Bizim İçin Cuma Mı, Pazartesi Mi Daha Önemli?

07.08.2015 09:02
  •  A 

            Bugün Moody's'in Türkiye kredi not açıklaması bekleniyor. Aynı zamanda da ABD tarım dışı istihdam verisi ile ABD işsizlik verisi açıklanacak. Pazartesi günü ise bir süredir heyetler vasıtası ile koalisyon müzakereleri yapan Ak Parti ve CHP liderleri bir araya gelecekler ve görüşmeler için ya birbirlerine teşekkür edip, görüşmelerin sonuçsuz kaldığını ilan edecekler, ya da ''tanıştırayım ortağım'' diyerek koalisyon sinyali verecekler. 

            Ben içeriklerine bakınca pazartesi gününün bizim için çok daha önemli olduğu görüşündeyim. Aslında Moody's kararı eğer bir not indirimi şeklinde olursa tabii ki bizim için çok daha önemli ve olumsuz etkisi büyük bir gelişme olur ama Moody's'ten uyarı gelse de not indirimi beklemiyorum. Düşen petrol fiyatlarının cari açık riskimizi azaltıyor olması ve petrol fiyatının düşmesinin yanında Rusya, İran, Türkmenistan gazının dünya enerji pazarına girecek olması nedeniyle, kullanılan doğal gaz miktarı düşünüldüğünde Türkiye'nin cari açık baskısının daha da azalmasını bekliyorum. Cari açık konusunda elimiz rahat iken, aynı zamanda ABD ile İncirlik Üssü'nün kulanımı konusundaki anlaşma nedeniyle, şimdilik bir not indirimi beklemiyorum. 

            ABD'den gelecek verilerin de hemen yarın bir not indirimi yaratacak etkisinin olmasını da beklemiyorum. Tamam o konuda süreç işliyor. Faiz artışları bir süre sonra başlayacak ama, olası bu artışların piyasları derinden sarsacak boyutta olmasını beklemiyorum. En azından 2015 yılına denk gelebilecek kısımlarının çok korkutucu olacağını düşünmüyorum.

             Pazartesi günü iki partinin lideri arasındaki görüşmeyi ise çok daha önemli buluyorum. Çünkü ne sonuç çıkarsa çıksın, piyasaları bir çok yönden etkileceyek özelliğe sahip bir görüşme olacaktır. Eğer koalisyon yapıyoruz diyecek olurlarsa, bu durum bir anda faiz ve kurlar üzerindeki baskıyı azaltacak, borsayı ise pozitif etkileyecektir. Kurulacak koalisyonun bakanlar kurulunda yer alacak kişilere göre bu etki çok daha pozitif olabilir. 

            Ya da, teşekkür ederiz iyi müzakereler yaptık ama, koalisyon yapmamız mümkün değil diyecekler ki, ben bu sonucun en başından beri en yüksek ihtimal olduğunu, yapılan görüşmelerin ise tamamen 45 günü doldurmak için yapıldığını düşünüyorum. Bu şekilde bir açıklama ise, faiz, kurlar ve BIST üzerinde olumsuz baskı yaratacaktır. Ülke yeni bir seçim sürecine girecek çalışmalara başlayacaktır. Olası seçime gidiliş şekli de piyasalar için önemlidir. Her partiden üyelerle oluşan bir bakanlar kurulunun oluşturduğu geçici hükümet ile seçime gidilmesi halinde, seçime kadar bir çok şey duracak, önemli kararlar alınamayacaktır. Aynı zamanda devlet imkanlarını diğer partiler de kullanabilecektir. O nedenle bu ihtimalin yaratacağı siyasi riskler nedeniyle olumsuz etkisinin daha fazla olmasını beklerim.

           Seçimlerin tekrarlanması halinde ise (bu seçeneği yasal ve siyasi ahlak açısından doğru bulmuyorum!), aynı hükümet ile seçimlere gidileceği için daha az olumsuz etki yaratır diye düşünüyorum. Benim en güçlü gördüğüm ihtimal ise, Ak Parti azınlık hükümetiyle erken seçim kararı alınmasıdır. Ak Parti azınlık hükümeti kuruyorum der, erken seçim şartı ile MHP güven oylamasına katılmaz ve hükümet mecliste güven oyu alır. Güven oyunu aldığı gibi de, ilk icraatı erken seçim kararı aldırmak olur.

          Azınlık hükümeti, geçici hükümet ya da seçimlerin yenilenmesi, bu üç seçenek de piyasalar için farklı derecede olsa da olumsuz  etki yaratacak gelişmelerdir. İşte bu etkileri nedeniyle, benim için Pazartesi günü bugünden daha önemlidir. 

         Açıkçası olası liderler zirvesinin sonuçlarını görene dek, sakin bir şekilde izlemede kalmayı doğru buluyorum. Varsa gerçekleşen öngörüler realize edilmeli, hatta gerçekleşmemiş ama karlı pozisyonlar bile realize edilmeli mi diye düşünülmeli diyorum. İlan edilecek bir erken seçim kararı halinde, bir çok hissenin daha düşük fiyatları görme riskinin olduğu görüşündeyim.

         Destek Direnç Verileri!
         Destek-Direnç Tablosunda paylaştığım seviyeler birbirini tamamlayıcıdır. Yani en son paylaştığım verilerdeki seviyeler aşağı ya da yukarı doğru kırılırsa, daha önce aynı konuda paylaştığım teknik verilerdeki destek ve dirençler geçerlidir. Bu nedenle, özellikle BIST ve VIOP tekniklerinde eski paylaşımlarımı da dikkate alabilirsiniz.

         Haftaya Tatildeyim!
         22 Temmuz'da tatil programımı sizlerle ''Ağustos'un İkinci Haftası Tatildeyim!'' başlıklı duyurum ile paylaşmıştım. Eğer kısmet olursa, cumartesi'den cumartesi'ye bir hafta tatil yapacağım. Benim için tatil sakin bir ortam demek. O yüzden de bir süredir gittiğimiz Datça kıyılarını tercih edeceğiz yine.

         Bana yine aklınızdaki sorularınızı iletiniz. Fırsat buldukça gecikmeli de olsa hepsini cevaplayacağım. Ancak bu sefer biraz dinlenmek istiyorum. O nedenle paylaşımlarım alıştığınız saatlerde olmayabilir. Beklenti yazılarımı her gün ve saatinde görmeyebilirsiniz. 

         Hepinize iyi bir hafta sonu diliyorum. Çok değil sadece bir hafta sonra yeniden tam zamanlı olarak aranızdayım:) Zaten bakmayın siz bana, muhtemelen yine birçok paylaşımımla sizleri fazla yalnız bırakmam.     

 

    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 04.08.2015
    08:48

    İki gün evvel 1.630 puan yükselen BIST, dün ise 1.745 puan düştü. Peki bu iki gün arasındaki BIST'i etkileyen fark neydi? Tamamen koalisyon ihtimaline yönelik beklentilerden kaynaklandığı görüşündeyim. İki gün evvel başbakan ve bakanlardan gelen MHP ile koalisyon görüşmelerinin yapıldığı yönündeki a... Devamı »

  • 03.08.2015
    09:00

    Haftaya saat 10:00'da Temmuz ayı enflasyon açıklaması ile başlayacağız. 7 Ağustos'da Moodys'in Türkkiye not değerlendirmesi açıklanacak. Aynı gün ABD tarım dışı istihdam ve işsizlik verisini de öğrenmiş olacağız. Enflasyon için kötü bir sürpriz şimdilik beklemiyorum. Tarım fiyatlarının desteği ile r... Devamı »

  • 31.07.2015
    08:57

    7 Haziran seçim sonuçlarından beri yeni bir seçimi en güçlü ihtimal olarak gördüğümü ve böyle bir seçime de meclisteki partilerin temsilcilerinin oranlarına göre oluşturacağı bir geçici seçim hükümeti ile gitmeleri halinde, bakanlıkların diğer partilerle paylaşılacak olması, geçici hükümetle devlet ... Devamı »

  • 30.07.2015
    08:54

    FED toplantısı bitti. Faizler aynı şekilde korundu. İstihdam piyasasındaki iyileşmeye dikkat çekildi. Ancak halen istenilen enflasyon artışının olmadığına da dikkat çektiler. Yani FED tarafından beklentiler doğrultusunda bir açıklama gelmiş oldu. Düşen enerji fiyatları nedeniyle enflasyon yaratma ko... Devamı »

  • 29.07.2015
    09:11

    İşte şu an BIST için FED toplantısından çıkacak kararlardan da önemli olan soru bu! Siyaset tıkanmış durumda. Seçim biteli bir buçuk ay oldu hala hükümeti kuramadık. IMF Türkiye'nin cari açığının daha da azaltılması yoksa, sermaye girişlerinde azalma yaşanması beklentisi nedeniyle sıkıntı yaşanabil... Devamı »