İran Anlaşması Türkiye'ye Yarayacaktır!

15.07.2015 08:55
  •  A 

            İran ile sağlanan nükleer müzakereler anlaşması sonrasında, Türkiye için bölgede büyük bir rakip sahaya çıkıyor korkuları var. Doğal olarak uzun yılladır batının ambargosu nedeniyle bir çok alanda yatırım açığı olan İran, kesinlikle batılı yatırımcının iştahını açacak ve yatırımlarını bu ülkeye kaydırmayı düşünmelerini sağlayacaktır. Ancak her şekilde dünya yatırım ve ticaret alanına girecek olan İran gibi büyük bir petrol üreticisinin hem de komşumuz olması nedeniyle Türkiye'ye katkısı çok daha büyük olacaktır. İran'ın ekonomik kalkınması, petrolünün batı piyasalarına girmesinden en çok yarar görecek ülkelerden biri Türkiye olacaktır görüşündeyim. Son dönemde dış ticaret hacminde farklı nedenlerden dolayı daralmalar yaşayan Türkiye, ticaret hacmini yeni bir pazar ile ciddi bir şekilde büyütme imkanına sahip olacaktır.

           Özellikle de ambargoların kalkması ile İran petrolünün pazara girmesi yeni bir petrol fiyat düşüşü süreci yaratabilir. Diğer üreticiler de, mecburen üretimlerini kısmadan devam etmek zorunda kalabilirler. Bu durumda düşecek olan petrol ve gaz fiyatlarından Türkiye çok önemli yararlar görür. Türkiye'nin cari açığındaki en önemli nedenlerden birisi olan enerji ithalat faturasını düşürecek bir gelişme olarak ben bu anlaşmayı olumlu görüyorum. 

           Hükümet Kurulur Mu?
           Keşke kurulsa. Hatta umarım Ak Parti-CHP koalisyonu kurulur. Çünkü bu takdirde hükümet reform ve kalkınma hükümeti olarak daha uzun soluklu olur. Yoksa Ak Parti-MHP hükümeti kurulursa, bunun süresinin daha kısa olmasını beklerim. Ama öncesinde bu konudaki yazılarımdan düşüncemi biliyorsunuz, benim için daha yüksek bir ihtimal, seçim amaçlı bir hükümet kurulmasıdır. Hatta MHP'nin dışarıdan desteklediği Ak Parti azınlık hükümetini son dönem daha yükselmiş bir ihtimal olarak görüyorum. Ak Parti'nin mevcut devlet imkanlarını ve bakanlıkları diğer partilerle paylaşmak istemeyecek olması nedeniyle böyle düşünüyorum. Erken seçim halinde her partinin içinde olacağı bir seçim hükümeti riskini Ak Parti tercih etmeyecektir. Bu nedenle azınlık hükümeti kurarak seçime gitmeyi tercih edecektir. Böylece bakanlar kurulu sadece kendi partilerinin üyelerinden oluşabilecektir. Ama tabii bu görüşünü uygulayabilmesi için en azından diğer bir partinin kendisine destek vermesi gerekir. Diğer parti bunu dışarıdan destekle yapar mı göreceğiz. Lütfen meclis başkanı seçiminden sonra yazdığım ''Hediye Edilen Sadece Meclis Başkanlığı Mı?'' başlıklı yazımı ve son dönemde özellikle PKK konusundaki gelişeleri iyi izleyin diyorum!

            Yellen Piyasaları Bozar Mı?
            17:00'de ABD Temsilciler Meclisi'nde sunum yapacak olan FED başkanının faiz konusunda diyecekleri önemli olacaktır. Belki hemen değil ama, Yunanistan yeni yardım ve tasarruf paketi anlaşmasını parlamentosunda onayladıktan, yani AB'nin Yunanistan riski azaldıktan sonra FED faiz artışı kararını geciktirmeden gündeme taşımak isteyebilir. Yani belki bugün değil ama, dediğim Yunanistan oylamalası ve aynı anlaşmanın Almanya parlamentosunda onaylanması sonrasında bu konuyu ısıtmaya başlayabilir. Lakin bu konudaki görüşlerimi biliyorsunuz. FED faiz artışına oldukça düşük oranlarla ve daha uzun vadeye yayarak başlayacaktır görüşündeyim. Bu nedenle faiz artışı başladığında, piyasaları çok sarsmasını beklemiyorum.  

             BIST Hükümet Sürecini İzliyor!
             80.713 ve 83.546 seviyelerindeki gap'lere dikkat çekmiştim. BIST'in bir süre bu aralıkta işlem görmesini beklediğimi dile getirmiştim. Hatta ''BIST Neden Pozitif Ayrışıyor?''  başlıklı yazımda alt gap'ten al, üst gap'ten sat öngörülerimi paylaşmıştım. BIST aynen bu görüşüme uygun işlem görüyor. Hükümet sürecindeki gelişmeler bu aralığın aşağıya ya da yukarıya doğru kırılmasına neden olacaktır. Kısacası bizim için hükümet süreci çok daha önemlidir. Tabii son dönem biraz soğutulmuş olan Suriye riski de önemini korumaktadır. Bu ortamda hisse bazlı düşünmeye devam etmenin daha doğru olacağı görüşümü koruyorum. BIST 84.529 seviyesini kırabilirse, o zaman yeni bir yukarı ivme başlayabilir. Ama bunun için de hükümet kurulması yönünde ihtimallerin kuvvetlenmesi gerekir. 

    
 

    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_


  • 14.07.2015
    09:04

    Yunanistan referandumda hayır dediklerinden çok daha fazlasına evet diyerek AB ve IMF ile uzlaşmaya vardı. Oldukça ağır şartlara evet diyen Syrizia lideri başbakan Tsipras kabul ettiği bu şartlarla ne kadar yerinde durabilir bilemiyorum! Halk acı reçeteyi içmeye başlayınca, bir erken seçim riski ort... Devamı »

  • 13.07.2015
    08:51

    Başbakan Davutoğlu, bugün ilki CHP ile gerçekleşecek olan koalisyon ziyaretlerine başlıyor. Üç gün içinde üç parti ile ilk tur ziyaretler gerçekleşmiş olacak. Hükümet kurulur mu, kurulursa hangi parti ile kurulur, ya da Ak Parti azınlık hükümeti mi olur bu konudaki görüşlerimi son iki haftalık yazıl... Devamı »

  • 09.07.2015
    09:07

    18 Haziran tarihinden itibaren BIST'in 80.713 gap bıraktığına ve bu gap boşluğunun kapanması riskine dikkat çektiğimi biliyorsunuz. Dün bu gap 80.238 görüldüğü için kapanmış oldu. Şimdi geriye kapanmamış olan 83.546 seviyesinde bulunan gap boşluğumuz kaldı. Umarım gecikmeden o gap'i de kapatırız. Be... Devamı »

  • 08.07.2015
    08:52

    Dün de yazdım, içinde bulunduğumuz iç-dış gelişmeler açısından sahip olduğumuz risklerde bir değişiklik olmadığı gibi, hatta bu riskler daha da artmış durumda. Yunanistan'ın Euro'dan Çıkmasından Korkmayın! Yunanistan'da referandumdan da tasarruf tedbirlerine ''Hayır'' son... Devamı »

  • 07.07.2015
    08:46

    Yunanistan! Yunanistan referandumu sonrası düşen Avrupa borsalarına aldırmayan bir BIST görüyoruz. Referandum öncesi Yunanistan için ne risk varsa, referandum sonrası bu riskler azalmış değil, bilakis daha da artmış durumda. Yunanistan ciddi borç silinmeden ve yeni borç verilmeden yüzdürü... Devamı »