Bugün 10:00'da Mayıs ayı enflasyon verileri açıklanacak. Peki açıklanacak veriler piyasaları sevindirir mi dersiniz? Yani gelecek veriler iyi bile olsa piyasanın buna çok sevinmemesi lazım! Neden mi? Yıllık % 5 hedefini zaten İlk dört ayda TÜFE olarak fazlası ile aşmış, ÜFE olarak da kafa kafaya gelmiştik. O nedenle düşük gelecek bir enflasyona sevincimiz kontrollü olmalıdır. Piyasa için olumlu bir enflasyon verisinin sonrasını düşünerek enflasyon çok iyi geldi hadi alıma geçelim demek çok doğru olmaz.
Sadece enflasyonu kriter yaparak doğru olmaz dediğimi belirtmek isterim. Çünkü, malum seçimlere giriyoruz. Öncesinde yapılacak muhtelif zamlar bile varsa, hiç bir iktidar seçimler öncesinde bu zamları yapmaz. O nedenle seçim sonrası iktidar yerini korusa da bazı kalemlerde zamların yapıldığını görebiliriz. Yok eğer seçim sonuçlarından yeni siyasi kriz sinyalleri çıkarsa, o zaman zaten hem kur, hem faiz baskısı yaşanacağı için sonraki ayların enflasyonlarında bozulmalar yaşanabilir. Kısacası bu ayın enflasyonu bize ölçü olmaz.
Ama bir konunun da altını çizmek istiyorum! Biliyorsunuz gerçek kur, düşük faiz kararının doğru olduğunu ve bu karar uygulamaya sokulurken belki de bir kaç yıl için enflasyon artışlarını peşinen kabullenmek gerektiğini önceki yazılarımda yazmıştım. O nedenle kurlarda benzer bir durum yaşadığımız için, enflasyonumuzun yıla başlarken verilen hedeflerin üstünde olmasına fazla takılmamak, asıl yılın başında verilen enflasyonun hatalı olduğunu kabullenmek lazım. Bu nedenle yanlış verilen enflasyon hedefini ilk 4-5 ayda yakaladık diye ekstra korku yaşamaya gerek yok. Ancak, gelecek düşük bir enflasyonu da, yukarıda dikkat çektiğim riskler nedeniyle gereğinden fazla iyimser karşılamaya da gerek yok.
Yunanistan Tiyatrosu Sürüyor!
O taraf bunu dedi, bu taraf bunu dedi çelişkileri sürüyor. Son durum sanki anlaşmaya çok yakınlarmış gibi bir havayı yansıtıyor. Yunanistan ile AB arasında bir uzlaşma yaşanırsa, bu durum parite ve parite etkisi ile BIST için olumlu yansımalar yaptırır. Parite 1,1191 seviyesini aşabilirse, sırası ile 1,1328 ve sonrasında 1,1467 düzeylerini yeniden test edebilir. İkinci seviye parite için oldukça önemli bir dirençtir. Eğer görülür ve kırılırsa, paritenin yükselişinin devam ettiğini görürüz. Ancak 1,11 altına yeniden gerilerse, bu takdirde yukarıda verdiğimiz seviyelere gidişi ertelenmiş olur. Ben önümüzdeki dönemi paritenin lehine olacak bir süreç diye görüyorum. Bir tek, Yunanistan'ın uzlaşamıyoruz diyerek Euro'dan çıkma kararı alması halinde son kez bir daha düşer. Ama sonrasında Yunanistan yükünü de atmış olacağı için yükselişi daha da güçlü olur görüşündeyim.
BIST Tepki Verdi!
BIST dün yine 79.942'de bulunan gap seviysini kapatmadan yukarı yönlü tepki verdi. Zaten düne ait beklenti yazımızda bunun olabileceğini yazmıştım. Ancak dün yaşanan tepkiye rağmen BIST'in bir süredir gelebilecek satışlarla 82.000-81.700 seviyelerinin altına inebilir uyarılarımın daha bile altında olduğunu göz ardı etmeyiniz!
Şu an için 86.700 ve üstünde seçim öncesi 82.000 - 81.754 ve altına inebiliriz görüşümde haklı çıkmış oldum. En azından sizleri 7 bin puanlık bir düşüşten koruduğumu düşünüyorum. Ama sadece düşüşlerden korumak yeterli olmaz. Maharet, aynı şekilde alım seviyelerinde de doğru öngörülerle bu düşüşlerden korunanların doğru zamanlama ile alım yapabilmesidir. Yoksa, BIST yeniden düştüğü seviyelere çıkarsa, yapılan işin ekstra bir faydası olmaz.
Alımlar konusunda da benim stratejimi biliyorsunuz. Ben seçim sonuçlarını görmek ve sonrasında tabloya göre seçim sonrası BIST'i yorumlamak istiyorum. Ama dün bu konuda ''Tabii nihayetinde kararlarınızı her zaman sizler alacaksınız. Seçimden hiç bir risk çıkmaz diyenler için BIST'in geldiği bu seviyeler alım olarak kullanılabilir.'' demiştim. Yani kararlarınızı sizler almalısınız. Benim görüşlerim sizi bağlamaz.
Teknik olarak BIST'in yükseliş tepkisine devam edebilmesi için 82.200 - 82.785 seviyelerinin üstüne kendisini atabilmesi gerekir. Eğer bu seviyelerin altında kalırsa, Destek - Direnç tablomuzda verdiğim alt desteklere doğru yeni bir satış baskısına şahit olabiliriz. Bence bir kaç kez görüp de döndüğümüz 80.300 civarı desteğin ya da 79.942 gap seviyesinin aşağıya kırılıp-kırılmaması için seçim sonuçlarını beklemek durumunda kalacağız. Seçim tablosunun risk yarattığı görülmesi halinde bu önemli desteğin kırıldığını görürüz. Öncesinde bu risk alınmak istenmeyebilir. Çünkü iktidarın yerini yeterli millet vekili sayısı ile koruduğu görülürse, bu takdirde de hızlı bir yükseliş tepkisi ile yeniden yakın tarihli zirvelere doğru alımların geldiğini görebiliriz.
Saygılarımla
Aydın Eroğlu
Stratejist
Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_