BIST 80.713 Gap'ini Kapattı!

09.07.2015 09:07
  •  A 

          18 Haziran tarihinden itibaren BIST'in 80.713 gap bıraktığına ve bu gap boşluğunun kapanması riskine dikkat çektiğimi biliyorsunuz. Dün bu gap 80.238 görüldüğü için kapanmış oldu. Şimdi geriye kapanmamış olan 83.546 seviyesinde bulunan gap boşluğumuz kaldı. Umarım gecikmeden o gap'i de kapatırız. Ben güne yükselişle başlanması, ama belirttiğim gap seviyesine hükümet kurulmadan ulaşımasının zor olduğu beklentisindeyim.

          Ancak hemen belirtmek istiyorum ki, yukarıdaki gap seviyemizi kapatmak konsunda biraz sıkıntı çekebiliriz. Bu süre daha uzayabilir. Çünkü BIST'i etkileyen güncel gelişmelerden sadece petrol fiyatları pozitif seyir izliyor. Bunun dışındaki Suriye riski, hükümet konusu ve Yunanistan sorunu eskisine göre daha da riskli hale geldiğini düşünüyorum.

          Yunanistan referandumunda hayır kararı çıktı. IMF'e vadesi gelen borcu ödenmedi. Şimdi yeniden bir borç başvurusu yaptılar. İyi de hiç bir tasarruf tedbiri almayıp, hiç bir gelir arttırıcı önlem açıklamayıp sadece halkımız kemer sıkmayı istemiyor demekle anlaşma olmaz. Hiç bir ülke ya da birlik size ödeme garantisini görmeden para vermek zorunda değil. Yunanistan da sanırım halâ bunu anlamış değil. O yüzden bu sürecin Yunanistan'ın Euro'dan çıkması ile sonuçlanması riskini çok güçlü görüyorum. Bu yönde bir kararın yansımaları hakkındaki görüşlerimi ''Petrolde Gelişmeler İyi, Gerisi Aynı!'' başlıklı dünkü yazımda görebilirsiniz. Böyle bir karar ilk anda olumsuz etki yaratacak olsa da, kısa sürede havanın pozitife dönmesini bekliyorum. Yunanistan'ın çıkması AB ve Euro için olumlu etki yapacak bir gelişmedir görüşündeyim. Kısacası Yunanistan 2008 mortgage krizi ile birlikte borç ödememe alışkanlığında olan sicili nedeniyle, ikna edici tedbirleri devreye sokmazsa bu sefer uzlaşma olmayacaktır diyorum. Yunanistan'ın Euro'dan çıkma sonucu benim için sürpriz olmayacaktır görüşümü koruyorum. 

         Suriye riskinin aynı şekilde sürdüğünü biliyorsunuz. İlave bir şey söylemeyeceğim. Hükümet kurma görevi halen birine verilmedi. Bugün meclis başkanlık divanı oluştuktan sonra verilmesi bekleniyor ama verilir mi göreceğiz. Şimdi ortaya yeni bir gelişme atılmış durumda! Deniyor ki, erken seçim değil, ikinci tur seçim yapılabilir! Buyrun bakalım, işte şimdiye dek hiç karşılaşmadığımız bir durum. Anayasal geçerliliği var mıdır bilmiyorum. İzahı şu; hükümet kurulamadığı ve partiler bu yönde uzlaşmacı bir tavır sergilemediği gerekçesi ile cumhurbaşkanı oluşan meclisi yok sayıp, seçimlerin yenilenmesini istiyor. Böylece seçime geçici seçim hükümeti ile değil, mevcut Ak Parti hükümeti ile gidiliyor. Tabi bu sayede Ak Parti bakanlar kurulunu geçici de olsa diğer partilerle paylaşmak zorunda kalmıyor. 

          Ben çok doğru olduğunu düşünmüyorum. Çünkü seçilmiş yeni bir meclis varken, bu seçimi yok saymak nasıl hukuki görülür bilemiyorum. O kadar yeni milletvekiline maaş ödemeleri bile yapılmışken, sizleri tanımıyorum hadi bakalım yeniden seçime gidiyoruz demek, Türk siyasi hayatında gerçekten bir ilk olur ve çok tartışmalı bir karar olur. Cumhurbaşkanına olan güveni de iyice düşürmüş olur. Benim hükümet kurma konsundaki görüşümü ''Suriye Riski Öne Çıkabilir!'' başlıklı yazımdan biliyorsunuz. Bu görüşüme bir de bu spekülasyon eklenmiş oldu. Peki bu yöntem olur mu derseniz, burası Türkiye derim!      

          BIST'in teknikleri hakkındaki görüşlerimi Destek-Direnç Tablosunda takip edebilirsiniz.         

 

    Saygılarımla
    Aydın Eroğlu
     Stratejist
   Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_

08.07.2015 08:52Petrolde Gelişmeler İyi, Gerisi Aynı!

08.07.2015 08:52Petrolde Gelişmeler İyi, Gerisi Aynı!


  • 08.07.2015
    08:52

    Dün de yazdım, içinde bulunduğumuz iç-dış gelişmeler açısından sahip olduğumuz risklerde bir değişiklik olmadığı gibi, hatta bu riskler daha da artmış durumda. Yunanistan'ın Euro'dan Çıkmasından Korkmayın! Yunanistan'da referandumdan da tasarruf tedbirlerine ''Hayır'' son... Devamı »

  • 07.07.2015
    08:46

    Yunanistan! Yunanistan referandumu sonrası düşen Avrupa borsalarına aldırmayan bir BIST görüyoruz. Referandum öncesi Yunanistan için ne risk varsa, referandum sonrası bu riskler azalmış değil, bilakis daha da artmış durumda. Yunanistan ciddi borç silinmeden ve yeni borç verilmeden yüzdürü... Devamı »

  • 06.07.2015
    08:53

    Pazar günü Yunanistan'da yapılan referandumda kreditörlerin önlemler paketine hayır kararı çıktı. Şimdi iş çok daha ciddi oldu. Syrizia hükümeti başbakanı Tsipras bu referanduma dayanarak halkın desteğini arkasına almış oldu. Eğer AB ve kreditörler geri adım atmazlarsa, Yunanistan'ın Euro'dan çıkara... Devamı »

  • 03.07.2015
    09:17

    TBMM başkanlık seçimi sonrasında, Suriye riski birinci sıraya çıkacaktır diye düşünüyorum! Yani hükümet kurulmaması riski ikinciliğe inecektir. Çünkü eğer hükümet kurulmadan seçime gidilirse, seçim hükümeti kurulması zorunlu olur! Anayasaya göre, cumhurbaşkanı geçici bakanlar kurulunu kurmak üzere b... Devamı »

  • 02.07.2015
    09:28

    Dün TBMM başkanı seçildi. Üçüncü turda da 276 bulunamayınca yapılan dördüncü turda Ak Parti adayı İsmet Yılmaz 258 oyla TBMM başkanı seçildi. Bu seçimde bana göre sadece TBMM'nin yeni başkanı seçilmedi. Bence olası bir erken seçimin de tek başına iktidarı seçilmiş oldu! Aylardır iktida... Devamı »