partiye kimin hakim olduğunda yatıyor. Bunu çok geçmeden öğrenmiş olacağız. 

        İşte BIST'in de 77.000'e inmesinde bu stres etken olmuştur diyorum. Çünkü erken seçim halinde bir kaç gündür dikkat çektiğim risklerin satış baskılarını artırmasından korkuluyor. Korkunun ecele faydası yokmuş. Yaşayacağız ve göreceğiz. Umarım güçlü bir koalisyon ile, en kısa zamanda tüm sorunlara ciddi bir müdahale sürecine gireriz. Yoksa hakikaten sıkıntının büyüdüğünü söyleyebilirim.

        Hisse Bazlı Hareketler Sürecektir!
        İçinde bulunduğumuz riskler nedeniyle endeks olarak değil de, hisse bazlı düşünülmesi gerektiği uyarılarını yapıyordum. Nitekim gelişmelere bakarak bu görüşümün doğru çıktığını görüyoruz. Endeksin bu seviyelere inmesine rağmen, kendi özel gelişmeleri ile yükseliş gösteren, ya da endeksin düşmesinden aynı oranda etkilenmeyen hisseleri görüyoruz. Bu durumun hükümet konusu netleşene dek böyle sürmesini bekliyorum.

        Hükümet kuruması veya seçim ihtimallerinde BIST hedefleri hakkında görüşlerimi paylaştığım için tekrara gerek duymuyorum.

        FED Açıklaması Bu Akşam!
        Dün başlayan FED toplantısı bugün bitecek ve 21:00'de FED'in açıklamalarını duyacağız. Bugün için faiz artışı kararının çıkmasını beklemiyorum. Yine yıl bitmeden faiz artışı başlayabilir vurgusu ile yetineceklerdir görüşündeyim. 

 

    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 28.07.2015
    09:08

    Fed faiz artış sürecine yaklaşıyoruz. Bu yıl faiz artışı başlayacak beklentisi ve açıklamaları artıyor. Bir kaç senedir dışarıdan pozitif bir bakışla karşılanan barış sürecinde ciddi bir sıkıntı yaşanıyor. PKK ciddi bir eylem sürecine girdi. Yol kesme, araç yakma eylemlerine cinayetler ... Devamı »

  • 27.07.2015
    08:56

    İçinde bulunduğumuz süreçte, siyasilerin en kısa zamanda koalisyon kurması ülke için en doğru seçenektir. Ancak siyasiler bu hassas durumu dikkat alırlar mı, yoksa kendileri için ortaya çıkacak avantajları mı hedeflerler göreceğiz! Şunu demek istiyorum; Ak Parti Suriye ve Irak üzerinde IŞİD ile PKK ... Devamı »

  • 24.07.2015
    09:04

    Bir çok kez yazdık, hatta başlık attık ''Suriye Riski Öne Çıkabilir!'' diye. Meclis başkanı seçildiği günün ertesinde ''Hediye Edilen Sadece Meclis Başkanlığı Mıl!'' derken de erken seçim ile tek başına iktidar olmak tercih edilecektir. Bu nedenle Suriye, PKK, İSID ve HDP ile gerginl Devamı »

  • 23.07.2015
    08:48

    Bence, içinde bulunduğumuz tüm iç-dış gelişmeler nedeniyle yine yapmaz diye düşünüyorum. Eğer hükümet kurulup da bir çok yapısal reform yapılsaydı, o zaman bu kararlara faiz indirimi ile destek olmasını bekleyebilirdik. Ama hala hükümetin kurulmadığı, FED faiz artışının yine gündeme geldiği, iç-dış ... Devamı »

  • 22.07.2015
    09:15

    Suriye politikasının hatalarının faturaları çıkmaya başladı. Bakanlar kurulunu birlikte topladığımız Esad'ı Esed yapmakla Suriye sorununun çözülmediğini görüyoruz. Esad'ı ya da Esed'i yok edeceğiz diye herkesten çok hevesli olmanın zararlarını ödemeye başladık. Suriye bir çok grup ve örgütün bir bir... Devamı »